Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Grilligheid troef

Maart is de maand waarin het doorgaans alle kanten opkan. Vriezen en of dooien dus. Dit jaar viel het energiedubbeltje de goede kant op want maart brak alle warmterecords. Dat wordt JUICHEN dus als de eindafrekening van uw energieleverancier op de mat rolt. De energieafrekening van de ijsbaanvereniging zal ongetwijfeld ook laag uitvallen. Er is geen schaatsmeter afgelegd op de ijsbaan, ongelooflijk toch?! Dat wordt ver terug zoeken in de schaatsboeken denk ik, om dit laatste wonder te vinden. En dat terwijl er zelfs een horrorwinter werd voorspeld! Bangmakerij om niets dus…

Je zou van al die koudezorgen acuut een hartverzakking krijgen. Gelukkig beschikt Middelstum en omstreken sinds kort over maar liefst 8 locaties waar een AED aanwezig is. Dat voelt wel zo veilig. De speciaal voor dit project opgerichte AED-commissie bedankt met name de Stichting SNS Fonds Middelstum voor de beschikbare gelden. En nu maar hopen dat de apparaten achter glas en grendel kunnen blijven.

Geloven is ook een grillige bezigheid. Dan weer vallen geloofsgenootschappen uiteen om vervolgens eeuwen later weer samen te smelten. Dankzij deze samensmelting der geesten zijn we in Middelstum een PKN-kerk rijker maar hebben we wel afscheid moeten nemen van de Gereformeerde en de Hervormde gemeente. Gereformeerde en Hervormde zieltjes smelten samen tot Protestanten dus. En dat zonder al te veel protest. De fusie voelt goed, en nu maar hopen dat we dit eeuwen vol kunnen houden.

En er viel meer te vieren in de maartmaand. De voetbalvereniging Middelstum bestond 80 jaar. Over het vlaggenschip zijn niet altijd hosannaverhalen te schrijven. Toch schreef Middelstum historie door op 8 maart tijdens het 80-jarige jubileumfeest met de symbolische cijfers van 8-0 te winnen van Veendam 1894. Hoe konden ze het zo verzinnen. Dit was zelfs Hitchcock of Spielberg niet gelukt, zo’n scenario ontwerpen. Deze eclatante overwinning was in elk geval het startsein van een prachtig jubileumfeest waar ook The Music Boys hun muzikale steentje aan bijdroeg.

En Middelstum is binnenkort een nieuw Hoogholtje over de Boterdiep rijker. Tal van ruimtelijke ordeningsgoeroes kwamen met een prachtig voorstel. Ter hoogte van de molen verschijnt een modern Balkje waardoor Borg Ewsum nog gemakkelijker te bereiken is. Middelstum wordt weer een stukje mooier dus. Zouden we dit jaar ook nog weer Het Leukste Dorp Van Groningen-verkiezingen hebben? Geheid dat we zouden winnen. Helemaal door diverse schoonmaakacties die er in en rond Middelstum plaatsvonden. Zelfs de vaarwegen zijn weer bevaarbaar dankzij de vissers van Hengelclub De Witte Dobber.

Misschien dat de Omloop van Middelstum ook daadwerkelijk rond onze prachtige komdorp gereden zou kunnen worden. Niet dat de wielrenners tijd hebben om van al ons moois te genieten maar wij des te meer van hun. Tussendoor nog even klunen over het ’t Balkje (of straks 2 balkjes) als ware het veldrijden, prachtig toch? Het was ijzig koud die zondag de 23e maart. Maart roerde dus gewoon nog even met zijn staart. Snel fietsen dus om weer warm te worden. Het tempo lag zo hoog dat plaatselijk favoriet Marten Bullema zich reeds na één ronde opblies. Ook de finishboog werd omvergeblazen maar dit kwam door een ‘toevallig’ passerende melkvrachtwagen…

Nu we het toch over verkiezingen en grilligheid hebben, wat dacht u van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen?! Nait stemmen? Nait soezen! Zo luidde de 2014 gemeenteraadsverkiezingen slogan. Op Middelstum-info heel veel verhalen over dit vier jaarlijks festijn. En wat denkt u? Terwijl er landelijk een aardverschuiving plaatsvond bleef in de gemeente Loppersum alles bij de oude. Een teleurstelling voor de media allicht want er vond ondanks alle problematiek helemaal geen politieke aardverschuiving plaats. Niets geen grilligheid derhalve, maar de nuchterheid zelve. De aardverschuiving had zich 4 jaar geleden reeds voltrokken aldus onze als altijd bedaarde en bebaarde burgemeester. Toen had zich immers Loppersum Vooruit aan het politieke front gemeld en hevig aan de boom geschud.

Middelstum liet zich tijdens NL doet (maar wat?) wederom van zijn beste kant zien. Bij menig vereniging, school of dorpshuis vond de voorjaarschoonmaak- of opknapbeurt plaats. Verbroedering alom dus. En dat is een mooie slotconclusie om deze maarteditie mee af te sluiten. Ondanks alle grilligheid in den lande trekt de Middelstumer bevolking één front wanneer het er echt op aankomt. En dat is een geruststellende gedachte. Gezamenlijk gaan we naar Sunsation waar ook dit jaar voor iedereen weer wat wils is. Ook Concordia doet weer van zich spreken middels een heus Rieu concert. Dat belooft wat, de tent bleek in elk geval al te klein te zijn om al het volk aan te kunnen waardoor er uitgebreid moest worden. Maar hierover ongetwijfeld meer in de april-editie!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69