Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Daniëlla Blanken, Smachtend wachten op de zomer….

Mijn antwoord op de column van buurman Bert “Smachtend wachtend op de winter die niet kwam….” borrelde tijdens het lezen steeds verder, met enig chagrijn, omhoog. Daar waar buurman zelfs een hele maand inplant voor odes aan de winter, ijsplezier en sneeuwpret komt bij mij de behoefte naar boven dit in perspectief te plaatsen. Want laten we eerlijk wezen: woorden als “sneeuwpret” zijn een contradictio in terminis in 1 woord. “Sneeuw” en “pret” hebben niets met elkaar te maken, net zo min als “ijs” en “plezier”.

Waarom lijkt het dan alsof zoveel mensen er wel ontzettend veel lol in te hebben? Er gaan hele volksstammen vrijwillig op wintersport. Bij de eerste sneeuwvlokken worden er direct verwoede pogingen gedaan een sneeuwpop in elkaar te fröbelen en er is zelfs een heuse strijd tussen ijsbanen om als eerste schaatsklaar te zijn.

Ik weet het antwoord wel: het is het beste alternatief. Want bijna iedereen heeft liever zomer of, vooruit, voorjaar. Maar aangezien het klimaat ons met 4 seizoenen opscheept ontkomen we niet aan de winter of, bijna net zo erg, de herfst. Bleh! Dus doen we ons uiterste best om onszelf wijs te maken dat ieder seizoen z’n charmes heeft en dat wordt het hardst geroepen tijdens die verrekt korte, donkere dagen in de winter.

We buitelen over elkaar heen om een witte kerst te voorspellen als er 3 sneeuwvlokken vallen op 15 december. Nou lekker dan, een witte kerst. Gezellig in de file door de drab naar familie/vrienden tuffen en hopen dat je niet in een slip raakt. En wat vieren we eigenlijk met kerst? De oudste oorsprong is midwinter, waarbij zoveel mogelijk licht werd gemaakt om de duisternis te verdrijven. Vandaar die typische gewoonte een boom vol te hangen met (led)-verlichting. Niks gezellige donkerheid! Zoveel mogelijk licht willen we zien. Licht dat in de zomer volop uit zichzelf aanwezig is.

De commercie misbruikt die hunkering naar licht en warmte. Ook nep-warmte uiteraard, want de zon laat zich nauwelijks zien en voelen. Leuk met elkaar naar de winter-Efteling, gezellig! Vorstelijke aanbiedingen, brrrrriljante koopjes, alles wordt uit de kast getrokken om de klant sfeer, gloed, warmte, en licht te verkopen. De winkeliers weten het: niemand houdt van de winter en daarom verkoop je de mensen wat ze het meest missen in dit overbodige seizoen.

Het moge duidelijk zijn: ik heb een hekel aan de winter (en de herfst), ik vind er werkelijk waar geen (sinterklaas)zak aan. Tegelijkertijd ben ik absoluut niet de enige maar misschien wel de eerlijkste. Ik geef het gewoon ronduit toe en dat lucht mij meer op dan alleen schijnwarmte kopen. Is het niet met ieder probleem zo dat erkenning de helft van de oplossing is? Mooi, dan stel ik nu voor dat we niet meer lyrisch doen als we richting december gaan!

Gewoon eerlijk toegeven, de winter is waardeloos, de winter is kloten, de winter zuigt. We kunnen niet zomaar naar buiten lopen, eerst het weerbericht en de actuele toestand (door het raam) bekijken waarna we beslissen hoeveel lagen kleding er aangetrokken moeten worden. We zitten met die rotwintertijd opgescheept waardoor we nog meer daglichturen missen dan wanneer we de zomertijd aan zouden houden. We moeten zorgen dat onze tuinen en auto’s winterklaar zijn. Wijzelf ook trouwens; vitaminepillen als de “r” in de maand zit, pffff. In de winter gebeuren er meer auto-ongelukken dan in de zomer. En, door de kou verstoken we veel meer gas. Een onderwerp dat mij ook bijzonder na aan het hart ligt.

Terugkomend op het stukje van buurman, het eerste waar mijn oog op viel was de foto van “De Schaats”. Ik vind het helden! Want ook al spreken we af niet de winter meer onnodig op te hemelen, we zitten er nog wel mee opgescheept en moeten er wel massaal doorheen. Vrijwilligers van alle ijs(baan)verenigingen nemen het voortouw om er toch iets leuks van te maken en dat is bewonderenswaardig en broodnodig. Want ook al ging ik net even heel negatief los op allerlei producten die de suggestie van de zomer wekken, ik koop ze wel. Ik moet wel. Anders is het een echt barre en donkere tocht van oktober tot en met maart.

Maart, nog 1 maand. Zomertijd, ZOMER!

(Gastcolumnist Daniëlla Blanken is natuurlijk bekend als sitesponsor met haar onderneming DABL Design en als secretaris van de Groninger Bodem Beweging)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69