Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Adam zoekt Eva

Eind vorig jaar zag ik Reinout Oerlemans bij Humberto Tan zitten te kwalmen in Humberto’s Late night show. Hij had een nieuw datingprogramma op de rol staan. Nietsverhullend, en gefilmd op een zo op het oog onbewoond tropisch, paradijselijk eiland. Het bijzondere aan deze datingshow is dat de deelnemers, inderdaad een man en een vrouw, geen kleren aanhebben wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Poedeltjesnaakt schudden ze elkaar de hand en dan maar afwachten wat er zich de komende uren/dagen zal gaan ontwikkelen.

‘Jij bent de schaamte toch allang voorbij……’ Zomaar een zin uit een mail die ik kreeg als gevolg van een column die ik onlangs geschreven heb. Tja, als columnist met je soms een olifantenhuid hebben. Maar deze zin schoot mij direct door mijn hoofd toen ik het programma jl. dinsdag zag op RTL 5. Nederland is de schaamte allang voorbij. En dus is het tegenwoordig heel gewoon dat je in Adamskostuum op de buis verschijnt om zodoende indruk te maken op je eventueel toekomstig partner. Oerlemans zal zich ongetwijfeld in de handen gewreven hebben toen hij de kijkcijfers hoorde. Een dikke 800.000 bezoekers zagen het taboedoorbrekend experiment en voelden aan den lijve een al dan niet tenenkrommend schaamtegevoel opkomen. Zou dit programma net zo’n traditie en kijkcijferkanon worden als ‘Boer zoekt vrouw’? De deelnemers zullen zich inderdaad behoorlijk uitgemolken voelen, lijkt mij zo…

En omdat ik de schaamte toch allang voorbij ben, zoals beweerd wordt, ging ik er ook maar eens lekker voor zitten dinsdagavond. Natuurlijk had ik het inspiratie-excuus als voer voor een potentieel columnonderwerp achter de hand. Buurman Wim twitterde vanuit Delft dat hij per ongeluk op RTL 5 was beland. Zo kun je het natuurlijk ook bekijken. ‘Je kind zal er maar in zitten’, zo twitterde onze bevingskoning. Tja, zover had ik natuurlijk nog niet gedacht. De persoon in kwestie heeft het allemaal nog in eigen hand en kan er op het werk of school zijn of haar eigen draai aan geven. Maar wat zal moeders de vrouw er wel niet van vinden als ze in de plaatselijke supermarkt aangegaapt wordt? Ze zal zich vast wel dapper verweren. ‘Dochterlief zag er toch prachtig uit?!’

Als eerste kwam Kathy uit zee zetten, even later gevolgd door Jorrit Pieter, echt zo’n brallende studentennaam. Jorrit Pieter had zich voorgenomen om alleen nog maar dingen in zijn leven te doen die hij echt leuk vond. Een levenswijsheid, op 26 jarige leeftijd ingegeven. En dit tropisch avontuur paste perfect in zijn nieuwe levensstijl natuurlijk. Je zag ze op het strand langzaam naar elkaar toe lopen. Het ijs leek na de kennismakingszoenen direct gebroken, waarschijnlijk weggesmolten door enige intensieve aanblikken. En Kathy had zich nog wel zo voorgenomen om niet direct naar beneden te kijken…. ‘Richt je op de ogen, die zijn toch veel belangrijker’!?

Op de lichamen was anatomisch gezien weinig aan te merken. Daar kun je inderdaad best wel een sauna mee binnengaan zonder minutenlang nagestaard te worden. Ik ben benieuwd of dit ook de trend is die zich de hele tijd zal blijven doorzetten. Of zal er toch af en toe een enigszins gezette kerel met bierbuikje uit zee opduiken die als excuus hanteert dat goed gereedschap nu eenmaal onder een afdakje hoort te hangen? Wat een afknapper zal dit zijn voor de vrouw die alles opzij gezet heeft om toch maar zo slank mogelijk voor de dag te komen. Hilarisch natuurlijk en goed voor de kijkcijfers. Een gratis tipje van mijn kant richting Reinout. En wat te denken van een vrouw met flubberbillen of een schaamlipcorrectie…

Maar nee, Oerlemans had er zijn eigen fantasieën op losgelaten. Wat zou er gebeuren als we nog een totaal naakte man het eiland opsturen na de eerste dag? Dan heeft het vrouwtje ook nog wat te kiezen. En haantjesgedrag is natuurlijk ook heerlijk filmmateriaal. Wie weet gaan de mannen onderling wel uitmaken wie er uiteindelijk met de vrouw mag daten? Spannende competities zouden dit kunnen worden over wie het verst kan plassen bijvoorbeeld. Maar nee, dit ging zelfs Reinout te ver. Nog een jaartje hiermee wachten dus, dit is wel wat voor het volgend seizoen. Eerst maar eens een onschuldig spelletje ‘cocktails maken’ spelen.

Na enige dagen mocht Kathy een keuze maken. Ze stuurde de toch wat serieuzere Rolf, nu ook mentaal uitgekleed, de zee in om vervolgens verder te gaan met de ietwat losbolliger Jorrit Pieter. Het programma eindigde met een shot waarin beiden elkaar aangekleed weer terugzagen. Zou dat ook een afknapper en daarmee het beoogd verrassingseffect van het programma kunnen zijn? Dat iemand naakt om te watertanden is maar sjofel gekleed niet om aan te zien? Dat zou natuurlijk geweldig zijn en uiteindelijk misschien wel de boodschap en het moraal van deze serie: ‘Kleren maken de man’! Ik ben benieuwd hoeveel Medelanders dinsdag a.s. op dit programma afstemmen…

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69