Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Smachtend wachtend op de winter die niet kwam….

De natuur is van slag en daarom ik ook. Want je maakt van te voren natuurlijk een jaarplanning wat betreft de combicolumns. Hoewel een planning er is om van af te wijken (zeker in een aardbevingsgebied) geeft het je toch wel enig houvast. En dus was de maand februari ingeruimd voor het schaatsen en het ijsplezier. Toegegeven, dat was er dankzij de Olympische Spelen met een gigantische hoeveelheid Nederlandse medailles ook zeker wel. Maar ik had eigenlijk willen schrijven over de ijsbaanvereniging en het gezellig drinken van een glaasje kwast in het vernieuwde ijsbaangebouwtje. Of over prachtige toertochten of priksleewedstrijden georganiseerd door‘De Schaats’ op een zwart bevroren en krakend Boterdiep. Daarbij uiteraard weer flauwe grappen makend over baanvegers die zomaar door het ijs zakken…

Maar helemaal niets van dat alles. Zowel de ijsbaan als het Boterdiep liggen er warmpjes bij voor de tijd van het jaar. En dan neemt het potentiële ijs dus gewoon een waterige vorm aan. Een verloren winter voor menig schaatsliefhebber en ijsvrijwilliger. Dan toch maar weer gewoon de schaatsjeugd meenemen naar Kardinge om daar de fijne kneepjes van het schaatsvak onder de knie te krijgen voor diegenen die dit niet in de genen hebben zitten. Volgend jaar beter, hier is toch sprake geweest van een incident?! Of zou hier ook gelden: ‘Wat ainmoal vot is komt nait weer!’. Denk bijvoorbeeld aan de dubbele woning op het Concordiaplein. En op Middelstum-info de nodige aandacht voor het verdwijnen van de vrouwenraad door een tekort aan leden. Het overgebleven ‘potgeld’ werd geschonken aan de cliënten van Fraamborg en het Hippolytushoes. Joke Meijer had dubbel pech was ze moest als vrijwilliger van het VVV-kantoor met lede ogen toekijken hoe ook het VVV kantoor uit Middelstum verdween. Het voelde toch een beetje als afgedankt worden, zo merkte mede vrijwilligster Bertha Huitsing op. Beide dames vinden het overigens prima dat het VVV kantoor nu bij Diodrogisterij Marja gevestigd is!

Om de verloren schaatstijd te doden hadden we volop de kans om te kijken naar de fraaie documentaire van Zembla (over hoe de inwoners van de provincie Groningen tientallen jaren lang aan het lijntje zijn gehouden) en de beelden die zij niet uitzonden van woordvoerder Hans Janssen van de NAM die recht uit zijn hart sprak via Middelstum-info. Ook had Jannes Klaassen een uitvoerig gesprek met burgemeester Rodenboog. Een interessant alternatief voor degenen die tijdelijk (Olympisch) schaatsmoe werden. En in Zalencentrum Vita Nova viel nog meer filmmateriaal te zien dankzij Concordia die een mooie ‘Muziek in beeld’ verzorgde.

Tijd voor vrolijker nieuws, het voorjaar nadert immers met rappe schreden! De nieuwbouw Colpende verloopt voorspoedig (het grote voordeel van geen vorstverlet) en is aan het eind van het jaar klaar. De dorpsvernieuwing zet zich ook hier in volle hevigheid door dus. Dat komt goed uit want het Middelstumer zwembad viert binnenkort haar 50-jarig bestaan. Het bad, waar ook ik het zwemmen schoorvoetend geleerd heb, werd menigmaal met sluiting bedreigd maar is dankzij de inzet van menig vrijwilliger springlevender dan ooit. Heeft u nog foto’s/video’s uit de jaren ’65-’95 dan kunt u voorzitter Gerard Mulder hier blij mee maken!

De Klimaatgroep Stars deden een stapje terug op tafeltennisgebied om er straks misschien wel meerdere vooruit te zetten. De mannen van coach Gert Stulp zijn vooralsnog ongeslagen. Iets wat de voetballers van de voetbalvereniging helaas niet kunnen zeggen. Gelukkig kunnen zij binnenkort hun 80-jarig bestaan vieren om dit leed te verzachten. De cruciale degradatiepartij tegen Engelbert werd gelukkig na een 2-0 achterstand in een 2-4 overwinning omgezet. En alsof dat nog niet genoeg is, gloort ook Sunsation aan de horizon. Verder weten we eindelijk waar de bijnamen ‘Kuut’ en ‘Kutenschaiter’ vandaan komen. Vader en zoon Huitsing gaven schaterlachend de nodige uitleg omtrent dit mysterie.

En geruststellend of niet, het rampenplan voor een zware aardbeving ligt klaar. Zelfs het leger is bij een zware beving beschikbaar met 200 militairen. En dus kunnen we weer rustig slapen. Dromend van mooie, lange schaatshalen op het Boterdiep. En nu maar hopen dat je niet gillend wakker wordt van een opduikend (aardbevings)wak. Gelukkig wordt het weer lente, ook in Middelstum!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69