Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De Hogelandbokaal

Ik heb in de afgelopen weken vaak met weemoed terug moeten denken aan de Noorderkrantbokaal waar in de jaren ’80 van de vorige eeuw vol overgave en strijd om gevoetbald werd. Dit onder andere n.a.v. het verhaal van Henk Medema die in een gastcolumn aangaf dat onze VV Middelstum deze bokaal 5 keer wist te winnen. Warme herinneringen dus voor de blauwwitte harten die momenteel zorgelijke tijden doormaken onderin de 4e klasse. Misschien dat de herinneringen daarom wel des te zoeter aanvoelen. Destijds was de VV Middelstum een voetbalbolwerk waarvan het moeilijk winnen was. Met toppers als Tiemen van der Laan, Henk Medema, Willem Koopman, Henk Vonder, de gebroeders Huitsing e.a.. Ik zie nog toenmalig voorzitter Koops vol trots rondlopen toen zijn jongens weer zo’n bokaal wisten te veroveren. Een gegeven dat altijd tot in de kleine uurtjes gevierd werd in de voetbalkantine van de club. Ook nog eens geweldig voor de clubkas dus…

Wat mij ook nog van de Noorderkrantbokaal bijstaat was de enorme belangstelling tijdens de finaledag. De toeschouwers stonden rijen dik langs het veld, ik denk dat tijdens de finale wel 400, 500 toeschouwers langs het veld stonden. Prachtige nostalgie derhalve. En met de teruglopende ledenaantallen en toeschouwersaantallen iets om met weemoed aan terug te denken. Zouden deze oude voetbaltijden ooit nog weer eens herbeleefd kunnen en mogen worden op het Hogeland? Dat zou toch fantastisch zijn!

Ziet u het al voor u, een mooie zomerse dag in juni in Bedum of Winsum? Met op het programma Het Hogeland voetbaltoernooi waarbij grote prijzen te winnen vallen. Hoofdsponsoren Klimaatgroep Holland, Scholma Druk, Sporthuis Winsum, Aristopromotions en Accountantskantoor Groeneveld stellen deze prijzen beschikbaar. ’s Morgens vindt, tijdens de krieken van de dag, de poule-indeling plaats. Rond de klok van 08.30 uur verdringen zich reeds vele vertegenwoordigers van de verschillende deelnemende voetbalclubs zich in spanning om de door Henk de Haan al dan dit gestuurde loting te mogen aanschouwen. Veel valt er niet meer bij te sturen want de ploegen zijn al naar sterkte ingedeeld:

Pot 1 (de gedoodverfde favorieten): Viboa, SV Bedum, Omlandia en SC Loppersum.

Pot 2 (de runner-ups): De Heracliden, Noordwolde, De Fivel en Poolster.

Pot 3 (de outsiders): LEO, Corenos, Godlinze, Noordpool.

Pot 4 (de rode lantaarndragers): Stedum, KRC, TEO, Middelstum

Om andere verenigingen niet te schofferen heb ik Middelstum maar in pot 4 gestopt. Misschien dat de jonge voetballers van FC LEO nu zo vergreld zijn dat ze in pot 3 zitten dat ze van nu af aan alle wedstrijden winnen. Om 9.30 uur vinden op 4 velden de poulewedstrijden plaats. Het publiek, hetzelfde genre wat doorgaans te vinden is op het Eurovoetbaltoernooi, weet het sportpark al vroeg te vinden. Naast mooie wedstrijden kan ook genoten worden van een heerlijk zonnetje en optredens van plaatselijke toppers als ‘Vlieg en de Meppers’, ‘The Music Boys’ en andere lokale muziekhelden. De bierkraan vloeit rijkelijk, de 11-uurtjes vinden gretig aftrek en als rond de klok van 12 de bbq aangaat komt ook de innerlijke mens volop aan zijn of haar trekken.

Ondertussen lopen de poulewedstrijden op het eind waarbij de nummers 1 en 2 zich plaatsen voor de kwarfinales. Deze wedstrijden worden volgens een strak schema tussen 14.00 en 15.00 uur afgewerkt op 4 verschillende velden. Daarna wordt het interessant natuurlijk want de winnaars plaatsen zich voor de halve finales die om 16.00 uur beginnen. Het publiek dromt samen langs veld 1 en 2, daarbij aangemoedigd door spreekstalmeester Sierd de Vos. Waar gedurende 2 x 25 minuten wordt gestreden om het hoogst haalbare van deze prachtige dag: een finaleplaats in Het Hogelandvoetbaltoernooi.

Deze finale zal om 18.00 uur plaatsvinden. Zelfs de muziekbands langs de velden voelen de zinderende spanning en laten de gitaarsnaren even met rust. Nu is het de beurt aan de muzikanten om hun dorstige kelen te smeren. Inmiddels vechten 1.000 toeschouwers om het beste plaatsje langs de kalklijnen van het hoofdveld waar uiteindelijk de verrassende finale plaats vindt tussen….. en …….. (namen finalisten zelf in te vullen natuurlijk, daar brand ik mijn vingers niet aan). Gastscheidsrechter Michel Winter heeft zijn handen vol om deze boeiende finalepot in goede banen te leiden……

Om 19.00 uur is de winnaar bekend. De champagne en de overwinningstranen vloeien rijkelijk en de polonaise wordt vol overgave ingezet. In de feesttent wordt het voetbalfeest tot in de kleine uurtjes doorgezet. Alle deelnemende verenigingen kijken met een voldaan gevoel terug op deze dag. De Hogelandbokaal glanst nog een tijdje na in de ondergaande zon. Zelfs aan dit voetbalfeest komt een einde. Geeft niks, nog een maand wachten en dan kunnen we ons verlekkeren op het hoogste van het hoogste in Brazilië. Maar het zou toch mooi zijn als Het Hogeland voetbaltoernooi zou gaan leven op Het Hogeland.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69