Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

V.V. Middelstum – De Heracliden 1-2 (27-09-1997)

Zestien seizoenen geleden speelden Middelstum en De Heracliden een stevig robbertje voetbal tegen elkaar. Volgens verslaggever Abel-Jan Darwinkel (vroeger bij mijn weten spelend bij VV Bedum en de broer van ex BV Veendam en FC Groningen keeper Egbert Darwinkel) won De Heracliden onverdiend. Daar gaan we dus maar van uit! Tegenwoordig staat deze derby helaas niet meer op het programma. Ik vrees dat dit ook nog wel even kan duren. De Heracliden is een stevige derdeklasser en draait met een team dat bulkt van de jonge talenten bovenin mee. Middelstum zwalkt als nooit tevoren en moet alle zeilen bijzetten om ook volgend seizoen weer hun opwachting in de 4e klasse te mogen maken.

Doelman Zwerver acteerde onzeker volgens Darwinkel. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de ‘terugspeelbal’ van linksback Albert ‘Appie’ Mulder. Dit resulteerde uiteindelijk in de 0-1. Een goal die ook ik mij nog wel kan herinneren. Appie raakte de bal volkomen verkeerd, Alwin wist met een uiterste krachtinspanning het leren monster nog op de lat te tikken waarna Ronald Knol de bal voor een leeg doel voor het inkoppen had. Helaas was Zwerver zijn collega aan de overkant wel op dreef want hij wist schoten van Klaver en mijn persoontje tot corner te verwerken. Hier kan ik mij echter niets meer van herinneren.

Pieter Klaver sierde met een ‘actiefoto’ pontificaal de sportpagina. Het bijgevoegde onderschrift was echter niet zo fraai. ‘Pieter Klaver maait over de bal heen. Jan Vink is in de buurt’. Klaver werd in die tijd ook wel vergeleken met Ronald Koeman. ‘Sneeuwvlokje Klaver beschikt over een ziedend schot en is voor de duvel niet bang’, zo was toen in één van de wedstrijdverslagen te lezen. Tegenwoordig viert Klaver zijn successen als uitbater van Steakhouse ‘De Kleine Munt’ in Termunten. Insiders weten dat het hier om een absolute aanrader gaat!

 

Op de ‘actiefoto’ zien we op de achtergrond toenmalig Heracliden trainer Jan Postma. De man die in de nabespreking aangaf dat zijn ploeg geniepig op de counter had gespeeld. De Heracliden stond toen bekend om hun countervoetbal, iets waar trainer Postma al 3 jaar mee bezig was om dat er uit te halen. Ondanks drie balvaste en balvaardige spelers slaagde hij hier maar niet in. Voordat Postma trainer werd bij De Heracliden was hij ook enige jaren bij de VV Middelstum actief. Bewogen jaren met vele anekdotes…

Tal van bekende voetbalnamen uit die tijd sierden het wedstrijdverslag. Pieter Bolt kreeg vlak voor en na de rust geel en moest dus van het veld af. Wessel Steendam was weer eens in goeden doen, hij hield de bal even vast voor opkomende middenvelders of ging direct langs zijn man. Jan Jaap Zijlstra versierde na een solo een penalty (deze actie betekende geel voor de beruchte Evert Jan Bolt!) die door Ronnie Medema onberispelijk werd verzilverd. Tegen alle verwachtingen en de verhouding in scoorde de trefzekere spits Freddie Uil (tegenwoordig actief in de uitvaartbranche) de uiteindelijk winnende 1-2.

Deze 1-2 dreunde nog een tijdje na in de hoofden van de blauwhemden. Een week daarop walste De Lauwers (van deze ploeg is ook weinig overgebleven) met 8-1 over Middelstum heen. Pas een week later tegen topploeg Oostergo werd weer een punt behaald. Uiteindelijk zou Middelstum zich pas vlak voor het einde van het seizoen veilig spelen. Iets waar iedereen die onze VV een warm hart toedraagt nu direct voor zou tekenen…

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69