Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Op naar Pieterburen!

Zoals u allicht wel eens gelezen heeft, ben ik tegenwoordig regelmatig te vinden op open koffie clubs. De ‘Open Coffee Club Hogeland’ organiseerde onlangs een bijeenkomst in Pieterburen. Het was lang geleden dat ik in Pieterburen geweest was, dus eerst maar even googlen waar ik langs moest. Via wat omwegen kwam ik op een informatieside van de gemeente De Marne. Mijn oog viel op de inwoneraantallen die de afgelopen jaren gestaag gedaald waren. Door krimp, de aardbevingsproblematiek of misschien wel andere oorzaken, wie zal het zeggen?

Op woensdag 29 januari tufte ik ontspannen langs prachtige plaatsjes als Baflo, Rasquert en Westernieland om uiteindelijk in Pieterburen aan te komen. De plaats waar de inmiddels ter ziele gegane voetbalclub Pieterburen Westernieland Combinatie vroeger voor de nodige reuring zorgde. Onderweg genietend van mooie vergezichten, statige boerderijen en stille landweggetjes. Het was heiig en grauw, toch genoot ik dus van de mooie omgeving. Onwillekeurig moest ik even terugdenken aan een stukje die ik onlangs schreef n.a.v. een hopeloos verloren voetbalwedstrijd tegen LEO Leens. Over hoe het hier in deze contreien over 25 jaar uit zou zien. Ik had het toen gekscherend over mijn gedachtegang dat dit gebied teruggeven zou zijn aan de zee. Een absurde gedachte inderdaad. Onlangs was bij de DWDD in een ludiek filmpje te zien dat Groningen van Nederland afgescheiden werd en onder water stroomde. Het zou toch niet….

Zorgelijke nieuwsberichten over het failliete Aldel, gevolgd door Heiploeg en PMF. De laatste 2 bedrijven gaan gelukkig in afgeslankte vorm middels een doorstart verder. Maar toch, verontrustend is het zeker. Inmiddels was ik in Pieterburen aangekomen. Ik zou nu door kunnen gaan met alle perikelen rond Lenie van ’t Hart maar dat doe ik niet. Pieterburen is voor mij het mooie plaatsje met toeristische trekpleisters als de zeehondencrèche, de start van het Pieterpad, Domies Toen en natuurlijk het Wadlopen.

Mijn eindbestemming deze dag was echter Grandcafé ‘Bij de Buren’ in Pieterburen, een sfeervol ingericht pand waar ik gastvrij onthaald werd. De eigenaar had ondanks nog de televisie gehaald toen hij een spookbetaler achtervolgde en klemreed ter hoogte van Winsum. Het werd een heerlijk begin van een gezellige ochtend waarbij een 15-20 ondernemers onder het genot van een bakje koffie en appeltaart allerlei ervaringen uitwisselden. Uiteraard kwam de aardbevingsproblematiek ook weer ter tafel. Naast een sombere opsomming van feiten sijpelde tijdens de gesprekken toch zeker ook de schoonheid van de omgeving en de potentiële kracht van het gebied door. De organisator van deze koffieclub, naast zelfstandige toevallig ook werkzaam bij Werkplein Noord, kreeg gekscherend te horen dat zij misschien wel de enige was die het heel druk heeft.

Ondanks deze ironie kwam zij ook met een interessante vraag. Er moet toch een mogelijkheid zijn om het prachtige Hogelandgebied tot volle ontwikkeling te brengen? Om de dalende tendens die zich in dit gebied lijkt voor te doen te keren? Want er is toch ook zoveel talent en potentie op het Hogeland? Misschien moet je het gebied wel inrichten tot een uitgestrekt kuuroord waar opgebrande Westerlingen heerlijk kunnen onthaasten en de accu weer op kunnen laden door de rust, ruimte en regelmaat in het bestaan terug te vinden. Dat zou toch mooi zijn, lijkt mij? Het moraal van de aanwezige zelfstandigen was zeker nog niet gebroken. Zulke ochtenden werken stimulerend en enthousiastmerend. Vol energie verliet ik het statige Grandcafé.

Door de opgedane energie besloot ik om niet direct mijn auto te pakken om huiswaarts te keren. Hoewel het ijzig koud was, wandelde ik nog even door het mooie dorpje waar zoveel toeristische activiteiten zijn. Ik genoot van het geheel zonder precies te weten waar nu heen te gaan. Pieterburen, een klein plaatsje vlak bij het unieke Waddengebied. Ook weer zo’n voor velen verborgen pareltje op Het Hogeland. Teruggeven aan de zee is inderdaad een absurde gedachte. Daarvoor is het gebied veel te mooi, zelfs in de wat rustiger winterperiode. Eens moet heel Nederland wakker worden om kennis te nemen aan dit bijzondere gebied. Noord Groningen is er klaar voor!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69