Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Klaas Reenders kweekt Be-grip binnen uw organisatie!

Klaas, hoe is je onderneming Be-grip ontstaan?

In het kort samengevat hield de werkgever waarvoor ik werkte op te bestaan. Dit was in september 2012, ik was net 44 jaar. Deze op zich negatieve ervaring heb ik omgebogen naar iets positiefs. Ik zag dit als het moment om voor mijzelf te beginnen. Mijn bedrijf Be-grip richt zich vooral op MKB bedrijven om ondernemers te helpen met allerlei P&O zaken. Grip staat bij mij centraal. Iedere ondernemer wil grip hebben op zijn organisatie. Vanuit mijn vakgebied wil ik daarbij ondersteunen. Een goede voorbereiding is voor mij essentieel, ik moet eerst de organisatie kennen om te kunnen helpen. Begrip komt dus voor Grip; vandaar de naam.

Altijd al ondernemer willen worden?

Eigenlijk niet. Ik had het enorm naar mijn zin bij de organisatie waar ik werkte. Ik werkte voor veel verschillende bedrijven en had veel afwisseling. Ik kon me ook prima ontwikkelen. Bovendien: ondernemen is ook jezelf verkopen, dat is niet iets wat me ligt. Ik ben niet een persoon die graag op de voorgrond treed en ben van nature wat bescheiden. Het heeft mij bijvoorbeeld best wat moeite gekost om een website te maken. Ook om die reden lag het ondernemerschap niet voor de hand. Eigen baas zijn speelde wel eens door mijn hoofd, maar het is veel sneller gegaan dan ik gedacht had. Ik zag het altijd als iets wat ik aan het einde van mijn carrière zou gaan doen.

Vertel eens iets over je loopbaan?

Ik heb 18 jaar voor de Koop Groep gewerkt. Een organisatie die uit veel verschillende bedrijven bestond, met een hoofdkantoor in Groningen. De Koop Groep was vooral actief in de aannemerij, maar ook in de horeca, duurzame energie en landbouw. In de jaren 90 groeide de organisatie razendsnel, ook in het buitenland. In de hoogtijdagen waren er wereldwijd 5.000 mensen aan het werk. Bedrijven als Nacap, Geveke, KDE, Koop Landbouw en Fontana, maakten onderdeel uit van de Koop Groep. Het mooie van de Koop Groep vond ik dat ondernemerschap volop de ruimte kreeg. Je kreeg veel vrijheid, ruimte voor initiatief en er was geen overschot aan procedures.

Ik ben in 1994 bij de Koop Groep terechtgekomen. Ik had net mijn studie personeelsmanagement afgerond, maar er was vrijwel geen werk in te vinden. Ik pakte alles aan wat ik kon krijgen. Bij de Koop Groep was een baan als medewerker van de PR afdeling. De eerste drie jaar heb ik me vooral bezig gehouden met het maken van presentaties en prekwalificaties. Het was hard en nauwkeurig werken, vaak tot laat in de avond en soms ook in het weekend, maar ik vond het geweldig om te doen.

Na 3 jaar ontstond er een vacature voor de functie van personeelsfunctionaris op het hoofdkantoor en mij werd gevraagd of ik deze functie wilde uitoefen . Ik zou ingewerkt worden door het hoofd personeelszaken maar deze man vertrok helaas na 4 maanden en voor hem werd geen vervanger aangetrokken. Toen zat ik dus alleen op de afdeling met een stagiaire. In ben dus in het diepe gegooid kun je zeggen. Natuurlijk sta je er niet helemaal alleen voor. Ik had goede collega’s die me hielpen en mijn werkgever had geduld en vertrouwen. Voor mij was dit achteraf een ideale leerschool. Ik ben hierdoor versneld met alle aspecten van P&O in aanraking gekomen.

Na een aantal jaren heb ik mijn functie bij Koop Holding gecombineerd met een rol als personeelsmanager van Nacap en KDE Energie; een ontwikkelaar van windparken, zoals die in de Eemshaven en Delfzijl. Daarnaast ondersteunde ik kleinere werkmaatschappijen zoals Koop Landbouw en Directbouw.

Ik heb de laatste 8 jaar van mijn loopbaan altijd functies gecombineerd. Voor mij was dit ook noodzakelijk, omdat ik het graag druk heb. Blijkbaar werkt dat zo bij mij. Inmiddels zijn Nacap, KDE en ook andere onderdelen van de Koop Groep verkocht.. Vanaf 2012 ben ik dus voor mezelf begonnen. Het leuke is dat ik nu als zelfstandige ook meerdere klussen combineer en ook bij zeer verschillende bedrijven, van bakkerbedrijven, tot ingenieursbureaus. In feite ga ik gewoon op dezelfde voet verder. Een van mijn klanten is overigens nog steeds Nacap, die ik help met de verdere afbouw van de organisatie.

Wat zijn je specialiteiten?

Mijn kracht is denk ik dat ik vooral breed ben. Ik heb alles op P&O gebied wel eens gedaan. Niet alleen uitgedacht, maar ook zelf uitgevoerd. Van werving & selectie, ontslagtrajecten, opleidingen, beoordelingsgesprekken, beloning, personeelsverzekeringen, arbeidsvoorwaarden enz. enz.. Indien een opdrachtgever een probleem heeft, zoek ik het uit, bedenk ik een oplossing en voer ik het ook uit van a tot z. Dus geen onnodige schakels en onnodige kosten. Daarnaast ben ik nuchter en praktisch. Ik houd er niet van om zaken onnodig complex te maken. Daar zit niemand op te wachten.

Ondernemers willen vaak een probleem zsm opgelost hebben. Mijn doel is om dit zo goed en snel mogelijk te doen, zonder poespas. Ik stop pas wanneer het af is.

Heb je hier specifieke opleidingen voor gevolgd?

Ik heb personeelsmanagement en organisaties gestudeerd aan de HEAO in Groningen. In die tijd had je twee soorten personeelsopleiding. Een opleiding meer vanuit de sociale invalshoek en een opleiding meer vanuit de bedrijfseconomische hoek. Ik heb voor deze laatste gekozen. Je kunt allerlei oplossingen bedenken als personeelsfunctionaris, maar je moet ook weten wat dit kost en wat het betekent voor de rest van de organisatie. Dat is ook belangrijk om serieus genomen te worden als personeelsman.

Toen ik als personeelsfunctionaris bij de Koop Groep begon heb ik een training personeelsmanagement gevolgd. Daarnaast heb ik later op de Hanzehogeschool ook nog de 2-jarige MBA afgerond.Ik houd mijn vakkennis bij door middel van trainingen en veel vakliteratuur lezen. De wetgeving is tegenwoordig volop in ontwikkeling met gevolgen voor tijdelijke contracten, personeelsverzekeringen, ontslagrecht, e.d.. Om je klanten goed te kunnen informeren, moet je hiervan goed op de hoogte blijven. Ik denk er over na om nog een pensioenopleiding te gaan volgen. Voor veel ondernemers is dit abracadabra. Het is ook ingewikkelde materie. Misschien wil ik op de langere termijn ook nog een fiscale training volgen, zodat ik hier advies in kan geven.

Wat is je mooiste project tot dusver geweest?

Dit is toch het meehelpen opzetten van de KDE Energy geweest waar ik vanaf het begin als personeelsmanager nauw bij betrokken ben geweest. Er is nog niets en je moet alles vanaf het begin opzetten. Dit bedrijf begon als afdeling van Koop Holding en groeide op den duur uit tot 50 medewerkers die hun emplooi vonden in Nederland, Engeland, Schotland, Polen en België. Waar ik ook trots op ben zijn diverse projecten voor Nacap, zoals het invoeren van een internationaal beloningssysteem en beoordelingssysteem.

In de kern ben ik echter het meest trots wanneer een medewerker die je geworven hebt zich vervolgens prima ontwikkelt binnen een organisatie. Maar ook de begeleiding van een uitdiensttreding, waarbij zowel de werknemer als werkgever een goed gevoel hebben. Ook daar krijg ik een kick van. In mijn visie is het namelijk nooit nodig om ruziënd uit elkaar te gaan.

Voor mij is het niet belangrijk hoe groot een opdrachtgever is, of het 3 of 500 medewerkers heeft. Een opdracht is een opdracht. De vragen en problemen worden niet minder urgent of complex als het bedrijf kleiner is. Integendeel zou ik zeggen. Vaak moet je sneller en creatiever werken.

Je hebt mooie rapportcijfers?

Je bedoelt de verwijzing op mijn website naar “een gewaardeerde professional”? Dit systeem is er opgezet door iemand die mij vroeg of ik hier belangstelling voor had. Voor mij is dit belangrijk, omdat ik zelf wel van alles kan gaan roepen over wat ik kan, maar wat heeft een potentiële klant daaraan? Voor een klant is het veel interessanter om te weten wat mensen van mij vinden die met mij samen hebben gewerkt. Vandaar de verwijzing naar deze site.

Heb je nog leuke anekdotes?

Dat is best lastig. Ik heb niet echt anekdotes, wel veel bijzondere herinneringen, vooral aan mijn tijd bij de Koop Groep. Een mooi verhaal uit die tijd was een aanbieding van een project voor Nacap die binnen 24 uur gemaakt moest worden. Er moest enorm veel gebeuren. Mijn leidinggevende heeft zoveel mogelijk mensen bij elkaar geroepen en we hebben toen wel 20 uur aan een stuk door op kantoor van Nacap in Eelde met een man of 15 gewerkt om de aanbieding af te krijgen. ’s Nachts werden pizza’s aangerukt om de hongerige magen te vullen. Om 10.00 uur waren we klaar en ben ik naar huis gereden. Die avond zou ik echter samen met mijn vrouw naar de musical ‘My Fair Lady’ in de stadsschouwburg gaan. In het begin hield ik het nog vol, maar na 10 minuten heb ik de hele voorstelling slapend doorgebracht. We zijn toen maar in de pauze weggegaan. Daar was mijn vrouw niet zo blij mee ………

Na enige omzwervingen ben je in Bedum terechtgekomen. Dit bevalt goed?

Ja, ik woon inmiddels al weer 13 jaar met veel plezier in Bedum. Ik ben geboren in Onderdendam, daarna verhuisd naar Westerwijtwerd en heb ook nog in Bedum, Siddeburen en Middelstum gewoond. Mijn vader hield van verbouwen. Als hij uitgeklust was, ging hij weer verhuizen. In mijn Middelstum-tijd heb ik mijn huidige vrouw leren kennen (inmiddels 25 jaar geleden). Zij woonde in Assen en na een jaar was ik vooral in Assen te vinden. In 2000 zijn we weer naar Bedum verhuisd. We wilden graag onze kinderen in een dorp laten opgroeien. Bedum is een mooi dorp met veel voorzieningen, een goede school en op korte afstand van Groningen. Bedum lag daarbij voor de hand om dat in deze omgeving veel familie van mij woont.

Kun je iets over je gezin vertellen?

Mijn vrouw Anneke heb ik dus leren kennen in 1989, ze is verpleegkundige bij UMCGroningen Thuis waar ze parttime werkt. Daarnaast volgt ze in deeltijd een HBO-V opleiding. We hebben samen 2 kinderen. Mijn zoon Reender is 18 jaar en gaat naar de Willem Lodewijk in Groningen naar school en is erg geïnteresseerd in de politiek. Hij is al 4 jaar een liberaal in hart en nieren en staat nu ook op de VVD kandidatenlijst in Bedum voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dochter Rosalie wordt in april 13, ze zit op het Parcival College in Groningen. Ze is heel erg creatief en speelt badminton.

Nog tijd voor hobby’s?

Eigenlijk is mijn werk mijn grote hobby. Ook mag ik graag uitgebreid koken maar dit komt er niet zo vaak meer van. De laatste keer was met de kerst. Ik houd van detectives. Met name Agatha Christie en Inspector Morse vind ik geweldig. Van Geert Mak ben ik ook een groot fan. Ik heb veel van zijn boeken gelezen. Op dit moment lees ik zijn boek ‘Reizen zonder John’.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Daar hoef ik niet lang over na te denken. Voor een heerlijke Olifant-sigaar, de Ivory versie. Dit is een grote, lange sigaar (corona panatella) die alleen maar in een fabriekje in Kampen gemaakt wordt. Ik rook hooguit 6 sigaren per jaar. Als ik er dan één rook, het liefst deze. Serieus: voor een leuk gesprek in combinatie met een Olifant Ivory mag je me ’s nachts wakker maken…

Waar staat Be-grip over 10 jaar?

Zoals eerder gezegd richt ik mij voornamelijk op MKB-bedrijven. Dat blijf ik ook de komende 10 jaar doen. Mijn doel is om over 10 jaar mijn klantenbestand verder uit te breiden. Ik heb op dit moment twee soort klanten. Klanten waarvoor ik interim-werk doe en klanten die een HR abonnement met mij hebben gesloten waarbij zij mij gedurende bijvoorbeeld een jaar voor een paar uur per maand inhuren op afroepbasis. Dit zijn meestal kleinere bedrijven die af en toe een vraag hebben op P&O gebied. Ik wil er graag naar toe dat ik gemiddeld 1 of 2 interim-klussen heb, gecombineerd met daarnaast minimaal 20 HR abonnees.

Tevens hoop ik dan mijn netwerk met mensen uit deze regio waar ik een beroep op zou kunnen doen om mij te ondersteunen, indien nodig, nog verder te hebben uitgebouwd. Het is niet mijn doel om groot te worden of veel geld te verdienen of zo. Ik wil gewoon graag werk doen wat ik leuk vind. De beste manier om dat te doen is door op eigen benen te staan.

Wil je verder nog iets kwijt?

Nee, behalve dan dat ik het een leuk gesprek vond, jammer dat je in Hotel Gemeentehuis geen sigaar mag opsteken. Anders was dit een gelegenheid bij uitstek geweest!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69