Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Geert Jan Reinders, van alle markten thuis!

Geert Jan, ben je je hele werkzame leven al in de weer voor Aristo streekproducten en relatiegeschenken?

Nee, verre van dat eigenlijk. Na mijn ULO voltooid te hebben ben ik eerst het slagersvak ingerold. Ik heb ongeveer 8 jaar gewerkt bij slager Piet Zuidhof in Middelstum. Dit begon in 1965, een mooie tijd. Daarna heb ik allerlei verschillende werkzaamheden gedaan tot 1985. In dat jaar startte ik de Media Expresse, een bedrijf waarin ik tijdschriften en boeken verkocht vanuit Loppersum. Media Expresse was een franchise organisatie, helaas werden alle franchise ondernemers uit de formule ‘verwijderd’. Toen kwam Aristo Promotions streekproducten en relatiegeschenken op mijn pad. Dit was in 2006.

Het bedrijf bestaat inmiddels ruim 65 jaar?

Klopt, het bedrijf is in 1948 ontstaan in Leek en verhuisde daarna naar Bedum waar Van der Velde de scepter zwaaide. Via via kreeg ik te horen dat Aristo Promotions streekproducten en relatiegeschenken in de stille verkoop stond. Ik heb toen contact opgenomen met Van der Velde en op den duur besloten om het bedrijf over te nemen. Eerst hebben we het bedrijf in Bedum voortgezet, daarna zijn we verhuisd met het bedrijf naar Loppersum.

Wat verkopen jullie zoal?

Aristo heeft zich gespecialiseerd in de verkoop van streekproducten en relatiegeschenken. Het aantal geschenken is legio. Bij de relatiegeschenken gaat het al met al om duizenden artikelen. Voor elk wat wils dus. Zo verkopen we bijvoorbeeld mooie mandjes met Groninger streekproducten. De inhoud kan door de klanten zelf samengesteld worden. We verkopen ook een Groninger weersteen. Een ludiek cadeautje waarvoor Fré Schreiber de teksten heeft aangeleverd. De Groninger Koolzaadzeep is ook zeer in trek en ruikt heerlijk. We verkopen niet alleen Groninger streekproducten maar ook producten uit Friesland en Drenthe.

Op onze website (www.aristopromotions.nl) zijn heel veel artikelen te vinden, deze zijn via internet te bestellen. We hebben zelf bijna niets op voorraad. Als klanten eens een voorbeeld van een artikel willen zien dan kunnen we zo een exemplaar voor hun bestellen. De volgende dag hebben ze dan het product in huis. We kunnen heel veel, ook op het gebied van relatiegeschenken. Ik werk graag een offerte voor bedrijven uit.

Op welk artikel zou je wat extra de nadruk willen leggen?

Dit zijn toch onze relatiegeschenken, hier valt nog veel meer uit te halen. Ideaal, en niet alleen voor bedrijven maar zeker ook voor particulieren, bijvoorbeeld bij bijzondere jubilea. Leuk om aan de gasten mee te geven. Je kunt altijd even bij ons langskomen om wat voorbeelden te zien. Van kantoorartikelen tot flessen met Groninger drank, van snoepgoed tot leuke boekjes.

Je runt Aristo streekproducten en relatiegeschenken vast niet alleen?

Nee, zeker niet. In totaal werken hier 5 mensen. Mijn vrouw Willy doet het tegenwoordig door een zware operatie wat rustiger aan maar is nog heel creatief. Wanneer er bijvoorbeeld een cadeau op een originele manier moet worden ingepakt dan moeten we bij haar zijn. Karin regelt de in- en verkoop, Jolanda doet de boekhouding, Luuk zit in de buitendienst en brengt allerlei spullen rond. Zelf ben ik manusje van alles, ik ben overal mee bezig. Breed inzetbaar dus.

Altijd al ondernemer willen worden?

Ik kom uit een echte ondernemersgezin. Na eerst gevaren te hebben, begon mijn vader een handelsonderneming/machinefabriek. Ik heb het dus niet van een vreemde en ben inmiddels bijna 30 jaar als ondernemer actief. Daar heb ik nooit geen spijt van gehad. Ik werk 50-70 uur in de week maar daar geef ik niet om. Soms krijg ik zaterdags of ’s avonds nog klanten over de vloer. Toen ik nog in loondienst werkte, voelde ik mij ook reeds een beetje ondernemer. Ik probeerde altijd een saamhorigheidsgevoel te creëren.

Heb je nog leuke winkelanekdotes?

Sommige mensen snappen het ludieke aspect van de weersteen niet. Die zien alleen een steen aan een tegel hangen die niet beweegt. Ze hebben dan geen oog voor de leuke teksten die er op staan. ‘Dat ding dut het ja nait….’ Ook verkopen we wel potjes met Grunneger lucht (na openen beperkt houdbaar), waarop naast een mooie landschapschapsfoto uit de streek zelfs de luchtsamenstelling staat. Dat deze hetzelfde is als in de rest van Nederland doet er niet toe. Het gaat om het ludieke: ‘Dou deksel open en neem snel n fikse snoef aans is t vot!’ Stugge Groningers kunnen hiervan de humor niet altijd inzien. Ook hebben we een leuk websitefoefje doorgevoerd. Als mensen www.moi.nl invoeren komen ze ook bij de Aristopromotions site uit. Westerlingen weten niet hoe ze moi uit moeten spreken een hebben het vaak over www.mwa.nl.

De Groninger vlag vindt momenteel gretig aftrek?

Klopt helemaal. Normaal verkopen we in januari helemaal geen vlaggen maar nu loopt het storm. Ze worden tegenwoordig vaak gebruikt bij demonstraties en manifestaties zoals die van de Groninger Bodem Beweging en Schokkend Groningen. Er spreekt een soort van trotsheid uit voor dit gebied en hun inwoners. Daarbij komt ook nog dat Groninger vlag sowieso mooi van kleur en ontwerp is.

Verenigingen hebben bij Aristo streekproducten en relatiegeschenken de mogelijkheid geld te verdienen, kun je hier iets meer over vertellen?

Verenigingen zijn vrij om hier zelf een actie voor te bedenken. Wel bevelen we de verkoop van zakken drop aan, de meeste mensen vinden drop lekker. Maar er zijn ook acties met andere soorten (oud-Hollandse) snoep te verzinnen. De muziekvereniging uit Marum, bekend door hun uitvoeringen op de fiets, kwam laatst bij ons met een zelfbedachte actie waarbij tegeltjes verkocht werden met hun foto er op. Dit kan natuurlijk ook heel goed. Het is weer eens wat anders dan de jaarlijkse mandarijnen- of koekverkoopactie. Als extra service bieden we ook nog aan dat we dozen met restanten terugnemen.

Hartstochtelijk fan van SC Loppersum?

Ja, maar ik volg alle clubs uit de gemeente. Als ik zie dat Middelstum weer eens gewonnen heeft dan ben ik daar ook blij om. Maar Loppersum heeft wel een speciaal plekje in mijn voetbalhart, ook al omdat ik er 40 jaar gevoetbald heb en er het grootste gedeelte van mijn leven heb gewoond. Ook ben ik 9 jaar secretaris geweest binnen het bestuur en is Aristo sinds 2010 hoofdsponsor. Dit sponsorcontract hebben we net weer tot en met 2016 verlengd.

Als het even kan ga ik naar alle wedstrijden van het eerste, zowel uit als thuis. Ik ben dan ook maar wat trots op de club van Lopster trainer Jaap Danhof, die momenteel bovenin meedraait in de 2e klasse. Positieve dingen die mij opvallen bij andere clubs sla ik op mijn harde schijf op en dit geef ik door aan de huidige bestuursleden.

En 4 jaar geleden plotseling de gemeentepolitiek ingerold via Loppersum Vooruit?

Ja, er heerste toen veel onvrede onder de bevolking. Vaak hoorde je de kreet: ‘Als het zo moet dan hoeft het van mij niet meer’. Ik vond dat ik daar wat mee moest doen en heb mij toen als aanjager ingezet voor de nieuwe politieke partij Loppersum Vooruit. In korte tijd moest hiervoor veel werk verricht worden maar het is ons toch gelukt om met de vorige verkiezingen mee te doen. Ik kijk hier met een positief gevoel op terug, het is een leerzame tijd geweest.

Als fractievoorzitter van Loppersum Vooruit ben ik zo’n 10-20 uur per week met de gemeentepolitiek bezig. Bij de vorige verkiezingen hebben we 3 van de 15 zetels weten te veroveren. Ik vind dat je ambitie moet tonen en dus doen we ons best om deze verkiezingen 4 zetels te ‘scoren’.

Volgens mij doe je nog meer vrijwilligerswerk?

Dat klopt, maar ik doe het tegenwoordig toch wel wat rustiger aan ook al omdat de politiek veel tijd in beslag neemt. Maar ik zet mij nog in voor de kerstmarkt, de Loppersumer jaarmarkt en de kunst- en cultuurmarkt de Lopster Aalbeerns. Verder heb ik nog adviserende rollen binnen bepaalde verenigingen. En ik heb als organisator 10 jaar lang het Midzomernachtfeest georganiseerd. Door de ervaring die ik in die 10 jaar had opgebouwd werd het voor mij een stuk gemakkelijker om Pe en Rinus naar het Lopster marktplein te halen. Het werd een hoogtepunt waar 4.000 mensen op afkwamen en de organisatie verliep uitstekend. In 2005 ben ik voor al het vrijwilligerswerk zelfs nog geridderd, iets waar ik trots op ben.

Nog tijd voor andere hobby’s?

Weinig, maar ik mag graag hardlopen en ben hardlooptrainer bij Artemis in Winsum. Daar geef ik aan ongeveer 15 lopers training. Het is maar net wat mensen willen. Sommigen stoom ik klaar voor bijvoorbeeld de Hippolytusrun in Middelstum, anderen geef ik adviezen over looptechnieken. Dit laatste is handig als ze bijvoorbeeld blessures hebben. Zo had ik een vrouw in de loopgroep die al heel lang last van haar heup had. Maar aan haar loop kon ik zien dat dit ook niet zo raar was. Samen zijn we gaan zoeken naar een andere manier van hardlopen en tegenwoordig heeft ze geen last meer.

Ook geef ik advies over voeding, kleding en schoeisel. Zo was er een man die klaagde over pijn in de kuiten. Na zijn schoenen gecontroleerd te hebben, kwam ik tot de conclusie dat die helemaal af waren. De demping was er uit. Momenteel ben ik zelf druk aan het oefenen voor de marathon van Barcelona die op 16 maart wordt gehouden. Ik loop nu 4 keer in de week. Door de week 3 x 10 kilometer en in het weekend een run van 25, 30 kilometer. Ik loop de marathon doorgaans in 4 uur en 15 minuten maar in Barcelona verwacht ik er iets langer over te doen want de laatste 3 kilometer gaan behoorlijk omhoog.

Waar staat Aristo Promotions streekproducten en relatiegeschenken over 10 jaar?

Als we op dezelfde wijze doorgaan en we blijven innoveren en op internet actief met de sociale media dan ga ik er vanuit dat we over 10 jaar nog steeds bestaansrecht hebben. We hoeven ook niet groter te worden, het gaat goed zo. Mo(o)i zo doorgaan dus.

Wil je verder nog iets kwijt?

Voor ons gebied hoop ik dat het met de veiligheid goed komt. Ik ben er echter niet zo gerust op. Hij houdt mij bezig maar ik vind het lastige materie. Geld is hierin niet het belangrijkste, onze veiligheid staat voorop. Ook vind ik nog het leuk te vermelden dat binnenkort onze nieuwe site de lucht in gaat. Vooral onze relatiegeschenken zijn hierop nog gemakkelijker te vinden en de site is klantvriendelijker ingericht. Zeker een kijkje waard dus!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69