Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Actie!

Ik dacht het nieuwe jaar rustig te kunnen beginnen maar hiervan was geen sprake. Het was direct een kwestie van er volop in rammen. Niets geen gemaar of rustig aan, actie! Het goede voorbeeld werd al op nieuwjaarsdag door onze jongste jeugd gegeven. Eén januari werd gebruikt om allerlei vuurwerk(restanten) af te steken en op te blazen. Maar daarna werd gezamenlijk al het afval opgeruimd en zag de hoek van de Coendersweg/Hemonystraat er weer spik en span uit! Jong geleerd, oud gedaan derhalve.

Op 3 januari begonnen de eerste protestacties voor het provinciehuis in Groningen tijdens de nieuwjaarstoespraak van Commissaris van de Koning Max van den Berg. Ook Max is er zat van. Waarvan? Van de aardbevingsproblematiek natuurlijk. En als klap op de vuurpijl ging Aldel ook nog failliet. Niet te bevatten toch, dat vraagt om actie!

Ook voor de Middelstumer zangtalenten is het tijd om in actie te komen. Over dik twee maand is het al weer zover. Sunsation qualitytime, inclusief Concordia’s Rieu Concert. En daarvoor wordt een groot adhoc koor opgericht. Dus degene die zijn stem nog niet is kwijtgeraakt tijdens het actie voeren moet op 11 april in actie komen om dit unieke concert tot een groot succes te maken. Of de man met zijn 7 bijnamen hieraan ook deelneemt waag ik te betwijfelen. ‘Knappe vent’ Martin ‘Gianlucca Vialli’ Rozeboom wordt rond die tijd namelijk 50 jaar. Ik neem aan dat op die leeftijd de dikste actie er al wel uit is. Geen ontloken Roos voor Simone ben ik bang voor, eerder ‘Helse Pijnen’ (de vergeten 8e bijnaam). Gelukkig kan zij haar energie volop kwijt in het herstellen van allerlei NAM-schades. Programmeur Eling Zuidhof zorgde voor sensationeel Sunsation nieuws want de line-up voor de Dance Event is de grootste ooit!

Onze burgemeester Albert Rodenboog beloofde tijdens zijn nieuwjaarstoespraak zijn stinkende best te doen voor ons als inwoners. ‘Om ze het vertrouwen in de politiek en de bestuurders weer terug te geven’, aldus een gedreven (citaat Jannes Klaassen) burgemeester. Ook voor hem werd januari geen rustige maand. Allereerst werd hij genomineerd voor de titel ‘Beste Lokale Bestuurder van het jaar’, proficiat! Daarnaast stond hij weer volop in de schijnwerpers toen minister Kamp zijn domein aandeed. Loppersum was op 17 januari even de hoofdstad van Nederland. Middelstum had die eer op 15 januari te pakken toen PvdA partijleider Diederik Samsom ons dorp aandeed. Wat een mediaspektakel zeg, ongelooflijk. Je zou er een traantje om wegpinken.

Voor de Groninger Bodem Beweging was januari de maand om zich te profileren en door te stoten naar meer dan 1700 leden. Met talrijke manifesten ging men de barricades op. Bestuurslid Lambert de Bont warmde zich tijdens een diepgaand interview voor Middelstum-info op voor zijn optreden bij Knevel en v/d Brink. Jannes gaf Lambert wel de ruimte die hij nodig had, en waar hij natuurlijk recht op heeft, zonder hem aldoor te interrumperen. Gelukkig werd De Bont niet per politiewagen afgevoerd, dat zou pas Schokkend geweest zijn.

Jannes was toch op dreef want hij ‘ontvoerde’ CDA 2e kamerlid Agnes Mulder welhaast de Hippolytuskerk in. Het werd een hol interview maar dat lag meer aan de akoestiek dan aan de inhoud van het gesprek. Buuf was ook niet van de tv en radio weg te slaan, helaas ging dit ten koste van de media-aandacht van man Wim. Een heikel (Brand)punt aan de Berkenlaan 3. Misschien pleegde Wim wel een gevoelige wraakactie en overtuigde hij Pauw en Witteman van het feit dat de nieuwswaarde van dit gebied niet hoog genoeg was. Gelukkig bracht een korte maar hevige sneeuwbui verkoeling tussen beiden.

De vrijwilligers van Zonnehuis Hippolytushoes verrasten ons aangenaam tijdens het vrijwilligersfeest in Siddeburen. Het thema van dit feest was Hollywood en uiteraard gingen onze vrijwilligers er met de felbegeerde Oscar vandoor. De Middelstumer equipe was het mooist verkleed, vandaar. Koos Linstra gaat doorgaans ook mooi gekleed door het leven. Helemaal toen hij met zijn bedrijf Linstra Bedrijfsadvies introk in het pand van Willem Evenhuis van Bonema Schilders. Ondanks volgde een feestelijke opening van zijn nieuwe kantoorpand. Allergisch voor blauwe enveloppen? Koos neemt het zo van u over!

Ook voor onze politieke partijen begint de actietijd. Niet dat ze de afgelopen 4 jaar hebben zitten te niksen. Ze zijn volop aan de slag gegaan met het saneringsplan en dankzij vele Haagse miljoen zijn veel voorzieningen overeind gebleven. Goed voor de leefbaarheid van de dorpen, inclusief het mooie Middelstum natuurlijk. Maar de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en menig campagneteam probeert zijn of haar lijsttrekker zo goed mogelijk naar voren te schuiven. Middelstum-info helpt u hierin een keuze te maken. Met als belangrijkste advies om uw stem niet verloren te laten gaan. Er is ook stemactie geboden dus voor de columnlezers.

Actie is min reactie, leerde ik vroeger op school. En om te voorkomen dat u actiemoe wordt en deze columns in het vervolg achteloos laat liggen, houd ik het hier maar bij. Maar ik betwijfel het dat februari een rustige wintermaand gaat worden. Daarvoor rommelt het teveel in en boven de bodem…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69