Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Frits Schuurman, Groningen bedaart

Mijn oom Epie woonde in het centrum van Stedum, nu gemeente Loppersum. Een link met ‘epicentrum’ zou hij nooit hebben gelegd. Hij overleed eind vorige eeuw; kreeg geen weet van de rampspoed die het nieuws nu beheerst. Als nabestaande, ook geboren in Stedum, leef ik mee met het wel en wee van ’t Hoogeland.

Vijfendertig jaar geleden verhuisde ik naar Noord-Brabant. De afstand is groter dan vanaf ‘de verre Randstad’. Toch waren Stad en Ommeland tientallen keren het reisdoel. Minister Kamp kon op 18 januari 2014 na de ministerraadsvergadering al binnen twee en half uur zijn kaarten over het kabinetsbesluit uit de mouw schudden in Loppersum. Zo ver is de Randstad dus echt niet. Kamp kreeg geen gezellig onthaal. Terecht. Alles wat naar Den Haag ruikt heeft het daar naar gemaakt. Dus beukende vuisten, grommende tractoren, schreeuwende Grunnigers en gain kovvie mit kouk!

Grunnigers hebben de gewoonte om alles dat binnen het gezichtsveld groeit met de grond gelijk te maken. Je kunt overal vér kijken en vraag niet waarom. Het lijkt wel een wonder dat al die omheinde boorlocaties met een vlam in de pijp al 50 jaar ongemoeid zijn gelaten. Grunnigers zijn dus ook tolerant.

Een beetje bodemdaling en af en toe een schokje kan de Grunniger wel hebben. Maar als zijn huis gaat scheuren en er niemand aan de deur komt met het aanbod ‘hou moutn we dat hemm’ wordt hij korzelig. En bij nog meer onrecht komt de diesel van gramnietighaid in de volksaard op toeren.

De Grunniger wil weten waar hij aan toe is, een eerlijk antwoord.2700 miljard m2 gas geeft op een gebied van 50 bij 50 km een ballon van 1 km hoog. Maar het komt uit een kleiner gebied, van ongeveer de helft. Een ballon van 25 bij 50 en 2 km hoog dus, maar wel uit de grond gehaald.En dat betekent dat we 1 tot 2 km in de grond kunnen zakken? Precies. Nou, ie zaln wel geliek hebn, moar eerst zain en din geleuvn.

Op naar de CdK Max van den Berg. Hij kijkt hier niet van op. Onverstoorbaar licht hij toe dat het de vraag is hoe je zo’n daling wil realiseren. Een breuklijn door de stad? Je ziet dan vanaf de Grote Markt op grote diepte de Martinitoren liggen. Een mooie toeristische attractie. Je kunt ook een omgekeerde berg maken met een dieptepunt van zo’n 4000 m, denk ik hardop.

‘En dan zeker met een 10 tot 20% hellende Martinitoren’, zegt Van den Berg. We kunnen net zo min met Pisa concurreren als Giethoorn met Venetië. Bovendien blijven mollebonen graag onder elkaar op het platteland. De oplossing is helder, nu nog de boodschap. Op naar Loppersum. Van den Berg: ‘Jullie worden afgescheiden. In één klap. Kamp zal geen stap over de grens durven te zetten.’ Applaus, volkslied. ‘Ho ho’, zegt Van den Berg, ‘jullie zakken misschien wel 2000 m onder de grond’. ‘Geft niks commissoaris, as we moar van Den Hoag oaf binn!’

Onrecht

‘er gaat niets boven Groningen’

en er ligt heel veel onder

Den Haag liet dit zakken

nu is er gedonder

FS 21-1-2014

(Gastcolumnist Frits schuurman, uit Waalre maar geboren in Stedum, stuurt mij regelmatig gedichten die ik dan plaats in de column ‘Groningen beeft’. Als steunbetuiging en hart onder de riem!)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69