Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bé Schollema, Lijsttrekker PvdA gemeente Loppersum….

Bé, kijkend in je glazen bol, hoe worden de 15 gemeenteraadszetels in Loppersum verdeeld op 19 maart?

Ik ga er vanuit over de 7 of 8 deelnemende partijen: PvdA, CDA, Groen Links, Loppersum Vooruit, VVD, Christen Unie, Gemeente Belangen/D’66 en eventueel Loppersum Anders. Daar wil ik het wat betreft de blik in de glazen bol bij laten. Ik ga uiteraard keihard aan het werk om van de huidige 2 zetels die we nu hebben 3 te maken. Daar hoop ik echt op, met eventueel 4 zetels als de ultieme uitdaging!

De politiek is je met de paplepel ingegoten?

Klopt, al van kinds af aan inderdaad. Ik moest gisteren nog papieren rondbrengen langs onze leden en ik bedacht mij toen dat ik dit al heel lang doe. Mijn moeder reed een dikke 20 jaar geleden door het dorp en ik stopte dan de papieren bij de leden in de bus. Ik voelde al op jonge leeftijd de spanning rond de verkiezingen toenemen in huize Schollema. Ook de 1 mei vieringen in de bovenzaal van toenmalig café Grommers staan mij nog helder voor de geest. Naast politiek-inhoudelijke discussies ook mooie herinneringen aan de gemeenschapszin die er heerste.

Verder waren we thuis vaak met zijn vieren in discussie. Middels stellingen die geponeerd werden, gingen we dan met zijn vieren in ‘gevecht’. Dat ging er vaak niet zachtzinnig aan toe, vaak ‘brandden’ we elkaars standpunten bij wijze van spreken tot de grond toe af. Daar heb ik in mijn jonge jaren het debatteren geleerd denk ik. Hierdoor werd ik, door schade en schande, verbaal weerbaar.

Wanneer begon het heilige politieke vuur nu echt te branden?

Als heilig vuur heb ik het nooit echt beleefd. Mijn moeder had een kapsalon (kapsalon Tabak, nu nog steeds een begrip in Middelstum en omstreken) en mijn vader zat in de politiek. Ik wilde geen kapper worden dus ja… Door mijn opvoeding was ik altijd al in de plaatselijke politiek en met name mijn hele leefomgeving geïnteresseerd. Op mijn 17e ben ik in het lokale PvdA bestuur gekomen als algemeen bestuurslid, daaropvolgend werd ik fractielid. Ik heb in 2006 mijn broer Pieter in de raad opgevolgd, die door drukke andere werkzaamheden en een aanstaand gezinsleven aangegeven had te willen stoppen. Ik was toen 27 jaar.

Wie zijn je politieke voorbeelden?

Ik ontkom natuurlijk niet aan het feit dat mijn vader Meindert, nu burgemeester van Pekela, mijn belangrijkste politieke voorbeeld is geweest. Ik ben best wel trots op hem. Met als basis een LTS diploma op zak heeft hij een hele knappe politieke carrière doorlopen. Vroeger dacht ik daar niet zo over na, maar om dit te bereiken, heeft hij natuurlijk wel het nodige moeten doen en laten.

Verder zijn er ook regionale kopstukken te noemen die het nodige voor onze provincie betekend hebben en die ik hoog heb zitten. Vonhoff is zo iemand maar ook Jacques Wallage en Max van den Berg. De laatste twee hadden het vermogen om in het Groninger College in de jaren ’70 echt wat te veranderen. Niet alleen op de winkel passen dus maar ook reuring veroorzaken, veranderingen en verbeteringen in gang zetten. Dat zie ik mensen graag doen.

Heb je hier specifieke opleidingen voor gevolgd?

Niet wat betreft mijn schoolopleidingen, wel binnen het PvdA opleidingstraject. Cursussen over de gemeentefinanciën bijvoorbeeld of debatcursussen. Wel heb ik een breed georiënteerde basis op onderwijsgebied mogen doorlopen. Na het atheneum heb ik drie jaar juridische bestuurswetenschappen gestudeerd aan de Rijks Universiteit Groningen om uiteindelijk een bouwkundige HBO opleiding te voltooien. Die brede basis is in een tweemansfractie in een kleine gemeente een groot voordeel want er wordt gezien de breedte van de onderwerpen in de gemeenteraad veel kennis van je verwacht.

Hoever reiken je politieke ambities?

Ik kijk liever niet te ver vooruit, dat is in de politiek ook niet verstandig. Na 2 periodes raadslid te zijn geweest en mijn hele volwassen leven politiek actief te zijn, heb ik nu misschien de mogelijkheid om als lijsttrekker van de PvdA op 34 jarige leeftijd wethouder van de gemeente Loppersum te worden. Daar hoop ik ook op. Van mijn huidige werkgever krijg ik in ieder geval de mogelijkheid om een poging te wagen. Mocht de kans zich aandienen om wethouder te worden dan kan ik er vol voor gaan.

In de komende vier jaar is er met de herindeling in het vooruitzicht zoveel te doen dat je als het ware je eigen baan opheft wanneer dit proces goed doorlopen wordt. Ik vind het een goede zaak dat de optie van het samengaan van 7 gemeenten nu goed onderzocht gaat worden (de DEAL gemeenten + Bedum, Winsum en De Marne). Andere opties zijn ben ik bang te klein, dan zul je op termijn weer een herindelingtraject in moeten. Doe het in een keer goed, lijkt me een mooie slogan!

Burgernabijheid is bij een herindeling een belangrijk begrip. Wanneer je deze voorwaarde weet te scheppen dan ben je al een eind op de goede weg. De gemiddelde burger komt 1 x per 7 jaar op het gemeentehuis, bijvoorbeeld om een paspoort of rijbewijs aan te vragen of te verlengen. Hier zijn wellicht ook digitale oplossingen voor te vinden. Zaken als het onderhoud aan wegen en het ophalen van het afval worden als veel belangrijker ervaren. Wij van het PvdA, afdeling Loppersum, hebben het al vaker gehad over dorpsbudgetten, waarbij de dorpinwoners inspraak hebben over hun eigen leefomgeving. Hiermee geef je inwoners ook direct invloed op hun eigen omgeving.

Wat is het hoogte- en wat is het dieptepunt uit je politieke leven?

Het dieptepunt waren de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Wij zijn als de Partij van de Arbeid toen van 4 naar 2 gemeenteraadszetels gegaan. Het is mij en mijn mede fractieleden toen niet gelukt om de inwoners goed uit te leggen dat het aanvragen van de artikel 12 status en de uitvoering hiervan (die wij als fractie mede in gang gezet hebben) niet ten koste van de voorzieningen zou gaan. De kiezers hebben zich toen bedreigd gevoeld terwijl 4 jaar later blijkt dat het overgrote deel van de voorzieningen, mede door de geweldige inzet van vele vrijwilligers, in stand gebleven is. Dit was het beeld wat wij hadden toen we volmondig JA tegen de aanvraag hebben gezegd.

Een specifiek hoogtepunt benoem ik niet, ik ga er altijd vanuit dat er weer een nieuwe komt.

Waarom zouden de mensen (PvdA) moeten stemmen?

De inwoners van de gemeente Loppersum zouden PvdA moeten stemmen omdat ze mij te allen tijde af kunnen rekenen op het ingezette beleid. Ik ben altijd bereikbaar en aanspreekbaar voor de inwoners van onze gemeente en ga voor het beste voor alle inwoners i.p.v. voor de belangen van één individu. De PvdA gaat voor een evenwichtig college voor alle inwoners!

Wat doe je in je dagelijkse leven?

Ik werk vanuit Veendam bij woningbouwvereniging Acantus in de gemeenten Oldambt en Bellingwedde als Opzichter planmatig onderhoud- en nieuwbouw. Verder slokt het raadslid zijn in de gemeente Loppersum 20 uur van mijn vrije tijd op.

Wat maakt voetballen in VV Middelstum 4 nu zo bijzonder?

Ik heb bewust de donderdagavond en de zaterdagmiddag in mijn agenda heilig verklaard voor het partijtje voetbal en de training. Als uitlaatklep om opgebouwde spanningen kwijt te raken door lichamelijke en fysieke inspanning. En natuurlijk door een aaneenschakeling van ‘domme, droge humor’ die je op en rond het voetbalveld tegenkomt. Fysieke en mentale ontspanning door inspanning derhalve.

Middelstum 4 trekt mij in het bijzonder aan omdat het een mooie afspiegeling weergeeft van de maatschappij. Met een leeftijdsopbouw van de spelers van 20 tot 60 jaar, van student tot langdurig werkloze, van doctorandus tot bakkersknecht. Ik heb mijn hart reeds op 7-jarige leeftijd aan de VV Middelstum verpand. De club waar heel vroeger mijn opa in het 1e speelde en waar later mijn inmiddels overleden oom Hindrik en vader Meindert voorzitter van zijn geweest en hun steentje aan hebben bijgedragen…

Nog tijd voor andere hobby’s?

Wielrennen, motorrijden en een beetje genieten van mijn schaarse vrije tijd. Dit laatste lukt eigenlijk alleen op de donderavond en de zondagmiddag. Wanneer ik langdurig vrij heb, bijvoorbeeld tijdens vakanties, probeer ik wel eens op de bank te gaan zitten niets te doen totdat de verveling toeslaat. Dit lukt eigenlijk nooit, er is altijd wel weer iets wat mijn aandacht trekt.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Om mij te waarschuwen voor een woningbrand aan de Brouwerslaan 3 (graag zelfs). Verder ben ik een groot fan van mijn nachtrust.

Waar staat Bé Schollema over 10 jaar?

Ik hoop nog steeds met beide voeten in de Groninger klei, met een goede gezondheid en het gevoel dat ik een groot deel van mijn carrière heb mogen besteden aan onze leefomgeving.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik mis eigenlijk een vraag over de aardbevingen. Jl. vrijdag presenteerde minister Kamp het besluit hieromtrent voor ons gebied. En ik zie lichtpuntjes in de categorie: ‘het was zo donker dat ik overal lichtpuntjes zie.’ Er zijn mogelijkheden tot oplossingen geschapen. Maar het zal zeker nog een aantal jaren duren voordat het vertrouwen dat in een tijdsbestek van 40/50 jaar tot een dieptepunt is gezonken, weer kan worden hersteld. Graag zou ik hier de rest van mijn leven veilig willen wonen! Ook hier ga ik de komende tijd verder keihard voor knokken! Verder hoop ik dat het mij lukt om andere mensen langdurig net zo te enthousiasmeren en te raken wat betreft hun leefomgeving als dat ik er zelf door aangetrokken en geraakt word!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69