Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De knotsgekke Eredivisie begint weer….

Vrijdag 17 januari begint het voetbalfeest weer. Dan start officieel de tweede seizoenshelft van onze knotsgekke Eredivisie. Als in een rollercoaster gaan we waarschijnlijk één grote finale beleven tot en met zondag 3 mei, de datum van de laatste speelronde. En daarna is het nog lang geen zomerstop. Want we hebben uiteraard de play-offs nog, gevolgd door……… het WK voetbal in het als altijd zinderende Brazilië!! Ik voel de hartslag van menig voetbalfan reeds aanzienlijk toenemen als hij of zij dit leest. Wat een spetterend voetbalfeest staat ons (mogelijk) te wachten. Ook de kroegen kunnen zich nu al op de oranjegekte verheugen…

Maar eerst dus de Eredivisie. Wat hebben we daar dit seizoen al wat mee beleefd. Ik denk dat we inmiddels een stuk of 7 verschillende koplopers hebben gehad. Na een speelronde of 8,9 stond de top 9, alias het linkerrijtje, op 4 verliespunten van elkaar. Iedereen kon van iedereen winnen, de toto voorspellen was net zo’n loterij als het invullen van een blinde voetbalpoule. Enerzijds de charme van het verhaal, anderzijds tekent het de zwakte en de nivellering van het Nederlands voetbal dat Europees gezien al lang geen potten meer kan breken.

Zondag 19 januari hebben we direct al weer een kraker te pakken. Mijn voorspelling is dat dit wel eens de belangrijkste wedstrijd van het seizoen kan worden: koploper Ajax ontvangt dan het aangeslagen PSV. De miljoenenploeg die kwakkelt als nooit tevoren en op het tandvlees hevig verlangde naar de winterstop die maar niet kwam. Maar de ploeg die ondanks alle opgelopen averij toch maar 11 punten achterstaat op de koplopers Ajax en Vitesse. En juist Ajax had de afgelopen jaren patent op het feit dat ze na een grote puntenachterstand toch gewoon kampioen werden van Nederland. Misschien is deze rol dit seizoen wel voor PSV weggelegd. De Eindhovenaren olv Philip Cocu, in een half jaar tijd lijkt hij jaren ouder geworden te zijn, begonnen het seizoen wervelend en ze beschikken nog steeds over de beste selectie. En in de winterstop hebben ze ook nog eens Brian Ruiz mogen verwelkomen. Iets zegt mij dat we ze nog niet af mogen schrijven…

Ajax heeft zich rustig gehouden op de transfermarkt. Wel hebben ze de talentvolle vleugelspeler Ricardo Kishna overgeheveld naar de A-selectie. ‘Kenners’ noemen deze jongeman een speler uit de buitencategorie. Dat belooft dus nog wat. Naast Ajax hebben zich ook Vitesse, Twente en Feyenoord nadrukkelijk gemeld als topfavoriet voor de kampioensschaal. Bij Vitesse is het altijd maar weer afwachten welke spelers zich vanuit het buitenland aanmelden. Dit vreemdelingenlegioen, in handen van een Russische miljardair, is eigenlijk een filiaal van de Engelse grootmacht Chelsea, die met groot gemak jonge talenten stalt in Arnhem als ware het uitverkoop. Dit levert vermakelijke taferelen op want, eerlijk is eerlijk, de jonge Braziliaan Piazón is een verrijking voor onze eredivisie. En momenteel met 11 treffers clubtopscoorder van Vitesse.

Pellè is uiteraard weer de grote man van Feyenoord. Het haar als altijd strak in model gekamd, gelardeerd met de inhoud van 1,5 pot stevige gel. Feyenoord kan eigenlijk niet meer zonder zijn vermakelijke spits die een tegenstander net zo afschrikt als dat hij vrouwelijk schoon aantrekt. Wanneer zijn tegenpool Immers ook nog eens zijn vele kansen gaat benutten kan het maar zo zijn dat de Coolsingel begin mei voor het eerst in 15 jaar weer volloopt. En dat zou mooi zijn voor de jonge ploeg van onze Ronald Koeman! Want het hunkerend legioen mag zeker trots zijn op hun ploeg die menig (potentieel) Oranjeklant herbergt…

FC Twente is wat mij betreft een outsider. Een degelijke ploeg zonder al te veel poespas en met een trainer die eigenlijk geen trainer is. Maar wel de ploeg die in de persoon van ex-FC Groningen speler Tadic de beste speler van de Eredivisie heeft. Als hij zijn goede vorm doortrekt en als spits Castaignos zijn vroegere Feyenoord vorm weer hervindt dan kan het nog wel weer eens gezellig druk worden in de Grolsch Veste (een prachtige naam voor een stadion) en op de A2.

Naast het kampioenschap staat er natuurlijk nog veel meer prestige op het program. De strijd om de beste ploeg van het Hoge Noorden bijvoorbeeld. Heerenveen en Groningen staan keurig op plaats 5 en 6 en koersen dus rechtstreeks aan op de begeerlijke play-off plaatsen. Plaatsen waar ook AZ (Dick Advocaat had zich hier vast meer van voorgesteld), FC Utrecht (Jan Wouters heeft zijn leeggeroofde ploeg weer knap op de rails gekregen) en vooralsnog PSV zich op richten. Heerenveen lijkt favoriet voor Europees voetbal via de play-offs ook al is dit alleen gebaseerd op het feit dat het de voorlopig topscoorder Finnbogason in zijn gelederen heeft. De spits die de gratis adviezen van grootmeester Van Basten absorbeert als een gatenrijke spons…

 

Onderin is het ook dringen geblazen. Voorlopig draagt NEC de rode lantaarn maar Cambuur, Den Haag, Roda JC en RKC staan dichtbij. Roda zocht zijn heil vlak voor de jaarwisseling in een Broodnodige (?) trainerswissel en heeft in John Dahl Tomasson de jongste oefenmeester uit de Eredivisie voor de ploeg staan. Een gedurfd gokje?!

Het worden 16 bloedstollende finalerondes derhalve. Zeer benieuwd hoe dit gaat eindigen. PSV gaat een sleutelrol spelen, dat is het aan zijn stand verplicht. Maar met een middenveld en voorhoede om van te watertanden heeft de ploeg alles in zich om alsnog tot de grootste sensatie van de 2e seizoenshelft uit te groeien. We gaan het zien, we gaan het beleven. Zondagavond rond 18.30 uur weten we meer, ik kan mij er op verheugen……

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69