Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

FC LEO – VV Middelstum 1-4, seizoen 1997/1998

Toch altijd leuk om met de kennis van nu terug te kijken op een wedstrijd van 16 jaar geleden. De ‘grootmachten’ FC LEO en VV Middelstum kruisten het vorige seizoen nog de degens met elkaar. In de laatste speelronde handhaafde FC LEO zich middels een zwaarbevochten gelijkspel in de 3e klasse ten koste van de blauwhemden. Middelstum stond rond 16.00 uur nog op een veilige 1-0 voorsprong tegen Gronitas en zou zich hiermee veilig hebben gespeeld. Helaas duurt een wedstrijd 90 minuten en uiteindelijk stond er om 16.20 uur 2-3 op het scorebord. Een domper van jewelste voor de mannen van trainer Frank Konneman want hierdoor degradeerde de ploeg naar de 4e klasse. Eigenlijk te laag voor een gerenommeerde club als VV Middelstum.

Zoals eerder aangegeven handhaafde de ploeg van de Middelstumer (!) trainer Zijlstra zich op het nippertje. Dit seizoen is FC Leo ingedeeld in de Friese klasse. Van te voren wisten de Leensters dat het een loodzwaar seizoen zou worden. Het Friese ‘vechtvoetbal’ ligt de jonge ploeg niet zo goed. Voeg daarbij nog het loodzwaar afscheid dat de club eind juni moest nemen van boegbeeld Mart Buikema die door een auto-ongeluk om het leven kwam. En die gebeurtenis is de spelers en begeleiderstaf van Leo niet in de koude kleren gaan zitten. Momenteel bungelt de ploeg van trainer Zijlstra troosteloos onderaan. Op de inzet is weinig aan te merken, vaak keert het geluk zich op beslissende momenten net even de verkeerde kant op. Zoals het een rode lantaarndrager nu eenmaal vaak overkomt.

De trainer Zijlstra verlaat de oranjehemden aan het einde van het seizoen om aan de slag te gaan bij zijn grote ‘oude liefde’, de VV Middelstum. Deze sterk verjongde ploeg zal nog alle zeilen bij moeten zetten om degradatie naar de 5e klasse te voorkomen. Iets wat wel heel triest zou zijn in het jaar dat de club zijn 80-jarig bestaan viert. Gelukkig is het nog niet zover maar de mouwen zullen na de winterstop stevig en hoog moeten worden opgerold. Trainer Konneman verdient een behouden afscheid en vaart want deze nog redelijk jonge trainer, 37 jaar, verkast het volgend seizoen naar zondag 2e klasse Peize. De club waar hij vroeger al een keer jeugdtrainer geweest is. Het bloed kruipt dus ook bij hem waar het niet gaan kan…

Terug naar 1997. Toen was Middelstum duidelijk de bovenliggende partij. Ik kan mij deze wedstrijd, gespeeld tijdens een druilerige herfstdag in november, nog vaag herinneren. Opvallend is dat de huidige trainer Zijlstra in zijn hoedanigheid als voetballer van Middelstum toen FC LEO de das omdeed. Met 2 treffers en een assist deed hij 16 jaar geleden nadrukkelijk van zich spreken. Ergens in het wedstrijdverslag van reporter Jan Boerma valt te lezen dat hij ook nog eens een penalty verdiend had. Maar de arbiter weigerde de ‘grillige spits’ in het zicht van de theepauze een strafschop toe te kennen toen hij volgens de verslaggever wel degelijk binnen de beruchte kalklijnen werd aangetikt. Misschien was dat wel de reden dat Jan Jaap voortdurend in de clinch lag met scheidsrechter A.W. Koree uit Dokkum. Een gele kaart leverde het hem uiteindelijk niet op.

Illustere FC LEO namen als Sjoerd van der Ploeg en Peter Tuit zijn ook terug te vinden in het wedstrijdverslag. Of Tuit daar nu zo vrolijk van is geworden waag ik te betwijfelen. ‘Na 30 minuten schoot hij een bal uit pure frustratie bikkelhard tegen de omheining’. Wel wist hij nog een voorzet van Tjipco Werkman snoeihard in de linkerbovenhoek achter keeper Meijer (!) te knallen. Sjoerd van der Ploeg kende nog minder geluk die middag. Een schot van hem belandde volgens een toeschouwer in ‘Plan Zuid, fase 3’. Het verslag eindigt met een dooddoener van jewelste van Middelstum trainer Rob Schuyl: ‘Het is vooral belangrijk dat we niet onderaan de ranglijst belanden’.

Zo kan ik er ook nog wel een. De huidige trainers Konneman en Zijlstra zullen in elk geval nog stevig aan de bak moeten om degradatie te voorkomen. Of zou Jan Jaap bewust aansturen op een hernieuwde clash in de 4e klasse? Ik ben benieuwd welke Houdini act deze geslepen tacticus na de winterstop uit zijn hoge hoed gaat toveren. Want ‘it ain’t over till it’s over’ (ook ik eindig dit verslag met een dooddoener van jewelste…)!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69