Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gezellig samenzijn

Sinds jaar en dag organiseert de PKN-kerk een gezellig samenzijn voor iedereen die hier behoefte aan heeft. De grondlegger van deze happening was ds. Doekle de Boer. Jaarlijks ontving hij in zijn pastorie tijdens 2e Kerstdag een tiental mensen waarvoor hij een gezellige middag organiseerde. Doorgaans mensen die tijdens deze bijzondere dagen een gemis ervaren, die door omstandigheden geen gezelligheid en saamhorigheid om zich heen kunnen creëren, bijvoorbeeld door het verlies van een partner.

Een prachtig initiatief waarvan de organisatie nu door wat interne reorganisaties ligt bij de Diaconie van de PKN kerk te Middelstum. Om praktische redenen is het gezellig samenzijn in overleg met de direct betrokkenen verschoven naar de laatste zondag van het jaar. En zo kwamen zondag 29 december jl. een kleine 30 personen bijeen in zalencentrum ‘Op ’t Houkje’ gelegen bij de Hoeksteenkerk. Dit jaar werden ook voor het eerst mensen aangeschreven waarvan vermoed werd dat ze eventueel wel belangstelling zouden kunnen hebben voor deze middag. Aan de ene kant natuurlijk goed maar je maakt je hierdoor wel ietwat kwetsbaar want je vergeet zo maar iemand om uit te nodigen.

Jong en oud beleefden weer een gedenkwaardige middag en avond. De jongste vertegenwoordiger, de dochter van de diaconievoorzitter, is denk ik 7 jaar oud. Ze integreerde perfect met mevrouw Boelema, met 90 jaar de oudste van het stel. Om drie uur zouden we beginnen maar de eerste deelnemers meldden zich reeds om 14.30 uur. Stress derhalve voor de organisatie die zich in een stroomversnelling moest snellen om ze van koffie en thee te voorzien. Rond drie uur was iedereen binnen en was de zaal aardig gevuld. Een mooi tafereeltje om te zien….

Publiek aanwezig derhalve maar hoe nu verder? Men moet natuurlijk ook geëntertaind worden. En dat lukte aardig. Zo was men bijvoorbeeld al bijna 1,5 uur bezig met het oplossen van een Bijbelse quiz met ‘eenvoudige’ vragen. Zo eenvoudig was het allemaal niet. Sommige vragen waren zelfs instinkertjes. In de volksmond zouden dit kokse streken (of toch Cockse streken?) worden genoemd. Maar gelukkig werd de zaal niet afgebroken. Mevrouw Kapenga werd uiteindelijk glansrijk winnaar. Van de 54 multiplechoice vragen had ze slechts 7 fout.

Om de eetlust nog verder op te wekken konden de liefhebbers sjoelen op een drietal bakken. Natuurlijk niet om de prijzen maar menig verbeten trek gaf toch wel aan dat men de andere deelnemers toch wel even een steentje wilde laten ruiken. Hier konden we geen eindwinnaar aanwijzen. Want toen topkok Gerrit Littel arriveerde wist men niet hoe snel de zitplaatsen aan tafel weer in te nemen. En dat was meer dan terecht want Gerrit had alle registers opengetrokken.

Een champignonsoep als voorafje, daarna een heerlijk voorgerechtje waarvan de naam mij even ontschoten is (Tapanade? sierlijk opgesmukt met tomaten, sla en pitjes) gevolgd door een uitgebreid hoofdgerecht. Aardappels met hachee, rode kool en tuinbonen met spek. Dit alles in ruime mate. Daar werden we even stil van. Dat kwam goed uit want hier moest natuurlijk op gebeden worden. Een heerlijke maaltijd, met zorg bereid en in elkaars aanwezigheid nog lekkerder. Daarna nog een heerlijk toetje van griesmeelpudding, ijs, slagroom en rode bessensap. Om je vingers bij af te likken.

Zelfs Fré Schreiber werd er stil van. En dat valt niet mee zoals u allicht wel weet. Gelukkig kon hij zelfs met een volle buik aanschuiven want een soepje en een toetje gaat er natuurlijk altijd wel in. Daarna was het de hoogste tijd voor onze streektoalfunctionaris. Hij nam ons mee met zijn enthousiaste verhalen over typische oud en nieuw gebruiken. Inclusief mooie gedichtjes en versjes, sommige zelfs uit eind 1800.

En zo werd het al snel 20.30 uur. De dag was omgevlogen. Een prachtig initiatief die we graag volgend jaar weer willen herhalen. Misschien dat we dan nog meer mensen mogen begroeten in ‘Op ‘Hoekje’? Want is het toeval dat juist zoveel vrouwen de weg hier naar toe weten te vinden? Zou dit geen mannenaangelegenheid zijn of zoeken die liever de kroeg op? Daar valt iets voor te zeggen maar voor zo’n dag als deze kun je best een keer een uitzondering maken. Nogmaals een speciaal woord van dank voor eenieder die hier een (Hoek)steentje aan heeft bijgedragen. Misschien ook iets voor andere kerkgenootschappen of organisaties om te organiseren rond de kerst? Een beetje Noaberschap….

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69