Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Als de blaadjes van de boom vallen…

In het verleden had ik met Peter Zuidhof wel eens hele discussies aan de bar in Zalencentrum Vita Nova. Na enig debatteren kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat de maand november misschien wel de somberste maand van het jaar is. De dagen worden korter, de blaadjes vallen van de boom, het wordt kouder en het is de maand zonder bijzondere feesten en of schaatsplezier. Mensen die hier gevoelig voor zijn ervaren doorgaans vaker dan normaal een algeheel gevoel van onbehagen. De hoogste tijd om dit patroon te doorbreken. Ik ben even in conclaaf geweest met Feelgoodmanager Marcel Verkerk (alias Dr. Feelgood) hoe hiermee om te gaan. De oplossing was snel gevonden. In de combicolumn van de maand november staan louter leuke, positieve en zonnige berichten. En als u dit leest is deze maand gelukkig ook al (bijna) weer voorbij.

En waar kunnen we dan beter mee beginnen dan met het prachtige Sinterklaasjournaal van Middelstum-info waarbij Kale Piet Sinterklaas kon geruststellen. Dagelijks keek ik met een enthousiaste Jazlijn op de bank naar de avonturen van Kale Piet bij Het Balkje, Het Haventje (inclusief een zeer ritmische havenmeester), de Hippolytuskerk (collega Koster Gerhard Jansma blijkt over een goede klimconditie te bezitten), het loungen in Vita Nova enz. enz.. Middelstum was helemaal klaar voor de ontvangst van Sinterklaas en zijn Pieten en het werd een prachtig kinderfeest. Met een schitterend najaarszonnetje en blijde kindergezichten. Niks geen gezeur over de kleur van Zwarte Piet, gewoon volop kinderplezier met medewerking van Concordia’s muzikale Blaauwbloezen swingkapel.

Begin november stond Middelstum even weer centraal op de landelijke kaart toen de Commissie Meijer neerstreek in Zalencentrum Vita Nova. Eén miljard (een één met daarachter 9 nulletjes) euro moet er komen ter compensatie van geleden leed verdeeld over alle huishoudens in het rampgebied. Snel uitgerekend: per huishouden 4.000 euro, ter besteding aan energiezuinige maatregelen. Je zou er een open dag voor organiseren. Volop profiteren van de zon en haar energie. En, positief blijven Bert, nu maar hopen dat ze binnenkort weer volop gaat schijnen. Door alle verhalen rond de bijnaam Mittos (Mythos) kom ik gelukkig tijdelijk weer in een zomerse vakantiestemming.

Maar eerst gaan we genieten van het schaatsplezier. De werkzaamheden aan het ijsbaangebouwtje zijn afgerond dus ook voor de kantinefans is er de kans om met volle en lange teugen te genieten (onder het genot van een glaasje warme kwast) van de schaatsers die zich buiten in het zweet werken. En het stamppotbuffet georganiseerd door de PKN-kerk bleek een schot in de roos en zal ongetwijfeld een vervolg krijgen. Volgend jaar november weer lekker gezellig samen dikkedakkend met elkaar aan de boerenkool met worst dus!

Zelfs de gemeente Loppersum doet mee aan de najaarspolonaise. We hebben financieel gezien eindelijk weer wat vet op de ribben! Den Haag bedankt voor de vele miljoenen aan rollende euro’s! Nog even wachten dus met de herindeling, eerst nog eventjes wat goede doelen vinden om de pot te verteren. Voor MKB-ers is de gemeente ook zeer vriendelijk, binnen de provincie Groningen steeg onze gemeente met superstip van plaats 23 naar plek 14. Als dat zo door gaat dan denderen we volgend jaar de top 10 binnen. Middelstum-info is ook weer in zijn nopjes. Ook dit jaar worden alle records met betrekking tot de bezoekersaantallen weer verpulverd. En ik weet uit eigen ervaring inmiddels dat dit kicken is!

Gezellig was het ook in Herberg ‘In de Valk’ tijdens het Dikkedakdictee. Of was het toch het Hoogeland-dictee? Peentjes zweten was het wel. Maar gelukkig telde de dictee alleen maar winnaars. Afgaan was niet mogelijk aldus organisator Bob van Dijk. Ook al had ik het gewild, het dikkedakken na die tijd zat er voor mij niet in. Bistro ‘In de Valk’ was uitverkocht. Voor mij was even geen plaats meer dus in deze herberg aan het Haventje. De malletband van Concordia zorgde ook voor vreugdevuren en vuurwerk met als gevolg een eerste prijs in de 1e divisie. Spelen ze nu volgend seizoen tegen FC Groningen? Dat zou helemaal feest zijn. Abe Kampen verblijdde het UMCG Kanker Researchfonds met de opbrengst van zijn fietsverloting. Deze bijzondere actie bracht ruim 600 euro op. Hulde voor Abe dus, die mag wat mij betreft vaker een damesfiets winnen!

Koor en rinkel, vallend onder het bestuur van Stichting Stem, keerden dit jaar een recordbedrag aan subsidie uit. Rinkel de kinkel derhalve en laat de munten maar weer rollen. Goed voor de economie die toch weer wat op stoom lijkt te komen. Of raak ik nu verblind door Sinterklaas zijn stoomboot die in Groningen aanmeerde? In elk geval konden onder andere het zwembad, de AED-commissie, de Appelhof-cie, Concordia en HLDVG profiteren van de subsidiebedragen. En wat las mijn geoefend oog ook nog eens? Middelstum is uitverkozen als één van de plaatsen die subsidie krijgt van de provincie Groningen. Zes ton maar liefst ter ondersteuning van innovatieve projecten in onze krimpregio. Wat een luxe, wat een weelde, wat een bedragen.

En met deze positieve berichten luiden we de sombere maand november krachtig uit. Op naar december, op naar Kerst, op naar het feest van Het Licht. En op naar 2014. Maar zover is het gelukkig nog niet. Eerst maar eens Sinterklaas en Kerstfeest vieren, gezellig dikkedakkend onder de kerstboom. Pas op voor vallende sterren en naalden alsmede rondslingerend vuurwerk. Je moet er toch niet aan denken wat hier allemaal verkeerd mee kan gaan…. Marcel: ‘Eh, positief blijven Bert’!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69