Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Eric Boskamp, “Het moet eerlijker”

Op het moment dat de bladeren beginnen te vallen en ook de klok een uur achteruit gaat, dan raken veel mensen de weg kwijt. Een bijzondere categorie hierin betreffen politici. Niet alleen lokale bestuurders zien een fata morgana of leegspattende zeepbellen, maar ook onze landelijke “helden” zijn soms volledig de kluts kwijt. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze Diederik. Samsom voor kenners. Ja, de mythologische Samson (Simson) raakte zijn kracht kwijt toen zijn haren werden afgeknipt. Maar geldt dit ook voor Diederik? En zijn er nog lezers, die hem kennen als de donzige krullenbol, die in recordtempo de Tweede Kamer zou bestormen? Volgens mij is hij al een aantal jaren zijn haren kwijt en daarbij dus ook zijn kracht en……waarschijnlijk zijn verstand. Want hoe kun je anders zijn met brede kenmerkende glimlach vertellende scheiding verklaren? De man met 2 gezichten vertelt lachend aan zijn vrouw meerdere keren te zijn vreemdgegaan en aan de andere kant laat hij ons kiezers, met een traan op zijn wang, weten dat we in een crisis zitten. Ok, niet leuk,…………………wel eerlijk!

Zonder direct de PvdA te willen schofferen, maar deze partij spant momenteel wel de kroon in het landelijke nieuws. Kijk bijvoorbeeld eens naar Bart van de Roest. Dit (inmiddels opgestapte) gemeenteraadslid van de stad Utrecht was zo dapper om als penningmeester van de daklozenkrant ruim € 40.000,- door te sluizen naar zijn privérekening. En of als het nog niet gek genoeg is, wil meneer ook geen afstand doen van zijn recht op wachtgeld. Tja, dan is je socialistisch geweten behoorlijk getroffen. Want Van der Roest is niet alleen gemeenteraadslid. Nee, hij is ook nog eens theatermaker (dat geloven we wel trouwens) en speelt ook nog in een reclamespot van Independer. Deze verzekeringssite heeft de daklozenkrant € 10.000,- gedoneerd ter genoegdoening. Hmm…

En wat te denken van PvdA-wethouder Henk Kool. Deze Hagenees gaf jaarlijks € 7.000,- subsidie aan de Willem Drees lezing, alwaar hij zelf in het bestuur zat. Nog net geen zelfverrijking, maar zeker geen open doekje voor een zichzelf respecterende bestuurder. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor de burgervader van Groningen. Ook deze alles weglachende Koningshuiskenner heeft zichzelf niet tekort gedaan. Cursusje hier, reisje daar en ondertussen de stad achterlatend met een Sinterklaasintocht, waarbij de Hoofdpiet dus zelf niet aanwezig zal zijn. Treffender kan het toch niet?

Dat zo’n crisis in Spanje er fors inhakt blijkt wel uit de ervaringen binnen de Amersfoortse PvdA-fractie. Daar kreeg een raadslid het dusdanig Spaans benauwd, nadat hij tienduizenden euro’s uit de partijkas had gehaald, dat hij zijn vrouw en kinderen verliet voor een Spaanse brug. Jammer genoeg niet om onder te slapen, maar om vanaf te springen. En net als Samson, zijn vrouw en kinderen in vertwijfeling achterlatend. Ondertussen vraag ik mij af, of Ramón Smits Alvarez (Amersfoorts raadslid) stiekem nog even een wedstrijdje van Barcelona heeft meegepikt voordat hij de sprong naar de diepte maakte. En dan bij 5-0 tegen Messi schreeuwen: “het moet eerlijker”.

En dit lezende besef je dat het bedrijven van politiek geen ouderwets handjeklap meer is, maar een serieuze strijd wordt tussen persoonlijk gewin of opkomen voor de belangen van je kiezers.

Ondertussen zie ik Hans Spekman zuchtend en zwetend in zijn Voedselbanktruien de ontstane (financiële) gaten dichten en (s)lijmpogingen doen om de gelederen gesloten te houden. Deze vorig jaar gekozen partijvoorzitter moet zich een soort Rode Ridder voelen in een dolende partij. Raadsleden en wethouders worden door hem neergesabeld als onwetende bedienden en in de toekomst wordt van PvdA-politici ideologische kennis vereist/ geëist. Dit belooft wat en zeker gezien de a.s. gemeenteraadsverkiezingen voor 2014.

Want kunnen we, na het lezen van bovenstaande, onze eigen lokale PvdA-bestuurders nog wel serieus nemen? De lat wordt hoger gelegd en een veredelde timmerman of onderwijzer in geitenwollen sokken is niet bij voorbaat de gewenste kandidaat bij de arbeiderspartij. Dus ook een Bé Schollema, die binnen de lokale politiek een positieve rol vervult door zijn brede (feiten)kennis en open houding, moet vrezen voor zijn toekomst binnen politiek Loppersum? Of is hij het idealistisch geweten, dat Hans Spekman wenst en lonkt het wethouderschap voor Bé?

De a.s. gemeenteraadsverkiezingen spelen daarbij waarschijnlijk geen rol. Ook nu levert een kleine partij als de VVD gewoon een wethouder. Dus dat biedt perspectief. Een perspectief wat er, zeker wat mij betreft, is. Mits meneer Schollema ook zijn plek weet, wanneer politiek bijzaak is en andere capaciteiten c.q. gedrag wordt gevraagd. Ik doel op de onlangs geplaatste teamfoto van het 4e elftal van VV Middelstum, waar Bé pontificaal het beeld vult en zijn mogelijke geestverwanten links achter hem laat. Ik hoor Spekman denken: “DAT MOET EERLIJKER”.

Eric Boskamp

(Bossie, voor intimi, is supermarktmanager van de AH in Meppel. Daarnaast samenwonend met Corien in Loppersum, samen hebben ze drie kinderen. Eric was jarenlang redactielid van het Middelstumer voetbalclubblad en stond bekend om zijn ‘scherpe pen’ waar sommigen soms met angst en beven naar uitkeken…..)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69