Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Gaat Nederland naar de kloten of toont het (zijn) ballen?!

We zijn gelukkig weer een relletje rijker. Hoewel het gezien de staat van de economie helemaal geen tijd voor cadeautjes weggeven is, maken wij ons druk om Zwarte Piet. Want mag Zwarte Piet eigenlijk wel zwart zijn? Of is dit discriminerend? Echt iets om je tijdens een extreem warme oktoberdag druk om te maken. En dat doen we dus maar. Hier in Groningen zijn we helemaal aan de beurt. Want waar heeft Sinterklaas in al zijn wijsheid besloten om dit jaar aan te gaan meren? Inderdaad ja, in Groningen. Hoe verzint (of toch versint?) hij het? Alsof de Groningers al niet genoeg sores hebben met hun burgemeester. Nu moeten ze zich ook nog druk maken om de kleur van Piet…

Rehwinkel zag het aankomen, denk ik. En trok zijn conclusies. Geen werk meer aan mijn Rehwinkel moet hij gedacht hebben en gaf zijn staf tijdelijk aan Ruud Vreeman. Laat die maar lekker aan de ketting gaan liggen. Met het paard tussen de benen op naar Spanje. De eerste maanden maar een mijter opzetten om niet herkend te worden. Dit zal waarschijnlijk toch niet nodig zijn want als je het AD mag geloven bestaat zijn functie niet eens. Dat zal hem een zorg zijn, gelukkig hebben we het wachtgeld nog. Of is dit ook al weer achterhaald? Lekker met zijn vriend een half jaar trekken door Spanje op onze kosten. Sociaal democratie ten top. Hij moet zich de Haren uit zijn hoofd schamen. Toch al een plaats waar hij niet meer aan herinnerd wil worden en die uiteindelijk zijn Waterloo is geworden. Hoewel er niets boven Groningen gaat was de Stad zelfs zonder Ommelanden net een brug te ver voor de voormalig burgemeester van het veel gemoedelijker Naarden. En inmiddels geloof ik meer in Sinterklaas dan in Peter. En dat vind ik jammer, want volgens mij is hij een heel lieve man… Beschadigd door de media of toch door eigen falen en een gebrekkige communicatie?

En boeren die geven nooit op! Kijk maar naar onze FC Groningen. En chapeau dus voor de Rabobank, alias de Boerenleenbank van weleer. Deze bank schaft vrijwel alle bonussen af. Hulde, en misschien wel de oplossing voor de graaicultuur. Clean maken die topmannen, zuiveren die hap! Jammer dat ze onze nationale trots in het wielrennen niet meer sponsoren. Zou Bauke Mollema geen burgemeester van Groningen willen worden? Daar is toch iedereen trots op?

Nee, dan Henkie Krol. Dat is me toch ook een bak hè van onze voormalig fractievoorzitter van 50Plus. Opkomen voor de belangen van de oudere, gepensioneerde Nederlander. Maar toen hij directeur was van de Gay Krant geen pensioenpremies van zijn werknemers afdragen. Dat scheelt de huidige gepensioneerden toch al gauw wat grijpstuivers in de portemonnee. Zou Rehwinkel ook geabonneerd zijn geweest op de Gay Krant? Uiteraard wel op kosten van de gemeenschap natuurlijk, net als de gevolgde cursus Spaans. Ole, take a holiday in Spain! Bluf? Nee, was het maar zo…

‘Maar laten we niet meer zo vervelend en negatief doen. Laten we blij zijn met elkaar! Laten we optimistisch zijn! Laten we zeggen: Nederland kan het weer! Die VOC-mentaliteit, over grenzen heen kijken, dynamisch zijn, daar moeten we naar terug’! U merkt het al, ik citeer Jan Peter Balkenende, die oreerde over die prachtige VOC tijd. Toen we onder leiding van Michiel Adriaenszoon de Ruiter de wereldzeeën bevoeren en de wereld veroverden. Toen de Spanjaard Alfa zijn bril verloor in de 80-jarige oorlog en het Gronings ontzet volgde. Het kon Berend ook niet bommen, we moeten weer onze ballen laten zien!

Dus zeer terecht dat we een Russische diplomaat even hebben laten zien dat hij van zijn kinderen af moet blijven, dronken of niet. Een corrigerend tikje met de gummiknuppel op zijn hoofd, daar zal hij toch niet minder van zijn geworden? Het zal hooguit een ontnuchterende ervaring zijn geweest. En die Russen moeten van onze diplomaten afblijven, zijn ze nu helemaal van de pot gerukt? We zullen Poetin eens een poepje laten ruiken. Lang leve de VOC mentaliteit.

En als de Russen echt beginnen te brullen dan kunnen we ons altijd nog verschuilen achter grote broer Amerika. Die hebben de handen weer vrij nu hun interne begrotingsconflict voorlopig weer is opgelost. Dat was kantje boord zeg afgelopen week. Voor het zelfde geld was het schuldenplafond van 16.700 miljard dollar bereikt en dan waren we verder van huis geweest, toch?

Maar laten we alsjeblieft ophouden met al dat zwarte pieten. Kijk in de spiegel en misschien er wel doorheen. Om een kijkje in de eigen ziel te nemen. Is die zwart of maagdelijk wit gekleurd? Ik wens alle Nederlanders veel succes met de zoektocht naar het ware gelijk. Kleur bekennen, en wel meteen! Voordat Nederland echt naar de kloten gaat. En wie hieraan niet kan of wil voldoen? Die gaat wat mij betreft mee met de zak van Zwarte (!!) Piet. Wat een gedoe om een roe…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69