Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Daniëlla Blanken, bekende Nederlander door DABL Design/GBB

(Toen mijn vriendin Miranda vorig jaar via Facebook aangaf dat ik plannen had om voor mijzelf als tekstschrijver te beginnen dook mijn buurvrouw hier direct bovenop. Niet letterlijk natuurlijk, het is hier in deze omgeving al schokkend genoeg, maar ze bood aan om een website voor mij te bouwen waarop ik al mijn verhalen en columns kwijt kon en kan. En daar ondervindt u, als geachte lezer, nog alle dagen de gevolgen van…)

Soms denk ik dat ik naast een bekende Nederlander woon, hoe kijk je hier zelf tegen aan?

Ik begrijp dat je een opsomming wilt van de media waar ik de laatste maanden door benaderd ben en waaraan ik mijn medewerking middels interviews heb verleend? Nu ja, als je even tijd hebt… RTV Noord, Havenstad FM, SBS 6 Hart van Nederland, NOS journaal, Radio 1, Regio FM, diverse buitenlandse media als de ZDF en het Franse persbureau en zelfs de New York Times, PowNews (daar was ik niet zo blij mee), Dagblad van het Noorden en een NCRV documentaire die in december uitgezonden wordt. En ik ben zelfs benaderd door de Chinese staatstelevisie maar dit interview heb ik doorgeschoven.

Van te voren heb ik er nooit bij stilgestaan dat mijn werkzaamheden voor de Groninger Bodem Beweging zo’n impact zouden hebben en ik vind het ook niet erg. Maar ik ben mij er wel bewust van geworden dat je je antwoorden heel goed moet formuleren. Tegenwoordig krijg ik bij de bakker of als ik elders aan het winkelen ga regelmatig de vraag voorgeschoteld of ik echt dezelfde persoon ben die aldoor op televisie verschijnt, haha…

Laten we eerst beginnen met DABL Design, kun je iets over de ontstaansgeschiedenis vertellen?

DABL Design (www.dabl.nl) is in 2009 ontstaan door een uit de hand gelopen hobby. Doordat ik vanuit het bedrijfsleven steeds vaker benaderd werd voor allerlei opdrachten heb ik mijn hobby omgezet naar een professioneel bedrijf. Dat maakt het factureren ook wat eenvoudiger. Eigenlijk ben ik vanaf de opkomst van internet in 1996 in Nederland al met websites bezig. Aanvankelijk heel primitief met alleen een foto en een klein stukje tekst, later breidde zich dit uit naar professionele websites voor diverse bedrijven en instellingen.

DABL Design is voor vele zaken in te huren?

De doelgroepen waarop DABL Design zich richt, zijn particulieren en kleine bedrijven die een betaalbare PR-uiting willen. Ik ben in te huren voor een eigen huisstijl, logo, website, folder of flyer inclusief de daarvoor benodigde foto’s. Ik richt mij op dit moment voornamelijk op het maken van websites maar wil mij in de toekomst meer toeleggen op fotografie.

Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met de website ‘vriendenvanhethippolytushoes.nl’ voor de gelijknamige stichting Vrienden van het Hippolytushoes. Door veranderende wetgeving moeten stichtingen tegenwoordig een website hebben en ik bied ze een betaalbare oplossing.

Heb je hier specifieke opleidingen voor gevolgd?

Nee, door er vanuit mijn hobby veel tijd in te steken heb ik de materie zelf eigen gemaakt. Maar ik heb er vroeger dan ook echt heel veel tijd ingestoken. Nu nog steeds eigenlijk daar ik mij wat meer op de fotografie wil toeleggen. Veel lezen, veel experimenteren, veel zelf doen derhalve met betrekking tot lay-out, software en foto’s. Als je het leuk vind dan gaat het ook vanzelf. Vaak heb ik te maken met wat kleinere opdrachten die ongeveer 30 a 40 uur in beslag nemen. De doelgroep vraagt hier ook om want grotere webdesignbureaus of reclamebureaus zijn voor hun natuurlijk te prijzig.

Je man Wim zit ook in de zaak?

Als zzp-er is DABL Design mijn eigen zaak maar Wim helpt mee met de technische netwerkondersteuning. Als opdrachten technisch te gecompliceerd en daardoor te tijdrovend worden schakel ik Wim zijn hulp in. Dit soort zaken zijn helemaal zijn ding. Wanneer ik een website bouw dan zijn er altijd wel 1 a 2 dingetjes die Wim veel sneller kan dan ik. En dat scheelt de klant natuurlijk weer in de portemonnee.

Waar gaat meer tijd in zitten, DABL Design of de Groninger Bodem Beweging?

Op dit moment slaat de tijdsbalans duidelijk door naar de GBB. Bij de GBB heb ik te maken gehad met een snel ‘inrolproces’. In korte tijd heb ik mij veel eigen moeten maken ook al doordat we heel snel zijn gegroeid in bekendheid maar ook in ledenaantal. Momenteel besteed ik ongeveer 35 uur in de week voor de GBB en 15 uur aan DABL Design.

Mijn secretariële werkzaamheden voor het GBB probeer ik in werkbare brokstukjes te verpakken zodat ook andere bestuursleden dit op kunnen pakken. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de ledenadministratie. Het opzetten hiervan vergt momenteel veel tijd en aandacht. Maar door een beschrijving en een soort van protocol te maken maak je dit ook inzichtelijk voor anderen. Zo hoop ik mijn werkzaamheden voor de GBB in de toekomst te kunnen beperken tot een uurtje of 25 per week. Want ik merk wel dat het gezinsleven er tegenwoordig wat bij inschiet.

Kun je iets meer over je activiteiten bij de GBB vertellen?

Ik beheer het secretariaat in mijn eentje, doe de ICT werkzaamheden samen met Wim en PR-activiteiten met andere GBB-bestuursleden. Het doel van de PR-acties is, om meer aandacht voor het aardbevingsgebied te krijgen. Zo hebben we onlangs een fotoboek uitgebracht met daarin foto’s van leden uit het aardbevingsgebied. Ik ben bij deze mensen langs geweest om pakkende foto’s te maken. Ze hebben er zelf een onderschrift bijgemaakt. Met deze actie hebben we enorm veel media-aandacht ontketend. Dagblad Trouw heeft bijvoorbeeld foto’s uit het boek gebruikt voor een artikel. Voor volgend jaar staan al weer diverse, nieuwe activiteiten in de steigers.

Hoe kijk je zelf tegen het hele aardbevingsgebeuren aan?

Hoe meer ik mij er in ga verdiepen en hoe meer instanties zich er mee bezig gaan houden, zoals nu bijvoorbeeld de veiligheidsregio Groningen, hoe groter de bewustwording wordt en het gevoel sterker dat er iets moet veranderen. Aanvankelijk stond vooral een correcte schadeafhandeling centraal, nu is ook de veiligheid in het geding. Als er niets verandert komt het niet goed. Dan kunnen er slachtoffers vallen en wordt ook ons culturele erfgoed verkwanseld. Er komt bij mij wel eens een doemscenario bovendrijven van een verlaten gebied met spookdorpjes en her en der nog een verloren boerderij… Ik hoop niet dat het ooit zover komt.

Van oorsprong ben je geen Middelstumer toch?

Eigenlijk ben ik een ‘import-alles’. Geboren in Hoogezand-Sappemeer, daarna in Bedum opgegroeid, met tussendoor uitstapjes naar Dronten, Wijster en Spier om vervolgens weer twee adressen in Bedum versleten te hebben om uiteindelijk in Middelstum terecht te komen vanaf 2006. Inmiddels ben ik hier volledig ingeburgerd en beschouw ik mijzelf als fulltime Middelstumer. Doordat ik bij de VV Middelstum ging voetballen (helaas mee moeten stoppen door een knieblessure) en ook bij andere activiteiten actief betrokken werd, kwam ik er mooi tussen.

Kun je iets meer over je gezin vertellen?

Ik heb twee ‘bloedjes’ van kinderen die de ene week bij Wim en mij verblijven en de andere week bij mijn ex en zijn vriendin. Dit alles gelukkig in bijzonder goede harmonie. Dochter Romy wordt aan het einde van deze maand 13 en ze zit op het Praedinius Gymnasium in Groningen. Ze is in Middelstum en omstreken misschien wel bij sommigen bekend door haar zangkunsten. Ze heeft twee jaar zanglessen gevolgd en ze schrijft zelf liedjes. Misschien dat ze binnenkort gaat zingen in een schoolband. Tijdens onze vakantie in Frankrijk heeft ze wat zakcentjes verdiend door twee keer per week te zingen op de camping.

Zoon Quinten is 11 jaar oud en voetbalt bij de VV Middelstum. Hij zit nu nog op de lagere school in Bedum maar volgend jaar gaat hij ook naar het Praedinius Gymnasium. Hij wil graag ruimtevaarttechniek gaan studeren maar wil niet de ruimte in. Dus ook niet naar Mars want dan mist hij, volgens eigen zeggen, teveel.

Man Wim is senior GEO- en ICT-consultant bij Mercator in Groningen. Hij houdt zich veel bezig met digitale kaarten en kaartlagen. Een mooi voorbeeld hiervan is het gasbevingenportaal op de website van de Groninger Bodem Beweging . Momenteel werkt hij voor Mercator 2 à 3 dagen in de week in Delft, dit zal zeker nog een jaar duren. Dat is mooi qua werk maar minder qua gezinsleven. Nu moet ik er zelf vaker uit met onze honden Lara en Messi, haha…

gasbevingenportaal

 

Nog tijd over voor hobby’s?

Wim en ik zijn hartstochtelijke FC Groningen fans, de thuiswedstrijden zijn wat dat betreft heilig qua tijdsbesteding. Verder mag ik graag fotograferen, films kijken, koken en uit eten gaan. Dit laatste schiet er helaas door tijdgebrek vaak bij in. Ik kan mij dan ook verheugen op het Grootscheepse Scheepsdictee in Herberg ‘In de Valk’ en het aansluitend dineren in Bistro ‘In de Valk’ dat op zondag 10 november plaats gaat vinden. Een noodzakelijke onthaast hobby is het vakantie vieren in Frankrijk op onze vaste camping in de Correze.

Kunnen we nog weer leuke filmpjes van je verwachten?

Ik ben in het verleden inderdaad regelmatig bezig geweest met filmpjes voor het 75-jarig bestaan van de voetbalvereniging. De soap ‘Voetbalvrouwen’ en het ‘Plusfilmpje’ waren bijvoorbeeld heel leuk om te doen en leverden ook mooie reacties op. Ook heb ik vele ‘De Berk’ filmpjes gemaakt voor de feest- en lichtweek. Onlangs maakte ik nog een hilarische parodie op een Hornbach-filmpje die betrekking had op het aardbevingsgebeuren. Hoewel het overduidelijk een parodie betrof kreeg ik toch een mail op hoge poten uit Duitsland of ik het filmpje wilde verwijderen.

Helaas heb ik er tegenwoordig weinig tijd meer voor maar mocht iemand omhoog zitten dan ben ik altijd bereid om te kijken naar het bekende gaatje in de agenda. En over 4 jaar ga ik natuurlijk weer volop aan de bak voor ‘De Berk’ als we weer een feest- en lichtweek hebben.

Waar mogen ze je voor wakker maken?

Nergens voor! Ik lig er doorgaans niet voor 1 uur ’s nachts in en slaap gemiddeld 6 uur per nacht. En deze 6 uur heb ik dan ook keihard nodig. Ik ben ook geen ochtendmens, het eerste half uur nadat ik wakker geworden ben wil ik het liefst helemaal niets doen. Als je mij wakker probeert te maken is dat met gevaar voor eigen leven. Vraag maar aan Wim. Die heeft mij ooit eens proberen wakker te maken toen ik droomde dat ik aangevallen werd. Het had weinig gescheeld of ik had hem echt klappen verkocht, haha…

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop nog heel lang in dezelfde samenstelling te kunnen blijven wonen in de Berkenlaan. Wat mij betreft absoluut dé leukste straat van Middelstum en omstreken……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69