Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Oud, maar nog lang niet versleten….

Voor elke combicolumn voor Middelstum-info ben ik op zoek naar een rode draad. Of zoals u wilt een kapstop waaraan ik de onderwerpen kan hangen. Ik kijk daartoe vlak voor het einde van de maand even in het nieuwsarchief naar alle onderwerpen die er in die maand zijn verschenen. Zo ook voor deze septembereditie. De rode draad was snel gevonden. September 2013 kan geassocieerd worden met ‘Oud’ als ik Middelstum-info mag geloven.

Dat begint reeds met het programma van de oldtimer middag. Dit evenement leidde tot een lange stoet van oude auto’s, motoren en tractoren. De atelierroute door Middelstum en omstreken doet oud aan maar hier werden toch ook moderne werken tentoongesteld door kunstenaars uit de omgeving. Een streekproductenmarkt associeer ik waarschijnlijk ook onterecht met oud maar dat zal wel door de locatie Ewsum komen. Inmiddels bestaat dit fenomeen al weer tien jaar.

Het tamelijk nieuwe Hippolytushoes, doorgaans bewoond door oudere mensen, kreeg zijn volledige naam terug. En enige inwoners richtten een seniorenkorps op met als toepasselijke naam ‘De Golden Hippies’. De krasse knarren zijn nog zoekende naar muzikale vrijwilligers. Zou het Hippolytushoes concurrentie krijgen in de vorm van een 15-tal seniorenwoningen? Of wordt dit complex een mooi opstapje naar dit gebouw? Als een soort van warming-up naar wat komen gaat? Enfin, de eerste paal zit inmiddels in de grond.

Dat op 14 september de open monumentendag plaatsvond is natuurlijk koren op de molen van de columnist wat betreft zijn stelling over de thematiek maar ook op Molen Zeldenrust waar op 29 september worst en wijn kan worden genuttigd. Ambachtelijk en met toewijding gemaakt ook nog wel. De burgemeester van de Berkenlaan Mark van Dijken ging tijdens de Monumentendagen zelfs een tijdje vreemd. ‘Archeoloog’ Mark manifesteerde zich in Ol Poort met tal van archeologische vondsten. Niet gevonden dankzij zijn uitstekende speurneus maar middels een metaaldetector. Geen aardje naar zijn vaartje Ite, maar dit heeft hij van opa Gerard geërfd. Gelukkig heeft de jeugd dus nog steeds de toekomst en voor hen werd er een prachtig monumenten klassendag georganiseerd met veel info over de geschiedenis van ons dorpje. Voor de allerjongsten onder ons opent binnenkort kinderdagverblijf Het Merelhuis haar deuren.

Dat het zwembad inmiddels dicht is mag oud nieuws gevonden worden. Het was een grillig zwemseizoen waarbij de zomer maar zeer moeizaam op gang kwam maar uiteindelijk toch zegevierde waardoor het zwembad zelfs langer open kon blijven. Helaas mocht er voor het eerst in jaren geen 10.000e bezoeker gedecoreerd worden. Of Erik Huitsing met zijn 49 levensjaren oud is laat ik maar even in het midden. Drie dagen lang hield hij heel Middelstum en omstreken voor de buis gekluisterd omdat hij deelnemer was aan het populaire RTV Noord programma Klouk. In vraag 11 vond hij helaas zijn Waterloo. Ach ja, hij rijdt dan ook liever in een bus dan per trein dus een vraag over de NS was aan hem niet besteed…

Routinier Jan Tamminga moet Klimaatgroep Stars aan de hand nemen in de Midstars missie om weer een gooi naar het landskampioenschap te doen. Veertiger Tamminga wordt omringd door twee tieners die zijn zonen hadden kunnen zijn. Als dat zo zou zijn dan hebben ze in elk geval zijn talent geërfd. De eerste wedstrijden gingen helaas nipt verloren maar het begin is veelbelovend.

Zelfs Drogisterij Marja haakt in op de MI-thema ‘Oud’ middels een analyse van de huid. Dat ik dan meteen aan het bestrijden van rimpels denk is dan mijn fout want zo stond het niet vermeld. Ik hoop dan ook niet dat Marja mij met huid en haar verslindt als ze dit leest. Met ‘Middelstumers over de grens’ start Middelstum-info met een prachtige, nieuwe rubriek waarin oud Middelstumers in het buitenland centraal staan. Trucker Mark Maring heeft in Canada een nieuw bestaan opgebouwd en dat bevalt hem heel goed. Zijn megatruck beschouwt hij terecht als zijn (2e) woning.

Natuurlijk moeten we dit thema waardig afsluiten. Iedereen wil oud worden maar oud zijn valt soms niet mee. Toch zet onze oude, oud-politieman Onno Hazekamp stug door. We komen Hazekamp, woonachtig in het prachtige Zonnedaal en daar de rol van opa vervullend, regelmatig tegen als evenwichtskunstenaar op de fiets of in zijn multifunctionele scootmobiel. Het burgemeestersechtpaar Rodenboog feliciteerde meneer Hazekamp met zijn 102e (!) verjaardag. Fotograaf Jannes Klaassens zette hem op de foto. Helaas kon Hazekamp niet lachen op commando, schreien op commando doet hij ook niet. Tja, en wat zeg je dan als fotograaf, Jannes……? Een tip voor volgend jaar wanneer Hazekamp hopelijk zijn 103e verjaardag viert. Nee Jannes, geen Koekoek (dat is meer iets voor Sierd de Vos) maar Kiekkiek!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69