Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Gezusters Helmantel, eigenaars van Zus Enzo in een schilderachtig decor

Kunnen jullie je even in het kort voorstellen?

Ageeth is woonachtig in Westeremden, getrouwd met Michel van Baren, twee kinderen (een dochter van 10 en een zoon van 8). Ze regelt de in- en verkoop van de spullen, het websitebeheer inclusief mailverkeer en de mailbestellingen, het inlijsten van de giclées en de administratie.

Gerda woont samen met Andre in Hoogkerk. Samen hebben ze twee zoons en één dochter, in leeftijd variërend van drie tot acht jaar. Ze is als zelfstandig arbeidsdeskundige druk in de weer (minimaal 24 uur in de week) door heel Nederland. Voor Gerda is de winkel meer hobbymatig, ze is vaak bezig met de inrichting van de zaak waarin ze haar creativiteit helemaal kwijt kan. Uiteraard wordt het beleid gezamenlijk bepaald.

Kunnen jullie iets meer over de ontstaansgeschiedenis van Zus Enzo vertellen?

Ageeth was oorspronkelijk een gepassioneerd sporter met een voorliefde voor schaatsen, hardlopen en wielrennen. Rugklachten dwongen haar te stoppen met betaald werk en haar geliefde sport. Ze zocht derhalve naar een andere invulling om haar energie gedoseerd kwijt te kunnen. In het begin van de eeuw kreeg oom Henk Helmantel het steeds drukker in zijn museum ‘De Weem’. Vooral toen hij veel in de publiciteit kwam n.a.v. de diefstal van 20 van zijn schilderijen. Jaarlijks wisten een ruime 15.000 mensen ‘De Weem’ te vinden en zijn schilderijen werden steeds bekender.

Vlak bij het museum had vader Helmantel een schuur. Dit bleek een ideaal plekje te zijn om een winkel te beginnen. Zo is het in 2002 begonnen. Aanvankelijk werden alleen kleine kaartjes ingelijst die in ‘De Weem’ verkocht werden, aangevuld met wat kleinigheden als kaarsen, fakkels, kalenders enz.. In 2005 kwam de giclée op de markt, en kon men deze ingelijst bij Zus Enzo kopen. Toen begon het druk te worden. Zus Enzo beschikt over een speciale werkruimte waarin de giclées op professionele wijze ingelijst worden. Het is nu een echte museumwinkel geworden met een uitgebreid assortiment.

Zijn jullie beiden fan van het werk van jullie oom?

Beiden vinden we zijn werk heel mooi maar eigenlijk ook heel “gewoon”. ‘We zijn er mee opgegroeid’. Gerda houdt meer van de eenvoudige, rustige, abstracte werken waarop niet te veel voorwerpen staan. Ageeth is helemaal weg van de schilderijen met ‘Romeins glas’.

De vorige directeur van het Groninger museum, Kees van Twist, was niet zo’n fan van Henk z’n werk en vond ze niet in “zijn” museum passen. Deze uitspraak leverde heel veel publiciteit en aanloop op, iedereen wilde wel eens met eigen ogen zien of hij gelijk had met deze uitspraak. Gelukkig is de nieuwe directeur van het Groninger Museum, de Duitser Andreas Blühm, wel heel enthousiast over zijn werk. Hij opende onlangs de expositie van Henk in de Martinikerk. Het leverde onderstaande uitspraak op:

Indrukwekkend:

Gisteravond opende Blühm de tentoonstelling voor een afgeladen kerk. In zijn openingswoord is er niets dan waardering. Wat maakt iets tot goede kunst, vraag hij zich af. Als het in staat is de ruimte waar het wordt getoond te veranderen. “En dat lukt Helmantel zeer indrukwekkend en overtuigend.” Zoals het hem volgens Blühm ook lukt met zijn werk de waarneming van de kijker te veranderen. “Kijken door de ogen van Helmantel. Ik hoop dat niet alleen de fans zich voor zijn werk openstellen.”

(Bron: Pauline Broekema, NOS)

Kunstgiclées zijn jullie voornaamste verkoopartikelen, kunnen jullie nog even in het kort uitleggen wat kunstgiclées precies zijn?

Een giclée is een hoogwaardige kunstreproductie en wordt in een beperkte oplage digitaal geproduceerd. De gebruikte pigmenten zijn gegarandeerd 75 jaar kleurecht. Het is een reproductie die bijna niet onderdoet voor het origineel. Behalve dan dat een glicée veel goedkoper is. Ze vormt dan ook het perfecte alternatief voor een origineel kunstwerk. Wij verkopen in de winkel voornamelijk giclées van Helmantel maar, (vooral via de website) worden er ook werken van andere schilders verkocht. De prijs van een giclée varieert van €35,- tot €400,-. Dit is dan zonder lijst. Lijsten zijn uiteraard ook bij ons te verkrijgen, wij zijn heel goedkoop met het inlijsten van de giclées. Alles kan bij ons ingelijst worden, posters, foto’s, kindertekeningen, schilderijen. We hebben een groot assortiment voorbeeldlijsten. Prachtige handgemaakte lijsten, maar ook lijsten die eenvoudiger en veel goedkoper zijn.

Maar het assortiment is breder toch?

Ja hoor, als je even tijd hebt… We hebben een groot assortiment kunstkaarten waaronder de zeer populaire kaarten van Marius van Dokkum, kunstboeken, puzzels, Groninger streekproducten, ambachtelijke producten uit tal van Hanzesteden als Deventer, Lübeck, Göteborg, Italiaanse snoepjes en koekjes, producten uit Parijs, Zweedse koekjes, Oud Hollandse snoep, keramiek, handgemaakte sieraden, voor de Oranje fans Staatsieportretten, kalenders, fotolijsten enz. enz.. Een breed assortiment derhalve voor een betaalbare prijs en voor elk wat wils.

Overwegen jullie wel eens om het hele jaar open te zijn?

Online bestellen kan natuurlijk het hele jaar door maar de winkel is open van mei tot en met september. Anders verkleumen wij ook door de kou haha… Maar de winkel is op zijn mooist als de zon schijnt, het plaatje is dan compleet. Met een ijsje erbij om dit mooie tafereeltje af te maken.

Zijn jullie beiden verknocht aan Westeremden?

‘We zijn meer fan van het Groninger Hogeland in het algemeen dan Westeremden in het bijzonder’. Zo heeft Gerda bijvoorbeeld veel met het dorp Loppersum terwijl Ageeth meer naar Middelstum trekt. Wel vinden ze Westeremden een heel hecht dorp, zonder grote voorzieningen maar met een gemêleerd gezelschap. ‘Een juiste afspiegeling van de maatschappij zoals die zou moeten zijn, haha….’ Los van de affaire met de klinkers natuurlijk. Maar dit is meer een kwestie van kleursmaak dan van personen.

Hebben jullie nog leuke winkelanekdotes?

In de beginperiode van de winkel hadden we hier een vrijmarkt in Westeremden. Het was gigantisch druk en Ageeth wilde tussen de middag naar huis om even te eten.. Ze ziet nog wel dat er een bus met mensen aankomt. Maar wat ze niet weet is dat in bus de gehele hofhouding van het Koninklijk huis zit, met de mensen die het dichtst bij de Koninklijke familie staan. Ze hadden een personeelsuitje en brachten een bezoek aan ‘De Weem’, en aan Zus Enzo. Fan van het Koninklijk huis, Ageeth, heeft dit helaas gemist…

Beiden trekken onwillekeurig verschillende soorten mensen aan. Ageeth krijgt vaak te maken met de aanpakkers die zonder al te veel omhaal de spullen kopen maar Gerda trekt wat meer de emotionelere mensen aan. Vaak krijgt ze hele verhalen te horen over hoe mooi de giclées zijn en komen bijzondere verhalen en herinneringen boven.

Ook denken mensen vaak dat ze met echte schilderijen te maken hebben. Ze vinden ze dan ook verrassend goedkoop. Zo hadden we enige giclées hangen met daarop de afbeelding van het muisje. ‘Hoeveel van die muisjes heeft meneer Helmantel wel niet geschilderd’?, luidde eens een vraag. Of iets in de trend van, ‘Goh, hier hang’n ze ook ja! En hier kinn’n wie ze groatis bekiek’n. Doar motn we der veur betoal’n.

Ook waren hier eens tegelijkertijd twee stellen te winkelen. Eén van de vrouwen (zeer net gekleed en bijzonder goed gemutst) was zo enthousiast dat ze zo maar pardoes in de auto van de andere man stapte die net zijn auto voor de deur geparkeerd had om een ingepakte giclée op te halen. Je had hem moeten zien kijken toen de andere vrouw nietsvermoedend en enthousiast pratend in zijn auto stapte…

Regelmatig hebben we te maken met mensen die ons van de website kennen (www.zusenzo-kunst.nl) en zich verbazen dat het zo druk is in Westeremden en dat de auto’s af en aan rijden. Die hebben dan niet door dat Henk Helmantel weer een expositie heeft en ook in Westeremden woont. ‘Leeft die man nog steeds dan?’ is een opmerking die we dan wel eens horen…

Komen jullie klanten uit heel Nederland?

Jazeker, maar niet alleen uit heel Nederland maar uit de hele wereld. ‘Zus Enzo goes international’! Veel mensen die geëmigreerd en over zijn uit het buitenland brengen vaak even een bezoekje aan Westeremden. Ook komen hier veel mensen uit Duitsland en krijgen we regelmatig bestellingen uit Italië. Dit komt mede door ons laagdrempelig karakter (klanten hebben direct contact met Ageeth) en snelle reactie per mail. Ook leuk om te vermelden is dat het luxe 5-sterren Conservatorium Hotel in Amsterdam, gelegen vlakbij het Vondelpark, vol hangt met onze giclées!

Hebben jullie naast de winkel ook nog tijd voor andere zaken?

Gerda zit nooit stil, ‘ik heb mij nog nooit verveeld!’ Ze is druk met het gezin, haar eigen werk als arbeidsdeskundige en de winkel. Ook leest ze graag en is ze lid van een hardloopclub. Ze vindt het leuk om creatief bezig te zijn en vindt in Zus Enzo dan ook een ideale uitlaatklep. Haar partner heeft een meubelzaak en gezamenlijk bezoeken ze regelmatig beurzen, waarbij volop nieuwe ideeën worden opgedaan. Ageeth kan helaas niet zelf meer sporten maar ze mag wel heel graag naar sport kijken op televisie. Verder doet ze heel veel vrijwilligerswerk voor bijvoorbeeld kerk en school. Volgens Gerda weten mensen haar vaak te vinden als er iets moet gebeuren. ‘Ze is heel creatief, kan goed delegeren en zit vol met goede ideeën’.

Waar mogen ze jullie ’s nachts voor wakker maken?

Nergens voor! Gerda is ook helemaal geen ochtendmens en is ’s avonds op haar best. Ageeth is moeilijk wakker te krijgen, maar heeft, volgens eigen zeggen, geen ochtendhumeur. Volgens Gerda moest vroeger de gele Gado bus die voor hun huis stopte vaak wachten omdat Ageeth maar niet kwam opdagen. Gerda moest dan hemel en aarde bewegen en al haar charmes in de strijd gooien bij de buschauffeur om haar nog in de bus mee te krijgen…

Waar staat Zus Enzo over tien jaar?

Wij denken niet dat de winkel heel veel veranderingen gaat ondervinden. We hebben wel eens uitbreidingsplannen, de grote schuur achter de winkel leent zich hier ook heel goed voor. Soms dromen we van een mooie, grote winkel inclusief water en verwarming of een aangrenzende eetgelegenheid met koffie en taartjes. Wie weet komt het er ooit nog eens van, dromen mag toch?

Willen jullie verder nog iets kwijt?

We hopen dat je het druk gaat krijgen met je schrijversactiviteiten want eigenlijk zijn we beiden wel een beetje fan van je…… (En zo verlaat ik al blozend deze mooie winkel en het prachtige Westeremden om later na een slechte, verloren voetbalwedstrijd tot de conclusie te komen dat ik beter nog wat langer op dit mooie stekje had kunnen blijven… De winkel is nog twee weken van donderdag t/m zaterdag open, alvorens de winterstop aanbreekt, dus grijp dit jaar nog je kans. De winkel is zeker een bezoekje waard!)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69