Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Klouk

Ik moet tot mijn schande toegeven dat ik tot enige maanden geleden bijna nooit naar TV Noord keek. Tenzij er wat bijzonders was met nieuws uit mijn directe omgeving, nieuws over de aardbevingen bijvoorbeeld. Om 18.00 uur zapte ik in de meeste gevallen doorgaans na het eten veilig naar het NOS journaal, steevast gevolgd door Eén Vandaag en het Sportjournaal. De laatste maanden is dit gelukkig drastisch veranderd. Daarbij helpt het natuurlijk ook dat de uitzendingen van TV Noord om het half uur herhaald worden.

Steeds vaker las ik Twitter berichten over Klouk. Aanvankelijk had ik dus geen flauw idee wat dit behelsde. Wel kwam ik er achter dat het niveau van de vragen niet al te hoog lag. Tenminste, volgens de twitteraars dan. Want dat Fré Schreiber uit Middelstum komt, is hier wel bekend maar zal een gemiddelde inwoner uit Beerta dit ook weten? Afin, op een gegeven moment kwam ik er toch achter dat Klouk een programma op TV Noord is. En inmiddels probeer ik toch dagelijks even mee te genieten met de gemakkelijke of moeilijke vragen die de deelnemers op zich afgevuurd krijgen. En met een beetje geluk krijg ik hulp van een huisgenoot die toevallig meekijkt. Het programma behoort nog niet tot hun favorieten, zoals u uit de voorgaande zin op kunt maken.

De absolute koploper momenteel is Henk Smit uit Groningen, bij de meesten hier in de omgeving ook wel bekend denk ik, want Henk was jarenlang bankmedewerker bij de Bondsspaarbank in Middelstum. En een directe collega van die andere Henk, Hoeksema van achteren geheten. Onder auspiciën van bankdirecteur De Jong. In de tijd dat deze bank nog niet omgedoopt was tot de thans zwaar geteisterde SNS bank die met overheidssteun overeind gehouden wordt.

Ten tijde van Henk Smit zat ik nog niet helemaal in het spel, dus een score van boven de 40 zei mij toen nog niet zo heel veel. Maar inmiddels is mij duidelijk geworden dat Henk met een score van 46 hoge ogen gooit in de verkiezing van de Kloukste Groninger van het jaar. Klouk betekent overigens iets in de trend van ‘Bij de pinken’. Of te wel een klouk iemand is een slim iemand, in elk geval op het gebied van deze vragen beantwoorden.

Ben ik ook een klouk mannetje, of te wel zou ik ook een score van boven de 40 kunnen halen? Nee! Daar ben ik heel eerlijk in. Ik ging bij de betekenis van de afkorting NAM al in de fout. Dat komt waarschijnlijk door het zinnetje van mijn buurman die af en toe nog wel eens door mijn hoofd zingt: ‘Het is ons gas!’. Maar het is geen Nederlandse Aardgas Maatschappij want de A staat voor Aardolie. Stom, stom, stom. Dat ik de A sinds de column Griezelen in Groningen, het spookarrangement, met Avonturen associeer is mijn eigen fantasie. Ik had deze simpele vraag fout beantwoord dus maak ik mij geen illusies. Maar gelukkig zijn er meer mensen die reeds na de eerste vraag het irritante foutgeluidje horen en gedesillusioneerd afdruipen. Klaas ten Hove uit Roodeschool zijn mond viel vorige week open van verbijstering toen hij een relatief simpele vraag (zo bleek uit zijn lichaamstaal) toch verkeerd beantwoordde. Alsof hij water zag branden. Het overkomt de besten dus.

Momenteel is heel Middelstum in de greep van Klouk want een plaatselijk prominent staat volop in de schijnwerpers. Het gaat hier om Erik Huitsing, in de volksmond beter bekend onder de naam ‘Kuut’. Hij overleefde de eerste 2 ronden zo op het oog met gemak. Geen last van de zenuwen maar het is wel veel moeilijker dan thuis voor de buis zo gaf hij Team Middelstum-info mee. Het geluid is minder en de beelden af en toe wat vaag. Allerlei externe factoren dus waar je ook rekening mee moet houden. Heel Middelstum steunt Erik in zijn strijd om de top 3 te bereiken want de eerste drie in het algemeen klassement plaatsen zich voor de finale van Klouk.

Ik ben benieuwd of we nog meer Middelstummers tegen komen of bekenden uit de naaste omgeving. De namen van Abe Kampen en Bé Schollema zingen wat dat betreft al vaak in het rond. Wat in elk geval wel duidelijk is geworden dat TV Noord een hit op de buis heeft gebracht die mensen dagelijks maximaal drie minuten vol spanning in de greep houdt. Met het bord op schoot, de afstandbediening binnen handbereik en met behulp van vele betweters aan de andere kant van de buis wordt dagelijks reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe vragen en de antwoorden en lichaamstaal van de peentjes zwetende Kloukers. Een prachtige manier om meer over Groningen, de dorpen, inwoners en cultuur te weten te komen…. Wat mij betreft mag Klouk, met presentator Wiebe Klijnstra, de ether nog jaren ‘vervuilen’.

Oh ja, nog even de tussenstand van Klouk:

1. Henk Smit, Groningen, 46 punten

2. Jan Rolf ten Hove,Zuidbroek, 39 punten

3. Bertus Huzeling, Lellens, 35 punten

… Erik Huitsing, Middelstum,8 punten

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69