Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

The afterparty in woorden…

Even was er de angst dat de writer’s block toe zou slaan in de vakantiemaanden. Dat de komkommertijd keihard uit zou halen in Middelstum. Dat er helemaal niets te beleven zou zijn door alle vakantieperikelen. Dat we zouden veranderen in een spookdorpje. Maar toen, toen kwam Het Leukste Dorp Van Groningen. Mijn aanvankelijke twijfels verdwenen als sneeuw voor de zon toen het eindelijk 1 augustus werd. Een prachtige dag met een unieke chemie waardoor Middelstum op een heel positieve manier op de landkaart gezet werd. Met een krachtig statement wat betreft de aardbevingenproblematiek. De speld was een briljant idee en iedereen was zo onder de indruk dat we hem zelfs hebben horen vallen. Mooi, mooi, mooi… Een vierde plaats was ons deel, de best of the (podium)rest derhalve.

Ik vin mooi zal Ernst Hulsebos gedacht hebben toen hij er samen met Wouter Groenhof achter kwam dat hun deelname aan de Carbagerun meer dan €2500,- opleverde voor Kika. Een mooi resultaat, bijna €1 euro per gereden wedstrijdkilometer als ik dat zo snel even uitreken. Volgend jaar maar weer meedoen mannen!

Ondanks alle euforie werden de inwoners van Middelstum ook enige malen opgeschrikt door ernstige incidenten de afgelopen weken. Gelukkig niet door de alom verwachte augustusaardbeving maar door een autokrasser die de BE-weg onveilig maakte met een scherp voorwerp. ‘I love you’, kraste hij of zij in een auto. Dat is wel een hele originele liefdesverklaring maar of de eigenaar of eigenaresse hier nu zo vrolijk van geworden is dat waag ik te betwijfelen. De eventuele vlinders in de buik zullen waarschijnlijk spontaan weggevlogen zijn. Waarschijnlijk heeft de dader spijt en probeert hij of zij het goed te maken met een bloemetje want die worden momenteel uit verschillende potten gestolen…

En wat te denken van het bericht dat enige boeven er met het geld van de speelweek vandoor zijn gegaan. Dit bericht hield Middelstum ook enige dagen in de greep. Gelukkig kon er adequaat ingegrepen worden en werd de speelweek met als thema ‘Cowboys en Indianen’ weer een groot succes. Een kleine 150 deelnemers bezorgden de leiding vele genoeglijke uren en andersom natuurlijk ook. De spooktocht was zo eng dat dit menigeen slapeloze nachtuurtjes opleverde of zou dit toch andere oorzaken gehad hebben? Volgend jaar maar weer lijkt mij zo!

De kleine Sander Mulder voelt zich als een vis in het water als hij aan het vissen is. Niet als een vis in zwemwater natuurlijk, dat is meer iets voor zijn vader. Of spartelt die liever op het droge? Ik ben benieuwd hoeveel jeugd er op de door Sander georganiseerde viswedstrijd in de Ewsumer grachtengordel afkomen. Wie de jaarlijkse vakantie viswedstrijd van hengelclub ‘De Witte Dobber’ gewonnen heeft is mij niet echt duidelijk geworden. Of zou deze wedstrijd in het water zijn gevallen oftewel verwaterd zijn? Het kan natuurlijk ook zijn dat de visstekken door de warmte opgedroogd waren.

Het bouwen en baggeren in Middelstum gaat onverdroten verder. En dus wordt ons dorpje nog mooier. Midstars voerde met tal van vrijwilligers ook een interne verbouwing door. De klimaatvriendelijke en ambitieuze vereniging timmert stevig aan de weg. Ik las zelfs iets over Europacupwedstrijden in Europees verband?! Dat zou wat zijn toch.

En alsof er nog niet genoeg te doen is in Middelstum en omstreken zijn we wederom een attractie rijker. Het gaat in dit geval om een doolhof. Ik hoor nu al mensen denken dat heel het leven soms overkomt als een doolhof waarbij we wanhopig op zoek zijn naar de uitgang maar in dit geval gaat het om een maïsdoolhof. Het geheel vindt plaats op boerderij Fraam waar mensen werken met een verstandelijke beperking. Na een (puzzel)tocht van anderhalf uur is het u hopelijk gelukt om de uitgang te vinden… En nu we het toch over zoektochten hebben, binnenkort begint de Emmaüscursus voor iedereen die niet zoveel af weet van de Bijbel en het christelijk geloof maar er wel nieuwsgierig naar is. Ach ja, een extra kompas in dit roerige leven is waarschijnlijk nooit verkeerd!

‘Met vertrouwen en beven. Onvrede, De bodem trilt onder ons bestaansminimum vandaan in een samenleving die alleen maar NAM. Zomaar een beademing van sfeer, een breuklijn van een gedachte die opkomt tijdens de informatiebijeenkomst van de Commissie Duurzame Toekomst Noord-Oost Groningen’ . Ik citeer concullega Hinrick Klugkist die uitvoering verslag geeft van deze avond. Proza om lyrisch van te worden…

Ik zou graag afsluiten met een citaat van of conversatie met Jannes Klaassen maar helaas. Ook Jannes ging in augustus met vakantie en kon zelfs enige weken leven zonder gebruik te maken van de sociale media. Zou het afkicken geweest zijn voor onze persmuskiet of was het een tijdelijke verrijking van zijn leven? Dat was wel een citaatje waard geweest. Misschien iets om de septembereditie mee te beginnen!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69