Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bauke als mijn Poolse bruid

Verkwikt door rust en slaap begin ik na twee week ‘vakantie’ weer fris en vrolijk met de werkzaamheden voor mijn website. De vakantie bracht ons gezin naar Polen. Gelukkig ging dit gepaard zonder grote stressmomenten. De Peugeot hield zich goed op een klein paniekmomentje na. Tijdens een stedenbezoek aan Wroclaw, de op één na mooiste stad van Polen volgens diverse insiders, kwamen we hoe langer hoe dichter bij hartje centrum. De TomTom stuurde ons een uitermate klein steegje in. Op den duur versperde een lossende vrachtwagen ons de doorgang. Terugrijden was gezien de beschikbare ruimte geen optie. De blauwe schicht vond dit maar niets en protesteerde luid en duidelijk tegen dit onvrijwillig oponthoud. Zelf na de motor afgezet te hebben ratelde de koeling maar door. Dit had wel als voordeel dat de blokkerende vrachtwagenchauffeur geschrokken uit de winkel kwam zetten. Bang voor ontploffingsgevaar wist hij niet hoe snel hij weg moest komen.

De vakantie was kort maar hevig. Met als hoogtepunt een mooie rafttocht door onherbergzaam gebied… We hebben nog geprobeerd om bij te boeken maar dit is niet gelukt. Helemaal rauwig was ik hier niet om. Niet dat ik niet langer had willen blijven maar ook in Polen sijpelde gaandeweg de Tour de France nieuws steeds verder door. En het verrassende optreden van onze Nederlanders, sterker nog, van onze Groningers! Bauke Mollema en Laurens ten Dam verrasten wielerminnend Nederland op zeer aangename wijze.

Vroeger kon ik urenlang voor de buis zitten wanneer de Tourkaravaan de bergen inging. En niet alleen door het prachtige natuurschoon. Vooral toen de Nederlanders nog aardig mee konden komen. Steven Rooks, Henk Lubberding, Joop Zoetemelk, Peter Winnen, Johan van der Velde en in iets mindere mate Erik Breukink, Robert Geesink en de man met de gouden glimlach die er met een Rondemiss vandoor ging, Michael Boogerd, lieten mijn chauvinistisch hart soms sneller kloppen. Maar door teleurstellende Nederlandse resultaten en het feit dat zelfs de grote Lance Armstrong niet van de pilletjes en poedertjes af kon blijven, verslapte mijn aandacht.

Totdat ik er na de eerste Pyreneeënrit achterkwam dat er zo maar twee Nederlanders in de top 10 stonden. Ongelooflijk maar waar. Een coupe in een waaieretappe en een uitstekende tijdrit verder brachten mij nog meer in vervoering. Bauke rukte op naar plaats 2 met Laurens op het vinkentouw richting top 5. Groningse nuchterheid ten top deed ook de buitenlandse wielerpers langzaam maar zeker ontdooien. Wie was die man toch die zelfs tijdens de busrit naar het vertrekpunt rustig en ontspannen in slaap viel?

Bauke Mollema dus! En met de zware bergritten naar de Mont Ventoux en de Alpe d’Huez op komst en zonder een televisie in de buurt lonkte het thuisfront nadrukkelijker dan normaal. En dus werd Polen vaarwel gezegd. Toch is dit land best een aanrader. Nog niet echt ontdekt door het grote publiek, ongerept, met mooie natuurgebieden, vriendelijke mensen en heel goedkoop lijkt dit land alles te hebben om zich door te ontwikkelen tot een populair vakantieland. Je zou je bijna gaan afvragen wat al die Polen naar Nederland brengt? De staat van sommige huisjes in bepaalde dorpjes spreekt echter boekdelen. Een economisch welvarend land is Polen (nog?) niet. Maar wat niet is kan zeker komen…

Terug in Nederland kon ik dus nog even lekker genieten van de mooie (schone?) wielersport. Want je kunt je toch niet voorstellen dat onze jongens doping gebruiken? Onmogelijk lijkt mij. Nee hoor, deze prestaties zijn te wijten (te danken lijkt mij een betere woordspeling) aan de zuivere luchten in onze provincie. Helaas was de derde Tourweek het minste van ‘ons jongens’, het kijkplezier werd er niet minder door.

Bauke zal momenteel wel niet verkwikt door rust en slaap zijn maar eerder in uitgeputte staat verkeren. Maar na gedane arbeid is het goed rusten, ook voor hem! Gezien zijn relatief jonge leeftijd, 26 jaar nog maar, kunnen we nog lang van hem genieten. Helaas is tourwinnaar Froome (of toch Vroem, wat een fenomeen deze man) ook nog maar 27 dus er zal hard getraind moeten worden…

Ik kan er eerst weer tegenaan. Ook het Babbelen met Bert circuit is weer begonnen. Met als hernieuwde start een uitermate verrassende babbelgast. Want wist u dat er zelfs een boek gewijd is aan de avonturen van Henk van der Molen van Pomp? Ik niet maar het is toch echt zo. Het leverde prachtige verhalen op, houdt u de site deze week in de gaten dus…

 

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69