Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Harry Vaatstra, directeur Klimaatgroep Holland

Harry, kun je iets over je carrière en het ontstaan van de Klimaatgroep Holland vertellen?

(Harry ging eens rustig in zijn tuinstoel zitten en toen waren we een uur verder…)

Mijn vader had een installatiebedrijf in Zuidwolde en dus was ik al op jonge leeftijd bezig in de werkplaats. Prutsen aan radio’s en televisies enz.. Het bedrijf, oorspronkelijk door mijn opa in 1930 opgericht, bestaat nog steeds en is nu in Bedum gevestigd. Na de lagere school heb ik MTS elektrotechniek gestudeerd.

Tijdens deze studie heb ik een fantastische stage gehad bij Agrifirm in Hoogezand (Aceco). Ik mocht een monteur ondersteunen bij het installeren van veevoerboxen. Toen deze man ziek werd zat het bedrijf met de handen in het haar want het was gigantisch druk. Ze hebben mij toen gevraagd of ik ook zelfstandig deze boxen kon plaatsen inclusief het installeren van de programmatuur. Na hier bevestigend op geantwoord te hebben kreeg ik een hulpmonteur mee en ben ik bij heel veel boeren langs geweest.

Mijn 2e stage was bij de RUG in Groningen maar hier heb ik het maar één maand volgehouden. Ik kreeg allerlei onzinnige klusjes. Ik vertelde dit mijn vader en zei tegen hem dat ik hier niet mee door wilde gaan maar aan het werk wilde. Pa vond dat maar niets want dan zou ik geen diploma krijgen. Ik kwam toen een vacature tegen van Becker Bakovenbouw in Roermond die een service monteur voor het noorden zocht. Mijn vader kende dit bedrijf wel en heeft met de eigenaar gebeld. Na een gesprek ben ik toen aangenomen. Op school vonden ze dit aanvankelijk helemaal niets maar daar ik deze baan aanvankelijk als stageproject invulde kreeg ik toch mijn diploma.

Ik ben 12,5 jaar bij Becker in dienst geweest. In mijn eerste jaar veel interne opleidingen gehad, daarna door heel Nederland heen. Ik installeerde en programmeerde de computerbesturing van de ovens. Ik was vaak dag en nacht aan het werk en reed soms 125.000 kilometer per jaar. Tussendoor ben ik ook nog bezig geweest met de doorontwikkeling van een nieuwe innovatie, een rozensorteermachine voor een bedrijf in Aalsmeer die dit maar niet voor elkaar kon krijgen. Al met al ben ik daar wel een half jaar zoet mee geweest maar uiteindelijk kregen we de sorteermachine aan de praat.

De bakkers vroegen mij op den duur wat voor oven ze moesten kopen en daar was de vertegenwoordiger van Becker niet echt van gediend. Ik heb toen aan de oude Becker gevraagd wat voor mij handig was. Hij gaf een eerlijk antwoord, vertelde dat er geen bedrijfsopvolging was en adviseerde mij om verder te kijken en om mijzelf door te ontwikkelen bij een ander bedrijf. Ik ben toen terechtgekomen bij Colt International, een Engels bedrijf met 56 vestigingen in Europa. De hoofdvestiging was in Cuijk. Ik werd daar aangesteld als technisch adviseur in klimaatbeheersingsystemen. Iets waar ik toen nog helemaal geen verstand van had. Het was voor mij ook iets geheel anders. De dag ervoor liep ik nog in een overall bij Becker en toen dus in het pak bij Colt. Het was de bedoeling dat ik het eerste jaar allerlei interne opleidingen zou gaan volgen maar hier had ik snel genoeg van… Ik liet dit mijn verkoopleider weten en vroeg hem of ik de klantenlijst kon krijgen om bij hun langs te gaan. ‘Ik red mij wel’. Hij sputterde wel wat tegen maar op den duur kon ik aan de slag.

Mijn eerste grote opdracht was bij PPG in Farmsum. Zij wilden natuurlijke ventilatie op het dak. Het was een behoorlijke klus. Voorwaarde was wel dat zij het materiaal voor de kerst binnen zouden krijgen. Intern was dit een probleem want onze productie vestiging kreeg dit niet voor elkaar. Na heel wat over en weer onderhandelen stelde ik voor om de nieuwe auto van onze directeur als onderpand op het bedrijfsterrein te plaatsen. Bij PPG vond men dit zo’n verrassend voorstel dat ze lachend akkoord gingen. Mijn directe chef was helemaal van slag maar heeft toen wel geregeld dat het ventilatiemateriaal er nog voor de kerst lag.

Het eerste jaar was best wel een moeilijk jaar maar het 2e jaar liep als een trein. Mijn omzetdoelstelling ging 5x over de kop. Mijn baas werd helemaal gek. Ik heb hem kunnen overtuigen dat ze ook een vestiging in het noorden moesten starten. En zo geschiedde, in 2001 werd er een pand in Assen gekocht. Deze heb ik toen verder ingericht en doorontwikkeld.

Helaas overleed toen de directeur. Met hem kon ik het geweldig vinden en we waren vaak samen aan het sparren over technologische innovaties die ik dan als pilot project in Assen startte. Met de nieuwe directie had ik een minder goed gevoel en samenwerking. Toen ik het hier weer eens met mijn vrouw Bartha over had, gaf ze mij als advies mee dat ik maar vakkenvuller bij de Plus moest worden. Zij was helemaal klaar met mijn gezeur en geklaag. Voeg daarbij nog het feit dat ik hele lange dagen maakte en eigenlijk nooit thuis was. Toen was ik om.

De volgende dag heb ik mijn ontslag ingediend. Dit ging niet zonder slag of stoot. Binnen één uur had ik een hoge oom uit Engeland aan de lijn die mij allerlei andere functies in het buitenland aanbood. Maar ik was niet te vermurwen, het gereis was genoeg geweest. Ik heb toen beloofd dat ik twee jaar niet aan Colt zijn klanten zou komen. Inmiddels had ik een uitgebreid netwerk opgebouwd in bijvoorbeeld Noorwegen en IJsland. Ik verkocht daar natuurlijke ventilatiesystemen met lengtes van wel 4 kilometer. Dit concept was uitgedokterd bij de Aldel in Delfzijl alleen ging het daar om 1,8 kilometer. Een revolutionaire uitvinding, energiebesparend en met veel minder uitstoot van schadelijke stoffen.

En zo ben ik op 18 april 2005 voor mij zelf begonnen. Op mijn zolderkamer thuis heb ik een kantoorruimte ingericht en ben ik aan het ontwikkelen en tekenen geslagen. Ik richtte mij aanvankelijk op de retail (bouwmarkten en meubelboulevards). Ik heb toen een nieuwe luchtbehandelingstechniek uitgedokterd. Ventileren, koelen, verwarmen enz., alles in één kast. Hiermee ben ik de boer opgegaan. Dit liep verrassend goed. Twee oud-collega’s sloten zich bij mij aan en we gebruikten een woonboerderij van mijn collega Sieds Ploeg als extra kantoorruimte. Ook hier groeiden we snel uit ons jasje en in 2006 hebben we toen het bedrijfspand in Groningen betrokken waar we nu nog gevestigd zijn. Tot zover in het kort de ontstaansgeschiedenis van de Klimaatgroep Holland haha…

Dat was het begin, waar is de Klimaatgroep Holland naar toe gegroeid?

Inmiddels hebben we 16 personeelsleden in vaste dienst maar huren we ook heel veel mensen in tijdens piekmomenten. We doen veel zaken met productiebedrijven in Slovenië, Italië, Turkije maar ook bij een bedrijf in Heerenveen. Op kantoor hebben we 10 mensen die druk zijn met offertes, projectbegeleiding en tekeningen maken maar ook via onze nieuwe meldkamer wordt het binnenklimaat bij heel veel bedrijven en scholen door ons geregeld. De buitendienst bestaat uit 6 monteurs maar zij krijgen ook regelmatig extra ondersteuning van externen.

Wat zijn jouw werkzaamheden bij de Klimaatgroep?

Naast de algehele leiding heb ik heel veel overleg met (nieuwe) klanten en denk ik met ze mee over de beste oplossingen voor hun problemen. Ik doe dus veel op het gebied van verkoop. Verder ben ik ook druk bezig met innovatie. Je moet er in deze markt constant voor zorgen dat je je naaste concurrenten een slag voor bent anders word je één van de velen.

Wat zijn jullie specialiteiten?

Momenteel zijn we heel druk bezig met het scholenconcept. Vanuit het schoolbestuur van de Wicher Zitsema waar ik zitting in had en later in regionaal bestuursverband ben ik in aanraking gekomen met de problematiek van het binnenklimaat van scholen. Ik heb onderzoek gedaan hiernaar en ben er achtergekomen dat dit een drama was, energieverslindend in combinatie met een heel ongezond binnenklimaat. Ik ben gaan kijken hoe de markt hierop insprong en dit bleek heel knullig en amateuristisch te zijn.

Daarna ben ik heel lang aan het uitdokteren geweest hoe dit op een efficiënte manier kon worden opgelost. Na maanden denkwerk schoot mij ineens boven op het dak van een project de oplossing door het hoofd. Ik heb toen dezelfde dag nog het apparaat laten ontwikkelen dat uiteindelijk tot een doorbraak leidde wat betreft klimaatbeheersing op scholen. Dit unieke apparaat, waarop we patent hebben en waarmee we inmiddels 175 scholen in Nederland vanuit onze meldkamer in Groningen aansturen en marktleider zijn, staat dan ook bij ons in het Klimaatgroep Holland jubileum museum.

Dit scholentraject sleept ons er door en bezorgt ons veel werk. Ook in voedingsmiddelenfabrieken als Remia, Friesland Campina en Bolletje is voor ons nog genoeg werk. Veel andere bedrijfstakken liggen op hun gat en hier vind weinig vernieuwing plaats.

Heb je nog leuke klimaatanekdotes?

(Harry heeft deze vraag van te voren doorgespeeld naar Officemanager Heidi van der Laan, Harry zijn steun en toeverlaat bij de KGH. Per mail kreeg ik een kant en klaar lijstje van haar waaruit ik de leukste anekdotes heb geselecteerd. Heidi bedankt!)

– Harry bracht onlangs een referentiebezoek aan een basisschool in Wijnjewoude. Een recensent van het magazine ‘Bouwen Nu’ had gelezen over ons Scholenconcept en wilde graag een project in uitvoering bezoeken en hierover een artikel schrijven. Uiteraard werkten wij graag mee aan deze gratis vorm van publiciteit. De bewuste man, waarvan ik de naam verder niet zal noemen, wilde graag van het hoofdstation in Groningen gehaald worden, wat op zich al een bijzondere situatie is. Harry haalde hem dus van het station en samen rijden ze naar Wijnjewoude. Daar bekijken ze het project in uitvoering en de meneer van ‘Bouwen Nu’ is zeer enthousiast. Na het bezoek stappen beide heren weer in de auto richting Groningen. Bijna in Groningen aangekomen vraagt de ‘Bouwen Nu’-man of Harry hem in de binnenstad wil afzetten én of Harry zin heeft om iets met hem te gaan drinken….. Hoewel Harry op vrijdagmiddag een biertje in de binnenstad niet snel zal afslaan, denkt hij dat het toch beter is om weer naar kantoor te gaan, want hij heeft het hééél erg druk. Hij bedankt de man vriendelijk voor het aanbod en laat hem alleen in de stad achter.

– Alle KGH-mannen moeten gecontroleerd worden voor het Periodiek Medisch Onderzoek. De onderzoekster blijkt een erg leuke dame te zijn die na afloop nog een biertje meedrinkt. Eling Zuidhof kan tijdens het onderzoek niet geloven dat hij slechts 1.72 meter is en weet er waarachtig nog een centimeter bij te lullen (waarbij….?). Ook zijn luchtinhoud laat het afweten. De onderzoekster controleert de uitslag nog eens extra of die wel klopt…. En Eling moet dit thuis uitleggen, in een familie vol van blaasmuzikanten…!!

– Bram Toonen zou vrijdag 14-10 een pakketje geleverd krijgen van Alklima. Paul van Alklima is dit echter vergeten te versturen. Bram stelt voor dat Paul het pakketje dan op zaterdag bij Bram thuis aflevert, zodat het toch nog op tijd bij KGH is. Zo gezegd zo gedaan. Op zaterdagochtend komt Bram om 10.00 uur van bed af en stapt in zijn boxershort op de overloop, waar hij de koerier aantreft!! De koerier blijkt gewoon binnen te zijn gestapt, beneden niemand te hebben aangetroffen, dus maar naar boven te zijn doorgelopen. De eerste de beste slaapkamer te zijn binnengegaan (die van Lisa, het zusje van Bram). Zij werd wakker, maar ook weer niet. Ze zegt daarom: ik moet even wakker worden hoor. De koerier zegt: dat is goed hoor, doe maar rustig aan en gaat op haar bed zitten!! Als Bram de koerier later op de overloop aantreft, vraagt de koerier: is dat je zusje?

Volgens mij doen jullie heel veel aan sponsoring?

Dit vind ik heel belangrijk voor de leefbaarheid in Middelstum. We wonen hier inmiddels 26 jaar en hebben ons plekje wel gevonden. Van meneer Becker heb ik vroeger geleerd dat je niet alles voor jezelf moet houden. Als je kunt delen kun je ook vermenigvuldigen! Daarbij komt dat ik moeilijk nee kan zeggen. Middelstum moet minimaal het huidige voorzieningenniveau houden en daar is wel wat geld voor nodig. Ik vind het belangrijk dat de jeugd kan sporten en dat Middelstum positief op de kaart komt. Hier gebeurt zoveel, denk bijvoorbeeld maar aan Sunsation, dat is toch uniek!

Momenteel ben ik druk bezig met tafeltennisvereniging Midstars. Hier is sprake van een mooie synergie. Midstars heeft de ambitie om weer landskampioen te worden. Wij zijn bezig met een nieuw concept met betrekking tot klimaatsystemen in sporthallen. Wij gebruiken hun sportzaal als een soort van pilot project. Dit is mooi om te doen.

Hoeveel uur per week besteed je aan de zaak?

Het werk is een groot onderdeel van mijn leven. Eigenlijk ben ik er bijna constant mee bezig. Je moet scherp blijven, innovatief zijn. Daarnaast voel ik de druk en de verantwoordelijkheid voor de mensen die bij mij in dienst zijn, de gezinnen die hier achter staan. Ik wil geen grote speler worden maar vind het belangrijk om in goede harmonie op de vrijdagmiddag gezamenlijk een borrel te drinken met al het personeel. Personeel die een grote mate van zelfstandigheid heeft en zichzelf doorontwikkelt. Een groot compliment aan hun dus en daardoor wordt het ook gemakkelijker om afstand te nemen. In het weekend gaat de knop sowieso eenvoudig om!

Wat zijn je hobby’s?

‘Mijn grootste hobby staat daar’, wijzend op vrouw Bartha. Gelukkig heeft ze er geen problemen mee als ik af en toe eens op stap ga in Groningen want ik ben graag onder de mensen. En dan kan het ook best wel heel laat worden. Ik geniet van mijn gezin, we gaan regelmatig samen weg. Ik ben heel sportief, maar niet actief sportief, en wil graag winnen. Gelukkig zie ik mijn werk ook als één grote hobby.

Kun je iets over je gezin vertellen?

Bartha werkt inmiddels twee dagen in de zaak op administratief gebied. Voorheen werkte ze met veel plezier op de Postbank in Uithuizen. Daarbij is ze natuurlijk de manager van het gezin en een sociaal bewogen mens. Ik ben dan ook heel wijs met haar. Samen hebben we 2 zoons, Jaap van 20 en Anne van 17 jaar.

Jaap is vorig jaar geslaagd voor zijn MBO, studierichting administratie. Hij wilde niet verder leren en heeft bij ons vakantiewerk gedaan en is vervolgens ‘blijven hangen’. Dat bevalt goed, mocht hij langer blijven dan zal hij ook verder aan de studie moeten. Verder krijgt hij het steeds drukker met zijn hobby als DJ.

Anne studeert bedrijfseconomie aan de Hanzehogeschool maar gaat waarschijnlijk een switch maken naar de studierichting commerciële economie. Hij voetbalt graag en speelt bij de A-junioren van de VV Middelstum en heeft dit seizoen reeds enige keren meegedaan met Middelstum 1.

Druk met alles dus, lukt het je een beetje om de juiste balans te vinden tussen gezin, werk en hobby’s?

Volgens mij lukt het ons als gezin wel om de juiste combinatie van in- en ontspanning te vinden. We barsten wat dat betreft ook van de feestjes in het weekend. Aankomend weekend is het de slotdag van de voetbalvereniging en dan sta ik ook eenmalig weer achter de bar. Jaap regelt de muziek. Het is een kwestie van tijdig de knop omzetten en dat lukt goed!

Wil je verder nog iets kwijt?

We hebben genoeg besproken, dacht ik zo. Ik hoop dat je je zaak op de rit krijgt! (En onder ‘het genot van’ babbelen we nog even rustig verder over eventuele onderwerpen voor klimaatcolumn 5 waarbij een bijzondere rol lijkt weg te zijn gelegd voor onze tafeltennissers van Midstars. Of heten ze tegenwoordig Klimaatstars? In elk geval wil de Klimaatgroep Holland verder met mijn maandelijkse column op hun site, dank daarvoor!)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69