Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Mark Willem Evenhuis, de ambitieuze uitbater van Zalencentrum Vita Nova

                          Vroeger ooit gedacht dat je beheerder van Vita Nova zou worden?

Niet van Vita Nova maar ik wist al wel heel lang dat dit mijn ding was. Ik ben op mijn 15e begonnen bij café Vaatstra in Zuidwolde, meehelpen in de snackbar en achter de bar.  Toen had ik al zoiets van: Dit is mijn roeping! Mijn eerste 18 levensjaren heb ik in Zuidwolde doorgebracht, we zijn in 2001 naar Middelstum verhuisd. Voor die tijd had ik ook nog nooit van Vita Nova gehoord, kun je nagaan.

Hoe ben je hierin gerold?

Na de HAVO heb ik de Hotelschool gedaan. Tijdens stages en bijbaantjes heb ik heel veel horeca ervaring opgedaan. Zo heb ik bijvoorbeeld stage gelopen bij horecagelegenheden in Duitsland en Beesterzwaag, ben ik twee zomers bedrijfsleider horeca geweest op de camping in Lauwersoog,  was ik DJ bij Club Prive in Groningen, zat ik in de bediening bij een sportcafé op de Grote Markt in Groningen en daarna  nog bij een andere zaak in de Oosterstraat.

Nadat ik mijn studie in 2004 afgerond had ben ik voor een half jaar naar Lloret de Mar gegaan want de uitgangshoreca daar sprak mij enorm aan. Daar ben ik begonnen als propper maar na een uurtje stond ik al achter de bar. Ik heb daar een gigantisch mooie tijd gehad en heel veel ervaringen opgedaan waar ik nu ook nog veel aan heb. Ook hoe het niet moet bijvoorbeeld.

Toen ik terugkwam uit Spanje gingen mijn kameraden altijd naar Vita Nova op stap. In een dronken bui heb ik toen tegen de toenmalige beheerders Roelof en Ria gezegd dat, wanneer ze er mee zouden stoppen, ze dan aan mij moesten denken. Eén half jaar later was het al zover en spraken ze mij op mijn dronkenmanspraat aan. Zo is het begonnen.

Hoe lang werk je nu al in Vita en bevalt het een beetje?

In januari 2007 heb ik Vita Nova overgenomen, ik was toen nog maar 22 jaar. Ik weet nog dat Roelof en Ria mij op woensdagmorgen 17 januari de sleutelbos overhandigden plus nog wat kleine spulletjes en met de auto wegreden. Toen pas kwam het besef wat ik allemaal wel niet in gang gezet had en dat ik nu de eigenaar was van Vita Nova te Middelstum. Ik heb toen heel even met tranen in de ogen achter de bar gestaan. Deels door het besef maar ook door de spanning. ’s Middags ging de zaak open en kwamen de eerste klanten. Het was in het begin heel onwennig. Ik had 2 personeelsleden in dienst maar verreweg het meeste moest ik zelf doen. Deze onwennigheid duurde ongeveer een week en ebde daarna gelukkig langzamerhand weg.

Het was en is keihard werken en ik maak lange dagen. Maar er waren genoeg uitdagingen en er zijn heel veel veranderingen doorgevoerd. Ook omzettechnisch zit er nog steeds een stijgende lijn in. Gelukkig heb ik ook veel steun gehad van mijn partner Evelien. Zij is in 2008 in Vita begonnen te werken en zit sinds januari 2010 in de zaak. Inmiddels zijn we doorgegroeid naar 11 personeelsleden.

In het begin hebben we geluk gehad dat uitgaanscentrum Moonlight dicht ging waardoor de jeugd ons direct wist te vinden. Nu profiteren we deels ook van de crisis want steeds meer mensen kiezen voor een ietwat laag drempeliger horecazaak. Ook de bezorgdienst is een gouden greep geweest. Al met al bevalt het ons uitstekend!

Je timmert gigantisch aan de weg, moet je af en toe wel eens afgeremd worden?

‘Evelien is mijn rem, als zij de handrem er op zet dan zit er geen beweging meer in.’ Ik zit doorgaans vol met ideeën en neem die dan met haar door. Vaak somt zij dan de nadelen op. Dit leidt tot een heel mooi evenwicht. Gelukkig stond ze wel achter het idee van de skihut, een van onze meest recente projecten. Toen zij haar goedkeuring gaf heb ik het plan dezelfde dag nog in werking gezet. We zijn nu bezig om de bovenzaal te renoveren. Momenteel zitten we op 5 a 6 bruiloften per jaar, dit willen we graag verdubbelen. We hebben de tuin ook aangepakt inclusief een mooie trouwkapel! Ook willen we de zaal nog geschikter maken voor verjaardagen met grotere groepen voor een betaalbare prijs en voor personeelsfeesten, congressen, lezingen enz. enz.. Binnenkort volgt middels een inloopdag met een hapje en een drankje de officiële opening.   

Wat vind je het mooie van je werk en wat zijn minder mooie aspecten?

De mooie dingen van het vak zijn de afwisseling en de uitdaging om mensen een mooie dag of avond te bezorgen. Minder mooie aspecten zijn dat je altijd aan het werk bent als anderen vrij zijn en andersom. Op het gebied van sociale contacten lever je in. Verder moet je een tussenweg zien te vinden tussen zakelijk en privé. Aan het eind van de avond moet er wel afgerekend worden met mensen waar je veel contact mee hebt. En het zijn natuurlijk soms best wel lange en slopende dagen, ook al omdat we de mensen het idee willen geven dat ze altijd bij ons terecht kunnen.

Zie je jezelf over 5 of 10 jaar nog steeds eigenaar zijn van Vita Nova in Middelstum of hebben jullie andere ambities?

De ambitie om naar het buitenland te gaan is wat weg. Spanje trekt nog steeds maar niet op zakelijk gebied. Wel zou ik er best wel een appartement willen hebben waar we ons af en toe even terug kunnen trekken. Maar wij zitten nog wel een aantal jaren in Vita, er zijn natuurlijk ook veel investeringen gedaan. Wel is er de ambitie om op termijn er eventueel nog een goed restaurant bij te exploiteren.  

Kun je een mooie anekdote uit de kroegtijd vertellen?

(‘Eef, weet jij nog een mooie anekdote uit de kroegtijd’? Het duurde even tot de verhalen loskwamen. Het zijn wel je klanten hé……). Ach, aan het eind van een gezellige kroegavond kun je vanachter de bar best wel smakelijk om mensen lachen. Tegenwoordig kun je in gokkasten ook bankbiljetten stoppen maar het gleufje is soms moeilijk te vinden. En alvorens we mensen meehelpen die met een huissleutel hun fiets los proberen te krijgen hebben we ook al wel even genoten. Maar we helpen ze altijd mee hoor, haha. En laatst kregen we een bestelling op gipsplaat aangeboden, deze hangt nu in de kroeg.

Volgens mij bloeien in Vita Nova relaties op maar storten mensen ook hun hart uit aan de bar. Heb je soms het gevoel dat je er een halve psycholoog of relatiebeheerder bij bent?

Dat is zeker het geval, mensen vertellen je heel veel in vertrouwen. Ik heb, door vroegere ervaringen, geleerd om hier vertrouwelijk mee om te gaan en niets door te vertellen. Ik vind het mooi dat mensen dit doen en af en toe probeer ik wel eens een oplossing aan te dragen. Vanachter de bar zie ik relaties opbloeien maar helaas ook wel eens stuklopen. 

Heb je ook nog tijd voor hobby’s en welke zijn dit?

Snelle auto’s zijn mijn grootste hobby. Mijn vroegere droom, een Porsche Cabrio met open dakje, heb ik door heel hard te werken kunnen realiseren. Ik vind het heerlijk om er na een zware dag mee naar huis te rijden, dan vind ik het jammer dat ik zo dicht bij woon, haha. Verder ga ik graag uit eten, en ga ik graag naar het buitenland. Tegenwoordig kun je voor een appel en een ei een midweek naar Spanje vliegen. In de gebroeders Zuidhof heb ik dan ideale vakantiemaatjes want zij zitten in ongeveer hetzelfde ondernemersritme. En verder biljart ik op de maandag en de donderdag.

Wat is persoonlijk jouw mooiste Vita Nova avond aller tijden?

Dit zijn er toch wel meerdere. De oud en nieuw viering van 2006/2007 was kicken. Hoewel ik de bovenzaal in bruikleen had van Roelof en Ria gaf de volle bak een heel voldaan gevoel. De WK-wedstrijden van 2010 waren ook heel mooi om mee te mogen maken. Altijd druk en volop spanning en dramatiek. Ik kan sowieso van drukke avonden genieten, tegenwoordig is het in de skihut ook altijd volle bak met elke week weer nieuwe gezichten. Ook de carnavalsavonden, waarbij bijna iedereen altijd verkleed komt, zijn toppertjes qua sfeer en omzet.

Wat zou je nog graag veranderd zien in Vita Nova?

Meer activiteiten in de bovenzaal en meer bekendheid bij dagjestoeristen zodat ze onze mooie buitenterras weten te vinden. Ik kan deze mensen onze heerlijke ambachtelijke Italiaanse schepijs aanbevelen die we sinds kort verkopen. Gelukkig zit het terras (bij mooi weer) ’s weekend snel vol.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Gelukkig heb ik niet veel slaap nodig maar een lekkere kroket of kaasplankje met een glaasje port gaat er altijd wel in. Niet te veel want ik heb me zelf weer op rantsoen gezet. Met fitness probeer ik de overtollige kilootjes weer kwijt te raken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Dit pand heeft nog zoveel mogelijkheden, graag zouden wij nog vele jaren in Zalencentrum Vita Nova doorgaan. Toch denk ik dat het verzadigingspunt wat betreft de veranderingen wel in het zicht komt. Ik nader de dertig ook hé, haha. Maar toen ik in 2007 een koffiemachine kocht zei ik tegen mijn broertje dat dit voorlopig mijn laatste investering zou zijn en je hebt gezien wat het resultaat is….                          

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69