Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Kroonjuwelen…

‘Ik streek met mijn hand over mijn hart’. Waar dit over ging is verder niet zo van belang maar ik had de voorzitter van Middelstum-info beloofd dat ik deze 3e combicolumn over de maand mei zo zou gaan beginnen. Jannes vond dit prima. Hij plaatste laatst een quote inclusief foto van mij op de info site, vandaar. ‘En als je nu ook nog even een mooie pose aanneemt dan lukt het jou misschien ook ooit wel eens om 100.000 toeschouwers naar je site toe te trekken’! Ja, Jannes is me er eentje en hij mag mensen graag een beetje prikkelen. Ik houd daar wel van, ben zelf ook wel van de ietwat zuigende opmerkingen. Maar wel met respect hé, opdat dit niet verkeerd opgevat wordt!

Wat een beter lot verdiend had was de slotdag van de Avondvierdaagse 2013. Op de donderdag waren er veel verzopen katten, kinderen en Concordianen te zien in en nabij Hippolytushoes. Ondanks de regen gelukkig toch nog de nodige vrolijke klanken want dat hadden alle (jonge) wandelaars naast hun medaille ook wel verdiend na 20 of 40 kilometer gelopen te hebben door Middelstum en Ommelanden.

Hierbij was sprake van vochtige omstandigheden dus. In ons zwembad ook uiteraard maar daar we met de koudste meimaand sinds tijden te maken hebben, kijken deze vrijwilligers doorgaans werkloos toe. Wachten dus op betere tijden. De kou leidt natuurlijk wel weer tot de nodige gespreksstof, dat is wel een voordeel. Het is te hopen dat het tijdens de speelweek warmer en droger is. Dat is wel een positief meipunt, de speelweek gaat definitief door. Hulde aan alle vrijwilligers. Deze hulde geldt ook voor de deelnemers aan de musical Ester. Wat een werk is er al verricht en gezien de eerdere musicals die ik mee heb mogen maken ga ik er ook nu weer vanuit dat er een ijzersterk optreden onder de bezielende leiding van Margriet Zuidhof plaats gaat vinden! Ze staat er mee op en gaat er mee naar bed, zo valt te lezen. Waar moet Alfred dan liggen, vraag ik mij bezorgd af…

We hebben de bijzondere feest- en gedenkdagen weer achter ons gelaten. Mooie vrijheidswoorden van Bé Schollema op 4 mei werden op 5 mei gevolgd door een druk bezochte bevrijdingsconcert op Ewsum. Hier leverden Concordia en de herboren Music Boys (op het 25-jarig huwelijksfeest van Eric en Cecile Huitsing door hen zelf omgedoopt als begeleidingsband van Thea Krijgsheld) een indrukwekkend optreden af. Met de Don Jon op de achtergrond als extra impuls voor plezierige klanken. Ik hoop dat de baldadige jongeren die kwetsende teksten op enige attributen op de ijsbaan hebben gezet inmiddels iets van Bé’s woorden mee hebben gekregen. Opdat ze dit nooit weer doen!

Meimaand was enigszins een zorgenmaand. Het eerste elftal van de Voetbal Vereniging Middelstum degradeerde rechtstreeks naar de 4e klasse. En dat was een enorme domper, ook al omdat een veilige 1-0 voorsprong werd weggegeven. Tegenstander Gronitas profiteerde hiervan en zette deze seizoensafsluiting nog even stevig door in de Middelstummer kantine en later ook in Vita Nova. Het bier smaakte hun na deze overwinning dus zoet, voor de Middelstummers werd de bitterheid van het geheel nog eens extra benadrukt. Uithuilen en opnieuw beginnen is dan het clichévervolg natuurlijk. Even was Middelstum voor de supporters dus niet het leukste dorp van Groningen. Gelukkig promoot Sebina Fluks de positieve kanten van ons dorp voor deze verkiezing en lieten enige dorpsbewoners Willem Alexander en Maxima meegenieten met onze prachtige Hippolytuskerk inclusief Hemonycarillon tijdens het Koninklijk bezoek aan Groningen. Twee Koninklijke stemmen hebben we derhalve al te pakken, dat kan toch niet anders?! Gerhard Jansma schijnt ook nog even met Koning WA gesproken te hebben maar hem geloven we inderdaad na 1 april niet meer….

En wat waren we ongerust na de vermissing van Sascha Bos, helemaal na het trieste nieuws van het overlijden van de broertjes Julian en Ruben. Het amber alert werd via facebook enorm vaak gedeeld zag ik wel. Gelukkig volgde zondag het bericht via facebook van haar moeder dat ze weer gevonden was. Een hele opluchting derhalve…

Schokkend Groningen is een nieuwe actiegroep die vindt dat er genoeg gesproken is over alle aardbevingen en de gevolgen hiervan. Het is tijd voor acties, ludieke acties gelukkig, en men is naarstig op zoek naar mannen met ballen zo las ik ook nog. Die moeten er toch genoeg zijn, denk ik dan maar, maar misschien gebruiken die hun kroonjuwelen liever om de Groninger Bodem Beweging te ondersteunen. Of voor de brandweerpost Middelstum die op zoek is naar vrijwilligers met karakter en doorzettingsvermogen. Voor elk wat wils dus en op ieder potje past een dekseltje. De NCRV wil in elk geval niets missen van alle schokkende nieuwsfeiten en heeft alvast een camera geïnstalleerd in de winkel van Koor en Rinkel. Niet om de verrichtingen van alle vrijwilligers te filmen maar om mogelijke aardbevingen haarscherp in beeld te brengen. Ze hebben natuurlijk wel gehoord dat de aardbevingsbeelden vanuit de Plus-winkel de hele wereld over gingen….

Natuurlijk waren er ook weer genoeg positieve nieuwsfeitjes. Kapsalon Tabak bestond begin mei 80 jaar en de Groninger Bodem Beweging begroette hun 1000e lid tijdens hun dorpenronde door de provincie. De Stichting AED Commissie Middelstum ligt op koers en Anna de Vries-Maarhuis lanceert haar eerste streekroman. Een roman in de roemste zin van ’t woord en in t grunnegers vanzulf! We wachten af. Het boek zal rond Sinterklaas beschikbaar zijn. Dus dat is weer één cadeau minder waar we over na moeten denken!

Combicolumn III laat zien dat er ook in de maand mei weer enorm veel bedrijvigheid in Middelstum heeft plaatsgevonden of straks middels de kermis en braderie plaats gaat vinden. Wie Middelstum als een saai dorp af wil schilderen die……… ja, die deugt niet, toch?!     

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69