Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Henk de Haan, veelzijdig entertainer

Proloog

Het hele verhaal rond het tot stand komen van deze Babbelen met Bert editie is alleen al wel een column waard. Daar Henk tijdens het starterscafé van de Rabobank aangegeven had dat hij wel een keer aan deze rubriek mee wilde doen benaderde ik hem eind maart per mail. Maar toen kwam net de reddingsactie los voor de BV Veendam dus heb ik, heel begrijpelijk, niets meer van Henk vernomen.

Twee weken geleden heb ik maar een nieuwe poging gewaagd, nu gelukkig met meer respons. We spraken af op de Kaanster braderie, een halve thuiswedstrijd dus. Gisteren zat ik met mijn ouders in Hattem toen ik Henk aan de lijn kreeg. ‘Alles onder controle?’, vroeg hij, maar na zijn relaas helaas niet meer. De plannen waren gewijzigd, Kantens werd hem niet daar hij ’s middags de wedstrijd Kids United tegen een ploeg van de brandweer moest fluiten bij Potetos. ‘Hartstikke gezellig jonge, kom gerust langs. Tussen de bedrijven door kunnen we wel even babbelen.’ Zo gezegd, zo gedaan. Halsoverkop weer terug naar het hoge noorden, ouders afgeleverd, en op naar de velden van Potetos in Selwerd.

Henk was al gearriveerd, dit was te zien aan zijn prachtige oude auto, vol met reclameleuzen: Broez’n, pom, pom, pom. Dit kreeg Henk ook vaak te horen toen we met elkaar in gesprek waren, regelmatig kwamen mensen langs voor een praatje. Zo ook Patrick, die Henk graag wilde assisteren tijdens de wedstrijd. ‘Hij lijkt mij een ideale vlaggenist toe’, zo zei ik tegen Henk en aldus geschiedde.

Daarna was hij niet meer bij zijn held weg te slaan. Tussen de bedrijven door en tijdens het omkleden stelde ik Henk snel mijn vragen. Henk ratelde de antwoorden op. ‘Deze vragen had je zelf ook wel in kunnen vullen, haha’. ‘Waar zijn jullie wel niet mee bezig?’, vroeg Patrick toen hij terug kwam met de vlaggen, kaarten en de wedstrijdfluit. ‘Henk is voornamelijk aan het praten, en ik probeer te schrijven, kijk maar’. ‘Dat is ja niet te lezen’, aldus Patrick. ‘Het is dan ook steno’, zo merkte ik nog even gevat op. Dit ging Patrick’s pet te boven, maar het vlaggen ging hem goed af.

Net voordat Henk onder luid trompetgeschal als ware het ‘The Champions League-hymne’ met in gelid de elftallen van Kids United en het team van de brandweer (die overigens niet als de brandweer ging of zouden ze zich toch wat ingehouden hebben?) achter zich aan het veld betrad, kon ik nog net mijn laatste vraag op hem afvuren.  Daarna nog even genoten van een prachtige eerste helft die alles in zich had wat het voetbal zo aantrekkelijk maakt. Goals, penalty’s, gele kaarten, prachtige juichacties na weer een doelpunt (je kunt zien dat deze jongens en meisjes met een handicap het voetbal intensief volgen op tv) en een zeer enthousiaste scheids….

Henk, de redding van de BV Veendam was een geweldig initiatief, zelf bedacht?

Eigenlijk wel, ik had zoiets van ‘nait opgeven, wie mott’n broez’n’! We moeten elke dag in beeld komen en dat gebeurde ook. Van TV Noord naar Erik Jakhals en De Wereld Draait Door tot aan VI, ik ben overal geweest. Ik heb twee weken alles gegeven. Het resultaat was wel teleurstellend. Er bleek gewoon te weinig draagvlak te zijn om de BV Veendam te redden. Vooral de grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld de NAM, lieten het afweten terwijl ze zoveel goodwill hadden kunnen kweken. Het had hun enorm veel publiciteit op kunnen leveren.

Je moet het wel ongelooflijk druk gehad hebben met al die media aandacht?

Dat klopt, het waren zeer intensieve maar ook spannende weken. Niet alleen veel televisieoptredens maar ik ben ook op heel veel radiostations te horen geweest. Bij mensen als Giel Beelen en Gerard Ekdom bijvoorbeeld. Weinig slaap derhalve, ook door de spanningen of we het allemaal zouden redden. En wat te doen met het geld wat gestort was, dit moest natuurlijk allemaal ook weer terug gestort worden. Hier heb ik ook wel even kopzorgen over gehad maar gelukkig hebben mensen mij hiermee geholpen zodat al het geld na een dag of vier, vijf weer teruggestort was.

Je uitspraak broez’n, pom,pom, pom slaat in als een bom, hoe kom je hier in vredesnaam aan?

Tja, iedereen spreekt mij nu nog steeds hierop aan. Dit is eigenlijk begonnen toen Erik Jakhals hierheen kwam en toen ik bezig was met een sjeik om geld los te krijgen. ‘We moeten zorgen dat we erin blijven, we moet’n broezen!’ Toen ik dit Erik probeerde uit te leggen met de kreet ‘D’r op of gain vret’n’ begreep hij er nog minder van. Maar er zit zoveel energie in onze provincie, zowel in de sport als in de bedrijvigheid en werkgelegenheid, er liggen hier zoveel kansen. Dit moet er uit komen, broez’n dus, pom, pom, pom!

Kun je iets meer vertellen over je onderneming, Henk evenement’n?

Ik organiseer allerlei leuke dingen voor bijvoorbeeld bedrijven en verenigingen. Binnenkort ga ik bezig voor het Waterschap Noorderzijlvest en Woningstichting Wierden en Borgen. Ik ga met mijn verhalen langs bij voetbalclubs, meestal alleen, maar ik ben ook wel eens samen met Pieter Huistra, Ron Jans of Hans Nijland op pad. Ook word ik regelmatig benaderd om doorgaans saaie vergaderingen wat op te ‘leuken’. Gewoon, het laatste half nog even opvullen met allerlei leuke anekdotes.

Ook organiseer ik golfcursussen, ga ik op 7 juli met een groep naar de Formule 1 in Duitsland en gaan we in oktober naar de Oktoberfesten in Munchen, inclusief een bezoek aan Bayern Munchen,  die dan hopelijk Arjen Robben ook nog in hun gelederen hebben. Mensen vinden het mooi hé, zo’n busreis. De vroegere schoolreisjes worden op deze manier herbeleefd.

Ook de afscheidswedstrijd van Erik Nevland die we met een groep van 35 personen bezocht hebben was een groot succes. Nevland vond het zelf ook geweldig, die had nooit verwacht dat er speciaal voor hem een groep uit Nederland zou komen!

Kun je ook iets meer over je overige werkzaamheden vertellen?

Naast mijn drukke werkzaamheden voor Henk Evenement’n werk ik ook nog drie dagen als adviseur particulieren bij de Rabobank. Voor deze werkgever werk ik al sinds 1986, ik heb er inmiddels 27 dienstjaren opzitten bij hun. Het bevalt goed maar door de combinatie is het nu wel heel druk.

Onlangs was je deelnemer aan het  Gronings Dictee, een bijzondere ervaring? 

Jazeker, maar het was ook heel lastig. Wij Groningers slikken vaak de n in en ik ben gewend om over ’n achter te zetten maar dit bestaat helemaal niet. Maar wat was het moeilijk zeg, ik had 18 of 19 fouten terwijl de toppers maar 2 a 3 foutjes hadden. Fré Schreiber dicteerde ook een zin waarbij ik alleen de naam van een persoon goed geschreven had, de rest was allemaal fout. Gelukkig ben ik niet laatste geworden….

Maar ik vind de promotie van de Groninger taal hartstikke belangrijk, we moeten wat dat betreft veel chauvinistischer worden. In dit geval kunnen we een voorbeeld nemen aan de Friezen!

Doe je nog iets in de voetballerij?

Eigenlijk heel weinig maar ik mis het ook niet. Doordat ik drie dochters heb die andere interesses hebben (pairdjes kiek’n) schiet dit er bij in. Wel ga ik om de week bij de FC Groningen kijken en ik ging natuurlijk ook altijd naar Veendam.

Wie is je favoriete voetballer?

Deze vraag wordt beantwoord door Patrick die met Tadic op de proppen komt die nu bij Twente voetbalt. Henk kan zich hier wel in vinden, geloof ik.

Wat is het hoogte- en wat het dieptepunt uit je voetbalcarrière?

Eigenlijk heb ik alleen maar hoogtepunten gehad. Dit komt ook doordat ik nooit grote blessures heb meegemaakt. De twee promoties met Veendam naar de eredivisie waren geweldig, de Europacup wedstrijden van FC Groningen tegen Atletico Madrid en Inter Milaan begin jaren 80 schitterend om mee te mogen maken en natuurlijk het doelpunt van de maand bij Avro’s Sportpanorama. De videoband met dit doelpunt heb ik hoogstpersoonlijk naar Hilversum gebracht. Het was een prachtig afstandschot in de kruising. Tot mijn verbazing werd hij uiteindelijk ook nog tot doelpunt van de maand uitgeroepen.

Voetbal je nu zelf nog of doe je aan een andere sport?

Heel af en toe doe ik nog wel eens een wedstrijdje mee met oud FC Groningen of oud Veendam. Verder loop ik regelmatig hard en tennis ik wel eens op de banen in Loppersum.

Geen ambitie om trainer te worden?

Nee, absoluut niet. Hier gaat veel te veel tijd in zitten en gezien mijn gezinssituatie met mijn drie dochters zou dit ook niet handig zijn.

Welke activiteit zou je ooit nog eens willen organiseren?

Het lijkt mij geweldig om eens iets te organiseren rondom het WK voetbal. Volgend jaar is dit evenement in Brazilië. Maar ik denk dat dit een lastig iets wordt gezien de strenge regelgeving van de FIFA. Maar dromen mag toch?!

Wil je verder nog iets kwijt?

Gezond blijven is natuurlijk het belangrijkste wat er is. En dat iedereen dat moet kunnen doen wat hij zelf het liefste wil doen. Wel rekening houdend natuurlijk met alle beperkingen die de economische crisis met zich mee brengt. Maar bovenal ‘bliev’n broez’n’ en alles op alles zetten om onze mooie provincie op een goede manier te promoten!!

(Henk, hartelijk dank voor dit interview! Bezoek ook eens zijn mooie website: www.henkdehaan.org)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69