Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

‘Bill Gates weer rijkste op aarde’

Zou hij er wakker van gelegen hebben? De afgelopen 6 jaar was Bill Gates namelijk niet de rijkste mens op aarde maar nam hij een zilveren positie in. Maar gelukkig zijn de aandelen Microsoft recent flink gestegen. En dat lucht op natuurlijk. En met een voorsprong van slechts 0,6 miljard op de Mexicaanse zakenman en KPN-grootaandeelhouder Carlos Slim kan hij niet op zijn lauweren gaan rusten. Adel verplicht en de koppositie moet gehandhaafd blijven. Het vermogen van Gates bedraagt 72,7 miljard dollar….. Ik herhaal 72,7 miljard!

Toch knap dat dit uit te rekenen is, en dat met één decimaal achter de komma. Hoe zou zoiets gaan? Zou iemand van de Bloomberg lijst, de lijst die over het rijk zijn gaat, alle rijken der aarde een week van te voren bellen?  ‘Goedemorgen Bill, volgende week willen we weer een lijst uitbrengen met de rijkste mensen ter wereld. Zou u alstublieft weer uw vermogen willen natellen en voor het einde van de week aan ons door willen geven?’

Zo’n telefoontje levert een hoop stress op in huize Gates, dat kan ik u wel vertellen. Onder een gierende tijdsdruk worden alle bedragen van de bankrekeningen bij elkaar opgeteld,  de muntstukken en de bankbiljetten in het pakhuis annex geldzwembad gesorteerd en uitgezocht,  opties gelicht, aandelenkoersen nauwlettend in de gaten gehouden, de afspraken met de kapper en pedicure van mevrouw Gates een weekje uitgesteld en de inhoud van alle oude sokken in de 17 huizen bij elkaar opgeteld!

‘Shit’, zie ik Bill denken, ‘ik mis nog enige honderden miljoenen’. Zijn hersenen werken koortsachtig. Opeens klaart zijn gezicht op. Ach ja, een cruiseschip vergeet je ook zo natuurlijk om bij het inventaris op te tellen! Gelukkig, het telklusje is weer geklaard. En opgeteld komt hij uit op 72,7 miljard! ‘Niet verkeerd, maar gesteld dat de economie nu eindelijk weer eens aan gaat trekken, zou ik dan ooit nog op de 100 miljard kunnen komen voordat ik met pensioen ga?!’

Gelukkig leert Wikipedia mij dat Bill niet zo denkt. Bill spendeert namelijk via de Bill en Melinda Gates Foundation miljarden aan goede doelen. En dit kostte hem de afgelopen jaren dan ook de kop(positie) op de Bloomberg lijst. Dat zou ik ook doen, denk ik, als ik zoveel geld zou hebben. Zoveel mogelijk geld doneren aan goede doelen. Want anders heb je toch geen leven meer?! Je zou zwaar depressief worden als je weer zo’n documentaire ziet over de hongersnoden in Afrika, toch?

Geld maakt niet gelukkig zo leert een bekend spreekwoord ons. En ergens heb ik eens gelezen dat wanneer je vermogen boven een bepaald bedrag uitkomt (ongeveer €60.000) het geluksgevoel niet langer vergroot wordt. Dat is iets om in het achterhoofd te houden, toch?

Mensen die een grote prijs in de staatsloterij winnen, worden begeleid over hoe om te gaan met het geld. Velen weten zich geen raad met de grote geldhoeveelheid die ze in één keer op hun rekening bijgestort krijgen. Na soms jaren elk dubbeltje omgedraaid te moeten hebben kunnen ze nu ineens alles doen wat hun hartje begeert. En daar moet je ook mee om zien te gaan. Daar komt bij dat je dan ineens vele vrienden tot je beschikking hebt die ook allemaal wat van je willen en graag een graantje meepikken van deze oogst.

Ik heb ooit een keer een documentaire gezien waarbij een aantal mensen geïnterviewd werden die een grote prijs gewonnen hadden. Gelukkiger zijn ze er niet van geworden, de meesten hadden het geld er in korte tijd doorheen gejast en zaten nu zelfs in de schulden. Terwijl je van de rente toch al goed zou moeten kunnen leven zou je zo denken. En wat te denken van filmsterren die alles hebben wat ze maar kunnen wensen maar die zich toch storten in de alcohol en de drugs om toch nog maar weer iets van een geluksgevoel te krijgen.

Gelukkig zijn is een kunst denk ik soms wel eens waarbij geld niet het belangrijkste is, maar waar je maandelijks ook niet voor zou moeten vechten om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Het gaat om een juiste balans tussen (hard) werken, ontspanning, sporten, gezond zijn, goede familie-, vrienden- en kennissenbanden en prettige buurtgenoten. Kortom, goede sociale contacten en mensen om je heen waar je op terug kunt vallen tijdens moeilijke tijden des levens.

Mensen die zich in zetten voor goede doelen en als ambassadeur van hun fonds naar arme landen reizen om daar de situatie ter plekke op te nemen verbazen zich wel eens over de vrolijkheid van de mensen aldaar. Ondanks het feit dat ze weinig tot niets hebben zijn ze toch heel goedlachs en dankbaar met de hulp die ze aangeboden krijgen. Misschien beheersen deze mensen de kunst van het gelukkig zijn wel beter dan wij. Want wat je niet hebt gehad, dat raak je ook niet kwijt. Toch zijn er niet veel mensen die zouden willen ruilen. Gewend als we zijn aan de luxe, een dak boven je hoofd en op gezette tijden eten, drinken en een maandelijkse geld bijstorting op onze bankrekening.

Met weinig gelukkig kunnen zijn en je inzetten voor de medemens zijn misschien wel de belangrijkste deugden in het leven. Met Moeder Theresa, Majoor Bosschardt en Nelson Mandela als lichtende voorbeelden. En misschien ook wel een beetje Bill Gates die nu weer extra miljarden heeft om allerlei goede doelen te steunen. Want het is eenzaam aan de top hoor je ook wel eens. En dus heeft Bill het de komende tijd weer druk met het kwijtraken van zijn koppositie. Luxeproblemen dus maar dit kunnen ook problemen zijn. Succes Bill derhalve de komende maanden!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69