Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Marja Jansma, eigenaar van de veelzijdige Dio drogisterij Marja

Marja, hoelang bestaat drogisterij Marja nu al weer?

Je zult het misschien niet zeggen maar ik ben hiermee in 1991 begonnen. Inmiddels bestaat (Dio) drogisterij Marja al weer 22 jaar dus!

Van wie heb je de winkel overgenomen?

Voordat ik er in kwam runde Roel de Vries hier 4 a 5 jaar een Familux winkel, te vergelijken met een Blokker winkel. Hij verkocht allerhande kantoor- en huishoudelijke artikelen en speelgoed. Huishoudelijke artikelen zijn niet echt mijn ding dus deze artikelen heb ik uit het assortiment gehaald. Hiervoor in de plaats kwamen drogisterij artikelen. Voordat De Vries er in kwam runde Kroeze de winkel vele jaren.

Ben je eerder eigen baas geweest?

Drogisterij Marja is mijn eerste echte onderneming. Wel zit het ondernemerschap mij een beetje in mijn bloed want mijn ouders hadden ook een eigen doe het zelf zaak in Slochteren. In de vakanties en op zaterdag hielp ik  altijd mee in de winkel. Mijn man Piet en ik hebben zelfs nog overwogen om deze zaak over te nemen maar dit is er niet van gekomen.

Vertel eens iets meer over je carrière.

Ik heb een opleiding gevolgd als apothekersassistente en na deze opleiding heb ik dit beroep 10 jaar uitgeoefend in Bedum. Je bent en blijft dan assistente, er waren verder geen doorgroeimogelijkheden. En toen begon het te kriebelen. In de avonduren heb ik mijn middenstandsdiploma behaald en daarna het vakdiploma drogist. Na de diplomering voor drogist ben ik hier dus in 1991 begonnen.

Geen spijt van de overname gehad?

Absoluut niet. In het begin was het wel flink aanpoten. Ik werkte 6 dagen in de week en maakte werkweken van 70 a 80 uur. In de eerste jaren schoten de vakanties er bij in. Gelukkig stond Piet er volledig achter. Tegenwoordig werk ik ongeveer 50 uur met veel plezier in de zaak.

Wat maakt Dio drogisterij Marja nu tot een unieke winkel?

Natuurlijk is het de enige drogisterij in Middelstum en de nabije omstreken. Daarnaast onderscheiden we ons door een stukje extra service plus de nodige adviezen. We voorzien in vele behoeften en zijn zeer divers. Pasfoto’s laten maken of digitale fotoboeken, het verkopen van entreekaarten voor diverse evenementen zoals Sunsation, het verkopen van boeken in een beperkte oplage zoals bijvoorbeeld boeken van Annie Mekel en Anne de Vries-Maarhuis, we regelen het allemaal.

Welke dienst vind je een beetje onderbelicht?

De fotokiosk biedt vele mogelijkheden om foto’s direct af te laten drukken. Ook maken we ‘funartikelen’ voor speciale aangelegen zoals bijvoorbeeld een 25 jarige bruiloft. Een mooie kussensloop bijvoorbeeld bedrukt met één of meerdere foto’s. De foto’s kunnen ook op mokken, muismatjes of puzzels afgedrukt worden waardoor originele cadeaus ontstaan!

Heb je nog sappige verhalen vanuit de winkel? 

Ik heb er niet zo heel veel. Wel vind ik bepaalde klanten die hier komen heel bijzonder. Zo komt er regelmatig een boer uit Winsum op de trekker langs omdat hij de trekker bij de drogisterij in Winsum niet goed kan parkeren. Ook het bezoek van een boer uit de omgeving die als wandelstok een schopsteel gebruikt leidt altijd tot de nodige hilariteit in de winkel. Inmiddels kun je hun bestellingen uit het hoofd.

Je werkt niet alleen in de winkel, hoeveel personeelsleden zijn er?

In totaal zijn we met zijn drieën. Gea Stoter werkt fulltime en vierde hier het vorig jaar haar 12,5 jarig werkjubileum. Janine Ketting werkt 2 dagen in de week in de winkel en dat inmiddels ook al weer 7 jaar. Een stabiel personeelsbestand dus. Zelf werk ik nu ongeveer 50 uur in week. De helft van de tijd in de winkel, de andere helft doe ik administratieve werkzaamheden, inkoop en sta ik vertegenwoordigers te woord.

Door een wisselend assortiment besteed ik vrij veel tijd aan de inkoop van spullen. Klanten willen graag regelmatig nieuwe artikelen en hier probeer ik zoveel mogelijk op in te spelen. Een stukje onderscheidend vermogen dus. Dat doe ik met plezier maar het vergt wel de nodige tijd en aandacht om op nieuwe trends in te spelen.

Waar liggen je roots?

Ik ben geboren en getogen in Slochteren, mijn ouders woonden vlakbij het Slochter bos. Hier heb ik 24 jaar gewoond. Piet woonde op Toornwerd toen we verkering kregen. Hij had ook wel oren om naar Slochteren te verhuizen. Maar ik kreeg toen werk in Bedum en moest binnen een straal van 10 kilometer van het werk wonen. Het werd dus uiteindelijk Middelstum. Piet en ik zijn in 1984 getrouwd en zijn toen eerst aan de Onno van Ewsumlaan gaan wonen. Sinds eind 1991 wonen we dus met veel plezier boven de winkel.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik probeer regelmatig (1 a 2 keer per week) te fitnessen. Ik vind het leuk om gezellig uit eten te gaan of om evenementen in de buurt te bezoeken zoals Sunsation. Lezen doe ik ook graag en ik help Piet af en toe met zijn vrijwilligerswerk. Ik ben niet zo van het plannen, je moet het moment pakken.

Je man Piet is een bekend gezicht in Middelstum, kun je iets meer over hem vertellen?

Piet is al jarenlang chauffeur, hij houdt van een vrij beroep. Hij is begonnen bij Kolkena in Groningen. Daarna vertrok hij naar Tomas in Stadskanaal. De laatste zeven jaar werkt hij met veel plezier bij Hanos in Groningen. Hij kan het goed vinden met zijn collega’s, het is hetzelfde slag volk om het zo maar eens te zeggen.

Verder doet hij nog het nodige vrijwilligerswerk. Hij is bijvoorbeeld regelmatig achter de bar te vinden bij de Voetbal Vereniging Middelstum. Ook is hij voorzitter van de kerkenraad. Met deze laatste functie ondersteun ik hem op administratief vlak waar nodig.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat alle relevante zaken wel aan bod gekomen zijn. Dus wat mij betreft laten we het hierbij. We zien u als lezer van de site graag bij ons in de zaak komen. Mocht dit er nog niet van gekomen zijn, laat u dan ook eens verrassen! U zult verstelt staan door het uitgebreide assortiment!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69