Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Het oranjegevoel van Loppersum

Koninginnedag is een dag waar ik mij altijd op kan verheugen. Al vanaf kinds af aan. Voor mijn gevoel is 30 april altijd een mooie, zonnige dag. Iets van de ultieme lentedag met uitzicht op weer een mooie zomer vol met (vakantie)plezier. Een warm voorgevoel met een verwachtingsvolle blik op de toekomst maakt zich altijd meester van mij. Het is een dag vol met bedrijvigheid, gezelligheid, gemoedelijkheid en heel veel jolijt. Veel mensen zijn op de been tijdens aubades, fiets- en wandeltochten, spellencircuits voor de kinderen en niet te vergeten de vrijmarkten. En dit alles gaat natuurlijk gepaard met heel veel vlaggenvertoon. Plus een alcoholische versnapering op zijn tijd ter verhoging van de feestvreugde. Cafés doen altijd goede zaken, de terrassen stromen doorgaans vol.

Het is net of de mensen op zo’n dag net even iets vriendelijker en vrolijker zijn dan op een normale dag. Dit kan natuurlijk ook te maken hebben met het feit dat Koninginnedag voor de meeste mensen een extra vrije dag oplevert. En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Na eerst een glimp opgevangen te hebben van de Koninklijke familie die zich ergens in Nederland in het feestgedruis stort ga ik dan het dorp in. In mijn geval Middelstum. Om te genieten van al het moois dat Koninginnedag ons biedt.

En de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik vroeger op Koninginnedag regelmatig met mijn kameraden op de fiets naar Loppersum ging. Want daar is het altijd gezellig op de mega vrijmarkt. Ik kon het vroeger maar nauwelijks geloven toen men mij vertelde dat deze vrijmarkt jaarlijks 25.000 mensen trekt vanuit de wijde omgeving van Loppersum. Tot ik er een keer geweest was. Wat een drukte, maar ook wat een gezelligheid. En elk jaar kom je weer veel bekenden tegen waar je mooi even weer mee bij kunt praten.

Eerst even de vrijmarkt over en dan snel naar de Lopster Kroon waar het aangenaam vertoeven is op het terras. In de meeste gevallen wordt de feestvreugde verhoogd door een band die op een podium hun kunsten aan de voorbijtrekkende mensenmassa vertoond.

En het lijkt alsof zo’n dag zo maar tot stand komt. Alsof alles vanzelf gaat. De werkelijk is vaak anders. Elk zichzelf respecterend Oranje Comité is vaak al maanden van te voren in touw om van deze dag iets onvergetelijks te maken. Met nieuwe ideeën en probeerseltjes. Maar ook met oude vertrouwde tradities. Om alle mensen te plezieren en te verblijden met het ultieme oranjegevoel. En ook al is onze koningin er niet elk jaar persoonlijk bij, toch geeft ze via de Oranje Comités iets van haar energie door aan alle Nederlanders.

En wij Nederlanders waarderen dat. Helemaal na het drama van Koninginnedag 2009 waarbij een zwarte Suzuki Shift inreed op een optocht waar ook de Koninklijke familie deel van uit maakte. Voor het zelfde geld was dit het einde geweest van deze mooie dag. Maar gelukkig liet het Koninklijk Huis zich niet door één malloot uit het veld slaan. En met dubbele energie werd het jaar er op deze dag weer als vanouds gevierd.

Dit jaar brengt ons een heel bijzondere Koninginnedag. Koningin Beatrix doet afstand van de troon om deze over te dragen aan haar zoon Willem Alexander. En dus nemen we op 30 april afscheid van een jarenlange traditie. Koninginnedag wordt ingeruild voor Koningsdag. De eerste Koningsdag, we zullen nog wel even moeten wennen aan deze naam, wordt volgend jaar op zaterdag 26 april gehouden.

Een nieuwe start die moet leiden tot een nieuwe traditie. Maar waarbij oude tradities in stand gehouden moeten worden. En daarvoor is een cruciale rol weggelegd voor alle Oranje Comités in Nederland. En helemaal voor het Oranje Comité van Loppersum, die in 1990 ook nog de eer heeft gehad om onze Koningin persoonlijk te mogen ontmoeten. Een ontmoeting de we nooit meer zullen vergeten.

Ik weet zeker dat het ze zal lukken. Want ze zetten Loppersum al jarenlang positief op de kaart. En terwijl ik dit schrijf, op een koude maartse vrijdagmiddag, begin ik mij steeds meer te verheugen op de voorlopig laatste Koninginnedag en bijbehorend feestgedruis. In gedachten doemt de Lopster toren in de verte op waar duizenden mensen zich weer vermaken op de vrijmarkt en genieten van het mooie programma, opgesteld door het Lopster Oranje Comité. Het wordt hoog tijd dat ik de banden van mijn fiets weer op ga pompen, om mij voor te bereiden op weer een prachtige dag in de hoofdstad van onze gemeente!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69