Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Henriët de Jonge-Pleiter, de enthousiaste eigenaar van kapsalon Tabak

Henriët, hoe lang werk je al voor Kapsalon Tabak?

Ik werk inmiddels toch al weer 21 jaar bij kapsalon Tabak. Ik ben begonnen bij kapsalon Bergsma in Uithuizen. Ik was toen 16 jaar en heb daar 3 jaar gewerkt. Daarna ben ik hier terechtgekomen. Sinds 2003 ben ik eigenaar van de kapsalon. 

Kun je iets meer over je carrière vertellen?

Ik wist al van jongs af aan dat ik kapster wilde worden. Ik ging vroeger altijd met mijn moeder mee naar kapsalon Tabak wanneer ze daar een afspraak had. Dat vond ik altijd heel leuk. Ik kreeg dan altijd wel wat kleine klusjes zoals krullers schoonmaken. Waarschijnlijk is toen mijn passie voor het vak reeds ontstaan.  Na de MAVO in Bedum ben ik naar de kappersstreekschool in Groningen gegaan. Hier heb ik een opleiding van 4 jaar gevolgd. Eerst het primaire gedeelte, daarna het voortgezette onderdeel. Ik was 4 dagen aan het werk en daarnaast dus 1 dag naar school. Na deze kappersopleiding heb ik nog een éénjarige cursus algemene ondernemersvaardigheden gevolgd in de avonduren. In september 2013 zit ik 25 jaar in het kappersvak!

Je hebt de zaak overgenomen van Trieneke Schollema. Heb je alle fijne kneepjes van haar geleerd?

Iedere zaak heeft zijn eigen manier van werken. Het toeval wil dat ik de eerste grondbeginselen van Jantje Schuit (nu nog werkzaam bij ons) geleerd heb toen ik nog bij Bergsma werkte. Jantje verkaste dus naar Middelstum en heeft mijn naam genoemd toen Trieneke aan haar vroeg of ze nog een kapster wist toen het personeelsbestand moest worden uitgebreid. Zo ben ik er toen dus terechtgekomen. Van Trieneke heb ik ook heel veel geleerd, ook wat betreft de bedrijfsvoering.

Mijn partner Geert en ik waren toentertijd op zoek naar een geschikte woning daar we graag wilden samenwonen. Trieneke heeft mij toen ik vertrouwen gevraagd of ik eventueel belang had om de kapsalon over te nemen. Haar man, Meindert Schollema, was bezig met de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Pekela. Hij is daar dus ook burgemeester geworden en toen zijn Trieneke en ik een VOF-verband aangegaan. Ze heeft nog twee jaar op en neer gereden vanuit Pekela maar toen vond ze het welletjes. Vanaf 2003 ben ik zelfstandig eigenaar van kapsalon Tabak. De overdracht is, mede door een geweldige begeleiding van Trieneke, uitstekend verlopen en ik heb er dan ook nooit geen spijt van gehad.

Wat maakt het vak van kapster zo leuk?

Het is een vak waarin ik mijn creativiteit uitstekend kwijtkan. En ik vind het ook heel gezellig om met mensen om te gaan en ze nog mooier de zaak te zien verlaten als dat ze binnengekomen zijn.

Wat zijn jullie specialiteiten?

De service die wij verlenen gaat ver. Mensen die slecht ter been zijn halen we bijvoorbeeld op. Verder horen we vaak dat er door de huiselijke uitstraling van de kapsalon een gezellige en gemoedelijke sfeer hangt. Ook gaan we regelmatig met het hele team naar een Look en Learn avond waar nieuwe knip-, kleur- en stylingstechnieken gedemonstreerd worden. Zelf ga ik één keer per jaar naar de kappersbeurs in Hardenberg en volg via de vakbladen de nieuwste trends om bij te blijven. Ik principe zijn we allemaal heel allround en knippen we iedereen van jong tot oud.  

Kun je iets meer over het team vertellen?

Met Jantje Schuit werk ik dus bijna mijn hele leven al samen. Zij is één jaar eerder naar kapsalon Tabak gegaan dan ik en werkt hier dus al 23 jaar. Ze heeft een contract van 12 uur in de week. Chantal ten Have werkt ook al 9 jaar bij de zaak en wel voor ongeveer 15 uur in de week. Ik ben heel blij met het team zoals het er nu staat. Heel stabiel en al 9 jaar geen verloop meer in het personeelsbestand.

Zelf werk ik 34 uur als kapster en doe ook nog een uurtje of 6 in de week de boekhouding. Graag wil ik op deze manier ook mijn schoonzus Yvonne in het zonnetje zetten. Zij is al 11 jaar mijn steun en toeverlaat in de huishouding en is tevens de oppas van mijn kinderen.   

Jullie werken niet alleen vanuit deze locatie toch?

Nee, op de woensdagmorgen werken Jantje en Chantal in het Hippolytushoes. Daar is een volledig ingerichte kapsalon die wij huren. In uiterste nood helpen we de klanten ook wel eens thuis wanneer ze heel slecht ter been zijn. Maar in de meeste gevallen halen we ze op van huis wanneer ze wat minder mobiel worden. 

Hoe groot is jullie klantenbestand en is deze stabiel?

Pfffff, ik durf eigenlijk geen getallen te noemen, ik zou het echt niet weten. We hebben heel veel trouwe klanten. Ze komen uit Bedum, Uithuizen, Winsum, Westeremden, Stedum, Warffum, Onderdendam, en natuurlijk ook uit Middelstum en nabije omstreken. En inderdaad is het gelukkig een stabiele klantenbestand. Je merkt wel dat de klanten hun knipbeurt door de crisis iets langer uitstellen. Maar door korting te geven wanneer ze direct weer een afspraak maken voor over bijvoorbeeld een maand weten we dit aardig op te vangen.

Deze week vindt er een heuglijk gebeuren plaats, de kapsalon bestaat 80 jaar! Wat gaat er allemaal gebeuren?

Inderdaad, op woensdag 1 mei vieren we het 80 jarig bestaan, een geweldige mijlpaal! Iedereen is van harte welkom tussen 16.00 en 18.00 uur in de kapsalon om samen met ons een hapje en drankje te nuttigen. Een soort van instuif dus, gezellig informeel. Ook Trieneke zal dan aanwezig zijn. Wij hopen op een grote opkomst!

Heb je nog leuke kappersanekdotes?

Ik had eens te maken met een klein jongetje van een jaar of zes die mij constant indringend aan zat te kijken. Op den duur vroeg ik hem wat er wel niet was. Na lang aarzelen volgde het verlossende antwoord: ‘Ik vind jou zo lief!’. Dat was zo schattig….. Vorig jaar kwam ik hem tijdens Sunsation weer tegen en plukte hij mij uit de polonaise. Ik had hem zelf niet herkend maar samen konden we er smakelijk om lachen….

Ook heb ik hier wel eens een jongetje gehad die altijd in slaap viel tijdens het knippen. Zijn vader wilde dit wel eens filmen maar dit was een hele strijd. Als hij begon te knikkebollen zette pa de camera aan maar toen schrok het jongetje telkens weer wakker. Uiteindelijk is het toch gelukt om het geheel te filmen.

Ook was er een keer een brandweer man bij ons voor een tondeuse behandeling. We waren net op de helft en je raadt het al…. piep piep piep. Brand dus.  Hij stond op en riep heel hard….. BRAND!  De schort werd afgerukt en weg was hij. Half geschoren dus.  Een uurtje later kwam hij weer of we het nog wel even af wilden maken.  We hebben vreselijk moeten lachen toen.

Dhr. Prins van de Hippolytuslaan is vanaf de opening in 1933, hij was toen 8, al klant bij ons. Juffrouw Tempel is de oudste klant, denk ik. Ze is volgens mij 97 jaar.Mevrouw Eenling uit Loppersum, 90 jaar, komt ook al jarenlang bij ons in de zaak. Zelfs toen ze in Leek woonde kwam ze nog speciaal voor ons over!

Kun je iets meer over je gezin vertellen? 

Ik heb een geweldige man, Geert geheten, die kraanmachinist is bij Groenvoorziening Van der Werf in Bedum. Ook mijn moeder loopt met hem weg en spreekt zelfs over de ideale schoonzoon! Daar heb ik het mee getroffen dus, haha. Samen hebben we 2 zonen. Niek wordt 4 mei alweer 11 jaar en Yvan is op 31 januari, tegelijk met koningin Beatrix dus, 9 jaar geworden. Het zijn 2 kleine boefjes maar ook heel erg lief. We zijn er dan ook erg blij mee. Verder hebben we nog 2 poezen, 1 hond, 2 cavia’s en huisvlieg Wimpie die overal met ons mee reist…

Nog tijd voor andere hobby’s?

Eigenlijk is het werk mijn grote hobby. Ook al zou ik één miljoen euro winnen dan blijf ik toch nog een paar dagen werken. ’s Winters mag ik ook graag legpuzzelen. Geert heeft het vaak over mijn ‘verrektese’ telefoon. Ik mag dan ook graag facebooken en twitteren, lekker bezig zijn met de sociale media dus. Tijd vrij maken voor het gezinsleven in het weekend vind ik ook heerlijk.

Druk met van alles dus, lukt het je een beetje om de juiste balans te vinden tussen gezin, werk en hobby’s?

Ik denk zelf van wel, hoewel zowel Geert als ik door de week beiden druk aan het werk zijn. In het weekend en helemaal op de zondag staat het gezin centraal, daar komt niemand tussen. ’s Avonds eten we altijd gezamenlijk, dat vind ik belangrijk. En volgende week gaan we lekker met zijn vieren een weekje naar Ameland. Ik denk dat het prima lukt, mede dankzij schoonzus Yvonne.

Wil je verder nog iets kwijt?

Mijn doel is om ook het 100-jarig bestaan van kapsalon Tabak nog mee te maken als eigenaar! Ik ben benieuwd of ik dan nog steeds jouw kuifje mag knippen, haha. (Daar gaan we voor Henriët!).

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69