Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Leon Milkovic, voormalig voetballer van de VV Middelstum

Leon, je bent verhuisd naar Wenen, waarom?

Dat komt mede door mijn studie. Ik heb International Business Languages gestudeerd op de Hanzehogeschool te Groningen. Het accent lag daar op het spreken van vreemde talen. Naast Nederlands en Kroatisch als mijn moedertalen spreek ik ook nog vloeiend Engels/Duits. Daarom had ik altijd wel de drang om een keer naar het buitenland te verhuizen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de talenkennis die ik heb. Of dat nou Wenen was of een andere stad dat maakte op zich niet zo veel uit. Ik had echter al lange tijd een vriendin die in Wenen woonde, dus was de keuze naar Wenen wat logischer.

Bevalt het je er een beetje?

Wenen bevalt me uitstekend! Het is een prachtige stad met een historisch/cultureel stadscentrum. Er is nog veel terug te zien van de Habsburgse tijd, voor wie daar fan van is een absolute aanrader.

Het is nogal een verschil om van Middelstum/Groningen te verhuizen naar een Europese metropool, maar uiteindelijk wen je daaraan. Het gaat allemaal net even wat sneller. Verder is het een drukke stad en is het nog wel wennen voor mij om elke keer in de file te staan. Over het algemeen verliest men veel tijd in het verplaatsen van A naar B.  Het  nachtleven is perfect, het doet me denken aan Groningen alleen dan veel groter. Je hebt er veel kleine kroegjes die ´s weekends bomvol zitten en weinig grote discotheken.

Wat doe je er precies?

Ik ben werkzaam bij LKW-WALTER, transportorganisatie. De naam zegt het al, mijn voornaamste doel is het organiseren van transporten door geheel Europa. Hierbij spreek ik dan ook dagelijks Engels/Nederlands/Duits en Kroatisch. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik straks naar de verkoopafdeling verhuis waar ik dan ga proberen het bedrijf zo goed mogelijk te vertegenwoordigen op de Nederlandse/Belgische markt (Nederlandstalige gebied).

Zit je nog steeds op voetbal?

Dat is het eerste wat ik hier heb opgezocht. Ja, ik voetbal bij Cro-Vienna. Het is een Kroatisch team waar de voertaal Kroatisch is. We spelen in de OBERLIGA A, vergelijkbaar met de 1e klasse in Nederland.

Kun je iets meer over je geboorteland Kroatië vertellen?

Eerst maar even een stukje geschiedenisles. Op mijn geboorteakte kom je een land tegen die niet meer bestaat, namelijk Joegoslavië. Nu heet dat gebied/land waar ik geboren ben Bosnië. In Bosnië wonen tegenwoordig 3 etnische groepen, Kroaten, Serven en Moslims. De Kroaten voelen zich meer verbonden met Kroatië, Serven met Servië en Moslims vooral met Bosnië. Ik ga ieder jaar weer naar Bosnië en Kroatië op vakantie om mijn familie te bezoeken. De familie van mijn vaderskant woont voornamelijk in Kroatië, want die zijn ook echt allemaal in Kroatië geboren en die van mijn moederskant voornamelijk in Bosnië. Vandaar dat ik ook beide landen bezoek. Beide landen hebben prachtige landschappen. Bosnië is meer bergachtig en Kroatië kustachtig. Alleen is Kroatië wat welvarender dan Bosnië.

Hoe lang heb je in Nederland gewoond? 

Ik heb bijna 20 jaar lang in Nederland gewoond, 18 jaar om precies te zijn.

Heb je heimwee naar Middelstum en wat mis je het meest?

Uiteraard! Ik mis vooral de V.V. Middelstum en de mensen die daarmee verbonden zijn. Dat voelt gewoon nog altijd als een thuis. Wat ik ook mis is dat domme gekwalm tijdens de training, hier is het allemaal net even wat serieuzer tijdens de trainingen.

Kun je iets over je voetbalcarrière bij de VV Middelstum vertellen?

Ik ben op mijn 8e jaar begonnen met voetballen bij de VV Middelstum. Ik heb daar alle jeugdelftallen doorlopen en stroomde uiteindelijk door naar het 1e elftal. Als ik mij niet vergis heb ik jou nog als trainer meegemaakt in de jeugd?! Maar wie niet, jij was een boegbeeld voor iedereen, haha. Voor het 1e elftal heb ik bijna 10 seizoenen gespeeld. Ik heb daar altijd met plezier gevoetbald en had daarom ook nooit echt de drang om ergens anders te voetballen.

Wat is je hoogte- en wat het dieptepunt geweest bij de VV Middelstum?

2 hoogtepunten vallen er te noteren. De 1e was het kampioenschap in de 3e klasse, seizoen 2002/2003 als ik me niet vergis. Toen kwam ik nog maar net kijken bij het 1e elftal (16jr!). Ik was nog geen volwaardige basisspeler, maar had vaak als invaller gefungeerd.

Mijn 2e hoogtepunt was de promotie van Middelstum naar de 2e klasse, seizoen 2008/2009. Dit was tevens één van mijn betere/constantere seizoenen. Deze was dan ook extra mooi omdat ik hier veel meer van betekenis was voor het hele team.

Dieptepunt: Tja, ik heb de afgelopen zomer mijn contract niet verlengd bij de vv en gekozen voor een internationaal avontuur.

Je broertje Ivan speelt nog steeds bij Middelstum 1 en je vader Josip is elftalbegeleider. Heb je nog tips om degradatie te ontlopen?

Ik heb gehoord dat Ivan nu overal en nergens speelt. Tip van mij is om hem gewoon weer in de punt te laten spelen en dan maar doelpunten maken. Dat hij scoren kan heeft hij vorig seizoen bewezen (totdat hij geblesseerd raakte). Voor Josip een tip om misschien weer een kratje bier te regelen voor een gewonnen pot. Vorig seizoen zorgde dat nog voor de nodige impulsen bij de meeste jongens. Dat hebben ze nu hard nodig om degradatie te ontlopen.

Wat denk je, zien we je ooit nog weer eens terug in Nederland?

Uiteraard! Ik zal jullie zeker weer eens gaan bezoeken in Nederland.

Waar staat Leon Milkovic over 10 jaar?

Dat is altijd lastig om te zeggen. Ik ben niet iemand die zijn leven plant. Ik ben heel flexibel en spontaan dus ik zie wel wat er op me af komt. Nu woon ik zo maar ineens in Wenen, wie weet wat er nog meer volgt!

Wil je verder nog iets kwijt?

De jongens van het 1e moeten zichzelf even serieus aankijken en ervoor zorgen dat de vv niet degradeert! De club hoort gewoon in de 3e klasse thuis. Ik wens Frank (trainer) en de jongens veel sterkte toe in deze moeilijke maar altijd leuke slotfase van de competitie!

Ps…. Er was toch vroeger ook altijd een vraag ´wat kan er beter bij de vv Middelstum´???? Zijn die douches nog verbeterd nu ik weg ben? (Er is altijd ruimte voor verbetering Leon maar de douches vallen mij momenteel niet tegen….)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69