Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Staatssecretaris Teeven wil niet werkloos worden….

Ik heb oprecht waardering voor staatssecretaris Teeven van Justitie. Karrenvrachten met kritiek over zich heen gekregen, een motie van wantrouwen aan zijn broek, slapeloze nachten gehad omdat hij toch eindverantwoordelijk is voor de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Hij had het er oprecht moeilijk mee en dat is zeer goed voor te stellen. Excuses aan de nabestaanden. Aan aftreden wordt niet gedacht, optreden zal hij! Ondanks alles niet geknakt, de rug wordt gerecht. Hij voelt de plicht om lessen te trekken zodat dit nooit meer zal plaatsvinden. De te nemen verbeteringen wil hij zelf doorvoeren omdat hij zichzelf daarvoor geschikt acht.

En dat siert hem. Hij had natuurlijk ook de schuld aan al zijn ambtenaren kunnen geven, met modder kunnen gooien, tegen de Tweede Kamer kunnen zeggen dat ze het zelf maar lekker uit moeten gaan zoeken en dan  opstappen om vervolgens gelaten zijn wachtgeld te incasseren en uit te geven in een warm exotisch oord.

Maar Teeven wil niet werkloos worden. En gelijk heeft hij. Want daar zijn er al te veel van. In maart werd een nieuw record bereikt van 643.000 werklozen. Er kwamen in maart 30.000 werklozen bij, 1.000 per dag dus. Of te wel 8,1% van de beroepsbevolking zit thuis. Zelfs vicepremier Asscher erkent dat er reden tot zorg is.

Daar denkt onze immer goedlachse Premier Rutte anders over. ‘Ophouden met somberen’, zo sprak hij vorige week tijdens zijn wekelijkse perspraatje met Een Vandaag, ‘en geld uitgeven a.u.b..’ En wel zo rap en zo veel mogelijk. De economie vertoont weer voorzichtig tekenen van herstel, het dieptepunt is nu toch echt geweest, de economie moet weer aangezwengeld worden. Helaas wachten alle werkenden nog steeds op de beloofde €1.000,- zoals die in de verkiezingscampagne als een lokkertje bovenkwam drijven. Dat zou het uitgeven een stuk gemakkelijker maken.

Hij heeft natuurlijk ook wel een punt, meer geld uitgeven is de belangrijkste motor om de economie weer aan te zwengelen. Maar tegelijk ook een gevaarlijke en misschien wel naïeve uitspraak daar steeds meer Nederlanders al moeite genoeg hebben om hun maandelijkse betalingsverplichtingen rond te krijgen. En ook al zou je wel geld willen uitgeven dan kun je het soms nog niet door alle bank- en idealstoringen.

Misschien moet Rutte eens bij Ruud Lubbers langsgaan die in de jaren 80 van de vorige eeuw als toenmalig Minister President met dezelfde grote problemen te kampen had. En uiteindelijk is het hem gelukt om Nederland weer te doen herrijzen. Sterker nog, er volgde een wereldwijde, langdurige economische hausse die uiteindelijk in 2008 wreed en abrupt eindigde. Het wordt zo langzamerhand tijd voor zo’n nieuw piekmoment.

Misschien kan Koning Willem Alexander hem wel de broodnodige adviezen geven, dat zou wat zijn. Zou hij wel zin hebben in de troonswisseling of ziet hij er als een blok tegenop? Het is niet niks natuurlijk en ook niet iets waar je zelf voor kiest. Op het moment dat hij ter wereld kwam kreeg hij direct al de stempel van troonopvolger mee. Geen te benijden functie en ergens diep in de diepste spelonken van zijn ziel zal hij dit idee wel eens een keer vervloekt hebben.

En het is ook niet de gemakkelijkste tijdstip om Koning te worden. Gelukkig heeft hij Koningin Maxima aan zijn zijde. Een waar Godsgeschenk die hem (en ons) zal steunen, sterken en troosten en hem te allen tijde er door heen sleept. Alles behalve een Iron Lady dus hoewel ze wat vastberadenheid en standvastigheid wel degelijk enige soortgelijke karaktertrekjes heeft maar dan gelardeerd met een prachtig charmant sausje.

En nog een opsteker voor onze aankomend Koning. Er is een prachtig Koningslied voor hem gemaakt die vandaag online is verschenen. ‘Daar sta je dan, je zag dit moment al zo vaak in je dromen’ zo begint Marco Borsato het nummer. Om te eindigen met ‘Ik zal strijden als een leeuw tot het jou aan niets ontbreekt. Hou je veilig zo lang ik leef……’ Dat zijn mooie gedachtes zeg en het schept vertrouwen voor de toekomst. Alle hoop richten wij op Koning Willem Alexander. Alsjeblieft,  laat ons niet langer in ons hempie staan maar help ons mee om uit de as te herrijzen. We zien er reikhalzend naar uit……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69