Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bauke Woudstra, (kunst)schilder bij Bauke Woudstra Schilderwerken

 

 

Bauke, wanneer ben je voor jezelf begonnen en waarom?

Dat was in april 2008. Ik had toen 22 jaar voor dezelfde baas gewerkt en merkte dat ik mijn werk steeds meer op de automatische piloot begon te doen. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn vroegere baas liep ook al tegen de 60 en de verwachting was dat hij er eerdaags mee op zou houden. Dit alles tezamen deed mij besluiten om voor mijzelf te gaan beginnen.

Na overleg met Diane heb ik de knoop doorgehakt en ik heb hier geen spijt van gehad. Het was wel een beetje een gok, onze zoon Youri was net een half jaar oud. Maar gelukkig heeft het goed uitgepakt. Het werk komt soms wel in pieken en als onderhoudsschilder bent je altijd afhankelijk van het weer, maar verder heb ik niets te klagen. Er is geen dag gelijk, elke dag geeft weer afwisseling.

Je hele leven al schilder geweest?

Ja, toen ik zestien jaar was ben ik begonnen. Ik heb de technische school gevolgd en in het 3e jaar gekozen voor de richting timmeren en schilderen. In het vierde jaar ben ik de schilderskant opgegaan. Hierna nog twee jaar op de streekschool gezeten, 1 dag leren en daarnaast 4 dagen aan het werk.

Wat zijn je specialiteiten?

Mijn grootste voordeel is dat ik allround ben. Naast het schilderen kan ik ook glas zetten, behangen, sauzen, reinigen en afwassen van schilderwerken en het jaarlijks onderhoud verrichten. Ook voer ik kleine houtrotreparaties uit. Ik haal de meeste voldoening uit het zogenaamde onderhoudsschilderwerk. Opknappen van bijvoorbeeld oudere woningen geeft mij het meeste plezier.

Bij veel klanten verzorg ik jaarlijks een deel van het onderhoud. Als je elk jaar iets doet aan een woning, dan worden de uitgaven voor de klant ook meer verspreid. Voor mij is het een stukje zekerheid en voor de klant is het ook prettig, want de woning wordt op deze manier altijd goed onderhouden.

Heb je nog leuke schildersanekdotes?

Uiteraard, want ik kom bij heel veel mensen thuis. Maar je kunt niet alles vertellen hè, haha. Vroeger, toen ik nog in loondienst was en je met je collega’s op pad ging, moest je zomers wel eens oppassen. Het kon toen zo maar gebeuren dat de tuinslang op je gericht werd en je de volle laag kreeg. Soms was dit ook wel heel prettig. Ik kan me nog herinneren dat ik bij een boer aan het werk was die een badkuip als drinkbak voor zijn dieren buiten had staan. Het was die dag smoorheet en ik zei tegen hem dat als hij die bak met koud leidingwater zou vullen dat ik er dan zo in zou plonsen. Tot mijn verbazing deed hij dit ook. Ondanks de 30 graden was deze plons toch wel zeer verkoelend….

Komt er veel extra werk los door de aardbevingen en schademeldingen?

Ja, ik heb heel veel offertes gemaakt voor schademeldingen, waarvan een groot deel is toegewezen. Toch geven de NAM-werkzaamheden wel een tweeledig gevoel. Aan de ene kant levert het extra werk op maar aan de andere kant woon je zelf ook in het gebied en heb je zelf ook schade. En hoe pakt dit uit voor de toekomst? Zullen er juist minder mensen in ons gebied gaan wonen? Ik vind het toch wel zorgelijk. En je kunt natuurlijk ook niet met verf en behang een huis bij elkaar houden….

Werk je alleen voor Bauke Woudstra Schilderwerken of heb je ook hulp af en toe? 

De meeste klussen doe ik alleen. Wanneer het echt druk wordt schakel ik de hulp in van andere ZZP-ers. Dat bevalt mij prima, ik heb ook geen behoefte om mensen in vaste dienst te nemen. Diane doet de administratie en de boekhouding en verzorgt de acquisitie. Offertes maak ik zelf.

Wat is je meest bijzondere project geweest?

Dat was toch wel bij een verbouwde woonboerderij in Haren. Dit was een project van een half jaar, met heel veel schilder- en sauswerk, zowel van binnen als van buiten en daarnaast veel glas zetten. Een project die ik samen met Bouwbedrijf Van Dijken heb gedaan, die al het timmerwerk voor hun rekening namen. Een mooi project om te mogen doen.

Waar heb je je goede stem vandaan?

Onbewust zing ik vaak mee met nummers op de radio, dat klopt haha. Ik was laatst bij iemand aan het werk die mij complimenteerde met mijn mooie stem. Van schrik stopte ik pardoes met zingen, vaak heb ik het zelf niet eens door. Youri heeft het zingen van mij overgenomen. Die begint soms ’s morgenvroeg om 6 uur al. Hij is net als ik fan van Elvis Presley, de dvd ‘Elvis on tour’ wordt bij ons dan ook vaak afgespeeld.

Volgens mij ben je van oorsprong geen Middelstummer?

Dat klopt, ik ben in Dokkum geboren maar daar heb ik maar een half jaar gewoond. Toen zijn we naar Warffum verhuisd, en later nog naar Hoogezand. Het bevalt mij prima om op het platteland te wonen en sinds mijn 19e woon ik in Middelstum, dus al 24 jaar! Ik zie mijzelf dan ook helemaal als Middelstummer!

Kun je iets meer over je gezin vertellen?

Diane werkt 28 uur bij de Universiteitsbibliotheek in Groningen, op de afdeling Bijzondere Collecties als coördinator. Deze afdeling beheert alle bijzondere collecties, o.a. middeleeuwse handschriften, incunabelen, oude drukken (van voor 1800), clandestien drukwerk uit de oorlog, maar ook hedendaags marginaal drukwerk. De prachtigste werken gaan soms door haar handen. Een van de belangrijkste middeleeuwse handschriften is de kroniek van Emo en Menko uit de 13e eeuw, die de geschiedenis van het klooster Wittewierum beschrijft. In deze kroniek wordt zelfs melding gemaakt van stormvloeden en een zware aardbeving.

Daarnaast doet ze thuis ook nog de boekhouding. Samen hebben we een zoon Youri die inmiddels al weer 5 jaar oud is en in groep 2 zit van De Wilster.

 

 

 

http://www.wereldaanboeken.ub.rug.nl32                

 

Heb je naast je drukke schilderwerken nog tijd voor hobby’s?

Ik mag graag motor rijden, binnenkort ga ik weer een weekendje op de motor weg naar Duitsland. Verder trekken we graag met de caravan door Scandinavië tijdens de zomervakanties. Vroeger was ik vaak aan het hardlopen maar sinds vorig jaar zit ik veel op de racefiets. Ik heb mij aangesloten bij ‘De Deurtrappers’ in Middelstum, een wielerclub die uit ongeveer 14 leden bestaat. Elke dinsdagavond gaan we los. Tot slot mag ik ook graag auto’s poetsen. Poetswerk is leuk zolang het maar niet in huis moet gebeuren, haha.

En ook een echte hondenliefhebber?

Dat klopt, sinds kort hebben we weer een nieuwe hond nadat we de vorige in hebben moeten laten slapen. We hebben nu een Laplandse herdershond oftewel een Lapinporokoira, genaamd Fihto. Fihto is afgekort van Fihtolas wat intelligent betekent in het Samisch. Ik ben zelf erg verknocht aan de oerhondentypes, en ben ook erg gefascineerd door wolven. De Laplandse herdershond stamt af van de oeroude rendierherdershondenrassen van de Finse Samen. Van deze hondensoort zijn er maar 60 in Nederland. Fihto is nu 15 week en we hebben hem net 6 weken maar zijn al erg aan hem gehecht.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik ben blij dat ik de stap heb genomen om als zelfstandig onderhoudsschilder te zijn begonnen. Elk jaar komen er weer klanten bij, vaak door mond op mond reclame. In de stad heb ik een straat waar ik dit jaar bij het vierde huis op rij aan het werk ga. Dat geeft mij veel voldoening.

Mensen kunnen mij altijd vrijblijvend bellen voor advies of het laten maken van een offerte. Ik beantwoord graag jullie vragen!gen! gen! gge

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69