Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Complimenten

Eigenlijk doen we dat veel te weinig, denk ik. Complimenten geven. Terwijl het zo’n kleine moeite is maar o zo veel plezier op kan leveren. Plus nieuwe energie. Het geeft soms nieuwe impulsen of net dat kleine zetje om door te gaan met de dingen waar je mee bezig bent. Er is niet voor niets een complimentendag in het leven gesteld. Gewoon om even de aandacht te vragen voor het feit dat commentaar geven gemakkelijk is en soms ook nodig maar dat je met een compliment vaak veel meer kunt bereiken.

Ik merk het aan mij zelf. Soms is de twijfel over het ondernemende schrijversvak groot. Vraag je je af of dit het wel is, of je er verstandig aan doet en of je er mee door moet gaan of juist niet. En dan kan een complimentje over een geschreven stuk je soms net weer een duwtje in de rug geven om door te gaan. Om niet bij de pakken neer te gaan zitten maar juist met hernieuwde energie zaken aan te pakken en weer geloof te krijgen in die dingen die je opgestart hebt.

En reken maar dat ik niet de enige ben die dit zo af en toe nodig heeft. Zo sprak ik onlangs iemand wiens partner ook net met een eigen bedrijf begonnen is. De onzekerheid slaat soms keihard toe, soms zinkt de moed je in de schoenen. Kleine succesjes moet je dan koesteren, aangrijpen als ware het strohalmen, liefdevol omarmen en de benodigde levenssappen en energie er uit persen. Je moet het zien als een druppel benzine die je uiteindelijk net op de plaats van bestemming kan brengen. Dit beeld kun je doortrekken naar heel veel mensen en bedrijven denk ik.

Toen ik nog bij Vast Banket werkte werden er wel eens strategiebijeenkomsten georganiseerd voor het hoger en het middenkader. Ik kan me nog een bijzondere zaterdag herinneren toen we bijeenkwamen op het sfeervolle Ekenstein in Appingedam. Het laatste item van die voetballoze zaterdag (ik weet nog dat Bonne Zijlstra zomaar spontaan langskwam om te melden dat er die middag gewonnen was, zelfs zonder mij…) was het geven van complimenten aan elkaar.

Dit leverde bijzondere taferelen op. Na een stroeve start, waaruit bleek dat het geven van complimenten geen alledaags werk was, kwamen we op dreef. Met als gevolg een steeds uitbundiger stemming waarbij op den duur zelfs de tranen begonnen te vloeien. Gelukstranen wel te verstaan want mensen waren soms zo overdonderd dat er wel degelijk waardering was voor hun werkzaamheden dat ze spontaan begonnen te huilen. Ongetwijfeld zullen hier ook andere emoties meegespeeld hebben maar het resultaat verwonderde mij wel.

‘Het is zaliger te geven dan te ontvangen’, zo luidt een prachtige Bijbelse spreuk. En iets om in het achterhoofd te houden. Dus schroom niet als je de behoefte hebt om tegen een collega te zeggen dat een bezoek aan de kapper hem of haar goed gedaan heeft. Of als er onder moeilijke omstandigheden hard gewerkt is en het resultaat uitstekend uitpakt. Even een bemoediging van de baas naar zijn personeel of andersom (kan ook heel hard nodig zijn!) doet soms wonderen en geeft de energie om net weer een stapje harder te zetten en het moraal weer wat op te krikken.

Het doet mij in elk geval heel goed kan ik u wel vertellen! Dank voor deze manier van ondersteuning en ook voor positief bedoelde kritieken en aandachtspunten. Het helpt je soms weer verder, als lichtpuntjes in duistere tunnels, als een klein zonnestraaltje die zich al vechtend door een donkere wolkenmassa baant!

Voor de laatste twee edities van Babbelen met Bert ben ik bij twee site sponsoren langs geweest. Heel leuk om te doen en eigenlijk ook een vorm van complimenten uitdelen. Eigenlijk zijn de (Middelstummer) ondernemers vaak veel te bescheiden. Zou dit wel iets voor mij zijn om zo in de publiciteit te komen? Natuurlijk! Want het is toch heel mooi om over je vak te praten en over de bijzonderheden van je eigen zaak? Kijk naar Jan Olav Boelema, die zelf een bijzonder snij apparaat ontwikkelde waarmee hij prachtige letters en kunstwerken kan maken. Zo’n ondernemer moeten we toch voor Middelstum en omstreken behouden?! Goed voor de leefbaarheid van de dorpen lijkt mij zo. En aldus een probaat middel tegen de krimp. En Bauke Woudstra heb ik ook al omgedoopt tot kunstschilder, wat kan mij het ook schelen! Ongelooflijk wat hij met een kwast en een pot verf kan doen.

Babbelen met Bert dus als uitlaadklep voor de ondernemers van Middelstum en omstreken. Dat is een mooie slogan voor mijn eigen toko. Voel u vrij om eens te informeren naar de mogelijkheden die dit kan bieden. Binnenkort mag ik u weer aan een nieuwe site sponsor voorstellen. Een startend bedrijf met een prachtige naam. Wie het is houd ik nog even geheim maar blijf de site volgen.

Nog meer positief bedrijfsnieuws kon ik opsnuiven als ware het een mooie lente voorjaarsdag toen ik na lang onderhandelen met de belastingdienst te horen kreeg dat ik gebruik kan maken van het vriendelijke BTW tarief van 6% voor het maken van een levensverhaal, uitgewerkt in boekvorm inclusief mooie foto’s van de persoon in kwestie door zijn of haar levensjaren heen. Dat maakt zo’n prachtig boekje nog mooier om te maken en weg te geven. Ik zou het maar in overweging nemen want voordat u het weet staat het kabinet Rutte klaar om u uw spaargeld afhandig te maken als u onverhoopt in een verzorgingstehuis moet worden opgenomen…..

Dit is een wat hardere vorm van reclamemaken zoals u gemerkt heeft. Ik moet hier nog wat aan wennen en weet ook niet of het wel mijn stijl is. Ik zal toch niet over lijken moeten gaan om van mijn onderneming een succes te maken? Nee, dan toch liever met mijn snufferd op TV Noord ter promotie van Sunsation. Kijken en komen dus naar dit prachtig event! Sunsation vindt trouwens plaats in A. Ewsum B. Middelstum C. Oosterburen (even een Kloukje tussendoor voor de liefhebbers).
Misschien komen we elkaar dan tegen, vragen over teksten in wat voor vorm dan ook kunnen dan gesteld worden. Misschien is het verstandiger om er op een later tijdstip op terug te komen maar dit terzijde! Mooie (feest) dagen toegewenst! 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69