Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jan Olav Boelema, smederijkunstenaar met gouden handjes

 

 

 

 

 

Jan Olav, hoe lang werk je al voor de firma Boelema?

Ik ben eigenlijk al heel lang aan het werk bij de firma. Als ik vroeger uit school kwam dan ging ik direct de smederij in om te knutselen. Aanvankelijk vooral meehelpen met het smeden van hekwerken en bijvoorbeeld het maken van grasmaaiers. Later kwamen hier steeds meer dingetjes bij. Ik sta sinds 2006 (vanaf mijn twintigste jaar) officieel fulltime op de loonlijst. Het smeedwerk is mijn specialiteit.

Heb je hier nog een speciale opleiding voor gevolgd?

Niet echt specifiek. Wel ben ik na de MAVO in Uithuizen naar de MTS in Groningen gegaan, richting werktuigbouwkunde. Daar heb ik veel geleerd over de machinebouw en metaaltechniek. Een hele brede en goede opleiding waar ik in heel veel verschillende aspecten van het vak ervaring heb opgedaan.

Wat zijn precies je werkzaamheden voor de firma?

Zeer divers. Alle werkzaamheden die in de werkplaats plaatsvinden met betrekking tot staal, aluminium en RVS voer ik uit, inclusief het aloude smidswerk. Hierbij kun je denken aan de stalen constructies voor bijvoorbeeld ‘Het Balkje’ over het Boterdiep richting Toornwerd, het hekwerk bij Ewsum, de staalconstructie op de ijsbaan, diverse hekwerken in Middelstum en omstreken, een stalen loodsconstructie op het industrieterrein en restauraties aan bijvoorbeeld klokkentorens. Daarnaast heb ik het ook druk met offertes maken, prijzen bepalen en bestellingen verrichten.                    

Veel van je vader geleerd denk ik?

Dat klopt, vooral op administratief gebied. Het smeedwerk heb ik toch vooral van mijn opa geleerd. Ik stond altijd naast hem te kijken hoe hij met het smidsvuur omging en hiermee allerlei materialen smeedde. Hij liet mij veel dingen zelf maken en repareren. Doordat ik vroeger vaak zelf aan het knutselen was met brommers en bijvoorbeeld skelters heb ik mijzelf eigenhandig veel zaken aangeleerd.

Kun je iets meer vertellen over de hypermoderne CNC plasma snijder?           

Dit is inderdaad een speciaal verhaal. Deze heb ik samen ontwikkeld met iemand die ik heb leren kennen toen ik stage liep voor de MTS. Hij had een snijder in klein formaat en samen zijn we aan het werk gegaan met de ontwikkeling van een grotere constructie. Dit hebben we helemaal zelf doorontwikkeld. We hebben heel veel opgezocht vanaf internet. Het stroomgedeelte van de plasmasnijder heb ik zelfs in Amerika gekocht. Dit was nog een hele onderneming want het heeft wel een half jaar geduurd voordat dit onderdeel eindelijk bij ons arriveerde.Maar nu werkt de installatie naar volle tevredenheid. Ik kan hiermee prachtige sierletters en gevelletters maken zoals ze bijvoorbeeld aan de gevel van Vita Nova hangen. De vorm en het formaat van deze letters hebben we kunnen achterhalen uit een oude film over Middelstum uit 1966. Daar kwamen deze letters in voor. Ook kan ik met dit apparaat allerlei kunstobjecten uit staal snijden met een dikte van ongeveer twee centimeter. 

 

 

Klik hieronder voor een demonstratie van de CNC plas ma snijder:

https://www.youtube.com/watch?v=Y1rVr1gGvCg 

 

 

Hoeveel mensen werken bij de firma Boelema en heeft iedereen zijn eigen specialiteiten?

Wij werken nu met zijn drieën bij de firma. Gerard Bos, al jaren een bekend gezicht natuurlijk, is voor alle installatiewerk, zinkwerk, dakgoten, CV ketels en werkzaamheden aan het sanitair. Hij is zeer breed inzetbaar dus. Mijn vader is een soort van vliegende equipe, overal aanwezig waar nodig bij storingen, het opnemen van het werk, op kantoor met de planning etc.. Bij grote klussen gaan we ook wel eens gezamenlijk met zijn drieën op pad.

Het zou jammer zijn als de firma Boelema voor Middelstum verloren zou gaan, nog plannen om het bedrijf over te nemen? 

Hier ben ik eigenlijk alle dagen wel mee bezig. Maar ik hik er wel tegen aan. Er zijn natuurlijk genoeg mitsen en maren. De huidige crisis werkt bij ons ook door, banken zullen moeilijk doen bij eventuele uitbreidingsplannen enz. enz.. Gelukkig heb ik nog een paar jaar om er over na te denken. Als de mogelijkheden het toelaten dan zal ik er zeker voor gaan. Eigen baas zijn is iets wat mij wel trekt.

Nog leuke praktijkverhalen?

Ik vind het heel mooi om mensen die ideeën in hun hoofd hebben te helpen met het realiseren van hun plannen. Zo ben ik nu bezig met het ontwerpen van een boombank. Hier heb ik dan verschillende oplossingen voor die ik met de klant doorneem. Samen kunnen we er dan iets moois van maken, rekening houdend met de wensen en mogelijkheden van de afnemer.

 

Je woont nu in Groningen, bevalt dit een beetje?

Dit bevalt goed, ik woon nu dik een jaar in de stad in een rustige wijk. Ik vind het wel lekker dat ik op deze manier ook even afstand kan nemen van mijn werkplek.

Nog tijd voor andere hobby’s ?

Veel tijd voor hobby’s is er eigenlijk niet. Overdag ben ik aan het werk en meestal ben ik dan tegen half zeven, zeven uur thuis. Dan wacht het huishoudelijk werk nog. Wel mag ik graag schaatsen, een bioscoopje pakken met mijn vriendin en op vakantie gaan. Vroeger ging ik vaak op stap en was ik druk bezig met allerlei auto’s.  

Wat heb je met Noorwegen?

Daar mijn moeder van Noorse afkomst is beschouw ik mijzelf ook als een halve Noor. Ik ga er elk jaar heen op vakantie. De natuur is prachtig en je komt er heerlijk tot rust.

Wil je verder nog iets kwijt?

Mochten mensen nog met vragen zitten over metaalwerk dan kunnen ze altijd even vrijblijvend contact met de firma Boelema opnemen. In overleg is er heel veel mogelijk. Zelf vind ik bijvoorbeeld een metalen gevelversiering of belettering een hele mooie vorm van decoratie. Iets wat een huis, een gebouw of bedrijfspand net iets meer uitstraling geeft. Blijf niet met uw ideeën rondlopen maar bespreek ze met ons!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69