Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Sunsation viert op grootse wijze haar 25 jarig bestaan

 

Het muziekfestival Sunsation is reeds jarenlang een begrip in Middelstum en omstreken. En ver daarbuiten. Festivalgangers houden doorgaans de maand april vrij om een bezoek te brengen aan dit popfestijn. En 2013 is een bijzonder jaar voor Sunsation en al haar vrijwilligers. Dit jaar viert men namelijk het 25 jarig bestaan. En derhalve wordt weer ouderwets groot uitgepakt. Onder andere Rowwen Heze, de 3 J’s, Vangrail en Paul Elstak nemen binnenkort weer met veel plezier en enthousiasme plaats op de bühne.

Natuurlijk is ook Sunsation klein begonnen. In 1988, het jaar dat het Nederlands elftal Europees kampioen werd, was de eerste editie van dit prachtige evenement. Vrijwilligers van jeugdsoos ‘The Rising Sun’ organiseerden samen met de Stichting Organisatie Oranjeactiviteiten Middelstum een feestweekend in de feesttent aan de Hippolytuslaan. TROS-deejay Peter Teekamp, The Dutch Boys en de Veronica Top 40 drive-in-show waren de eerste acts die Sunsation aandeden. Aanvankelijk nam Sunsation één weekend in beslag, later werd dit uitgebreid naar twee.  Gelukkig dienden zich steeds meer vrijwilligers aan om Sunsation in goede banen te leiden. En dit was ook hard nodig.

In de loop der jaren werd de naamsbekendheid steeds groter en ook de bekendste bands van Nederland wisten Middelstum te vinden. Naast stijgende bezoekersaantallen kwam er organisatorisch steeds meer op de vrijwilligers af. Wat te denken van allerlei veiligheidsaspecten, de merchandising, de immense verkeerstromen die in goede banen geleid moesten worden en de enorme hoeveelheden alcohol en frisdrank die ingeslagen werden om de dorstige kelen van de festivalgangers te lessen.

Het terrein aan de Hippolytuslaan voldeed na enige jaren dan ook niet meer aan de gestelde eisen. Sunsation groeide uit haar jasje. En dus werd in 1998 de buitenkant van Middelstum opgezocht nabij Ewsum in Oosterburen. Hier groeide het evenement gestaag verder. Een absolute topavond wat betreft de bezoekersaantallen was in 1998 toen Anouk samen optrad met de Golden Earring. Bijna drieduizend toeschouwers in een uitverkochte feesttent vergaapten zich aan één van Nederlands bekendste zangeressen van dat moment en aan de Haagse topband, die Sunsation in 1993 voor het eerst aandeed en met succes vele malen terugkeerde.

Vele topbands volgden zoals Kane, BLØF, BZN, Loïs Lane, De Dijk, Van Dik Hout, Within Temptation, Krezip, enz. enz.. En deze bands verklaarden allemaal stuk voor stuk graag nog eens terug te keren naar Middelstum. Vanwege de geweldige sfeer en perfecte organisatie. In 25 jaar tijd hebben ruim 150.000 toeschouwers Sunsation aangedaan. En heel veel mensen zijn mee- en vergroeid met het festival. Van vergrijzing is echter geen sprake. Hier waakt Eling Zuidhof wel voor. Als een van de grote aanjagers van het Dance Event zorgt hij er voor dat ook een jonger danspubliek volop aan zijn trekken komt.

Vijfentwintig jaar Sunsation vraagt dan ook om een reünie. Want de drijvende kracht achter een dergelijk groot evenement zijn en blijven de vrijwilligers. Hiermee staat of valt alles. Sunsation heeft in 25 jaar tijd honderden vrijwilligers mogen begroeten. Van verkeersregelaars tot kaartverkopers. Van tentenopbouwers en –afbrekers tot barpersoneel. Van reclamemakers via muntverkopers naar opruimers. Niets was deze vrijwilligers te veel.

Bestuurslid Ineke Wiersema weet ook precies waaraan dit ligt. Zelf is ze al vele jaren als vrijwilliger actief. Maar ze kan zich ook nog wel herinneren dat ze zich als tienermeisje vergaapte aan Goede Tijden Slechte Tijden sterren Linda, Roos en Jessica. ‘Vele vrijwilligers verheugen zich elk jaar weer op Sunsation’, aldus Ineke, die inmiddels zelf moeder geworden is van twee jongens. ‘Goed, de voorbereidingen vergen enorm veel tijd maar als je dan ziet hoeveel mensen plezier aan dit evenement beleven dan weet je waar je het allemaal voor doet.’ ‘Velen nemen dan ook enige dagen vrij om maar niets van alle voorbereidingen en feestelijkheden te hoeven missen. Tijdens de avonden is het hard werken maar na die tijd volgt vaak een prachtige ontlading waarbij tot in de kleine uurtjes alle hoogtepunten van de avond de revue passeren’.

De voorpret begint altijd vaak al in februari tijdens de voorverkoopdag. Tegen gereduceerde prijzen kunnen mensen dan kaarten kopen en munten. ‘Dit is altijd een gezellige en drukbezochte dag’, aldus voorzitter Martijn Wilpstra. ‘Je merkt dan dat het Sunsation gevoel langzaam weer ontwaakt en dat de mensen reikhalzend uitkijken naar de maand april’.

Ineke Wiersema heeft het archief onder haar beheer. Een tas vol met plakboeken met foto’s van artiesten, lovende recensies in de regionale kranten, de internationale topband Culture Beat die Sunsation aandeed en de eerste Night of the Proms editie in 1992 waarbij muziekvereniging Concordia een prominente rol speelde. En ook de heftige reacties die in 2001 losbarstten toen Sunsation niet door ging i.v.m. de MKZ-crisis. Een absoluut dieptepunt in het 25 jarig bestaan die het voortbestaan zelfs even in gevaar bracht. Maar ook heel veel actiefoto’s van alle vrijwilligers die het prachtige Sunsation gevoel uitdragen.

Speciaal voor alle vrijwilligers wordt er op zondag 14 april een Sunsation Reünie georganiseerd. Vrijwilligers die in de loop der jaren hebben meegeholpen kunnen zich voor 1 april via reunie@sunsation.nl opgeven. Meer informatie over de reünie en alle optredende artiesten is te vinden op de website van Sunsation, www.sunsation.nl. Hierbij de oproep aan alle vrijwilligers om zich massaal op te geven. Om nog één keer de vele hoogtepunten met elkaar her te beleven. Maar ook als een statement en blijk van waardering voor al die mensen die dit festival tot een groot succes en begrip hebben gemaakt. Dat er nog vele edities mogen volgen!     

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69