Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ronnie Medema, spackspuiter bij Rosida

Ronnie, je bent eigenaar van Spackspuitbedrijf Rosida, kun je hier iets meer over vertellen?

Ik ben al vanaf mijn 19e spackspuiter van beroep. Ik ben begonnen bij mijn oom, Harry Medema. Daarna ben ik een tijdje aan het werk geweest bij mijn neef, Jan Jager, in Overschild. Maar hij was meer gespecialiseerd in stukadoorswerk en vloerafwerking. En dat was niet helemaal wat ik zocht. Dus weer op zoek naar iets anders. Hierna heb ik 1,5 jaar gewerkt bij de Afbouwgroep Groningen. Toen kon ik aan de bak bij Epema in Zwaagwesteinde. Hij beloofde gouden bergen maar de realiteit was helaas anders.

Toen zat ik weer een tijdje thuis. Veel bellen om weer aan de bak te komen. Zo ben ik op den duur als zzp-er aan het werk gegaan bij Wijbo in Uithuizen.  Zij regelden het werk voor mij, ik was verantwoordelijk voor de correcte afwerking. Dit was in 2005. En zo is Spackspuitbedrijf Rosida ontstaan. De laatste twee jaar doe ik heel veel voor Stucadoorbedrijf Heigro. Dit bedrijf heeft geen spackspuiters meer in vaste dienst, alleen maar zzp-ers. Heigro huurt mij in. Het is momenteel een lastige markt met lagere prijzen en duurdere materialen.
Hoewel ik dus momenteel enigszins gebonden ben aan Heigro kunnen mensen mij altijd vrijblijvend bellen voor een klus. Ik breng al met al 22 jaar ervaring mee als spackspuiter en ken dus de klappen van de zweep!
Altijd al spackspuiter willen worden?
In de schoolvakanties werkte ik altijd bij mijn oom Harry. Eerst alleen maar afplakken van de muren, later kwam het spuiten er ook bij. Ik volgde toen een opleiding aan de middelbare detailhandel school maar was er vaker niet dan wel. En daar ik het spackspuiten een mooi vak vond was de keuze snel gemaakt. Het mooie aan het spuiten vind ik dat je een huis als het ware ‘af’ maakt. In principe ben je de laatste schakel en wanneer je klaar bent kunnen de mensen het huis gaan bewonen.
Heb je nog enige sappige, spuitverhalen?
Voetballers hebben kleedkamerhumor maar ook spuiters hebben hun eigen geintjes. Sommige zijn wel te waarderen. Zo had een collega eens een stuiver in één van de koppelingen van de slangen gedaan waardoor ik geen lucht kreeg van de compressor en dus niet kon spuiten. Daar ben je dan wel een tijdje mee bezig om te achterhalen waar dit vandaan komt.
Maar ik hoor ook wel eens andere verhalen van collega’s. Dat er moeren en schroeven in het spack gegooid worden. Slangen raken dan verstopt en kunnen gaan scheuren. En dan zijn er nog mensen die in de spackbak schijten, tja je maakt wat mee op de bouw….
Waar staat Rosida voor en kun je nog wat meer over je gezin vertellen?
Rosida verenigt de eerste letters van mijn naam Ronnie en de namen van mijn vrouw Silvia en mijn zoon Damon. Laatstgenoemde wordt binnenkort 12 jaar en is net als ik zeer actief als voetballer. Dochter Alissa is 8 jaar oud en ook sportief aangelegd. Ze zat eerst op zumba en tegenwoordig op gym. Silvia werkt al sinds 1998 bij de Aldi. Momenteel is ze assistent bedrijfsleider bij de vestiging in Winsum.
Voetbal speelt ook een voorname rol in je leven, wat zijn zoal je bezigheden bij de VV Middelstum?
Ik zit in het bestuur en vervul daar de rol van wedstrijdsecretaris. Daarnaast ben ik ook consul en fluit regelmatig wedstrijden bij de junioren en de senioren. En natuurlijk trap ik zelf ook nog regelmatig tegen een balletje bij het 3e elftal van de VV Middelstum.
Inmiddels speel je al enige jaren op een lager niveau, ben je inmiddels een beetje geacclimatiseerd? 
Ik heb 22 jaar in het eerste elftal gespeeld en dan valt het niet mee om te wennen aan een lager niveau. Soms denk ik wel eens dat ik nog steeds in het 1e speel en dan word ik ‘vergreld’ op mijn medespelers. Maar ik heb het idee dat ik dit seizoen wat rustiger word. En dat moet ook wel hè, ik ben inmiddels ook 41 jaar. En er zijn genoeg spelers die ook niet beter kunnen, hoe goed ze hun best ook doen. Ik zeg dan wel eens tegen ze dat ze simpel moeten voetballen, en alleen die dingen moeten doen die ze goed kunnen.
Wat is het hoogtepunt uit je voetbalcarrière?
Dan kom ik toch snel uit op het kampioenschap met het eerste elftal in het seizoen 2002-2003 onder leiding van Jacob Zwart. We hadden toen een jonge ploeg en er waren veel streekderby’s. Het kampioenschap was een bekroning op een uitstekend seizoen. Ook het feit dat we in het 75 jarig jubileumjaar van de voetbalclub, in 2009, middels de nacompetitie via een drukbezochte promotiewedstrijd tegen Waterpoort Boys in Norg promoveerden bestempel ik nog steeds als een hoogtepunt.
En wat het dieptepunt?
Dat zijn dan de degradaties die in het seizoen er na direct plaatsvonden. En het feit dat ik de promotiewedstrijd tegen Waterpoort Boys heb moeten missen door een hernia.
Heb je nog regelmatig contact met de trainers die je gehad hebt?
Eigenlijk heb ik met alle trainers die ik in de loop der jaren meegemaakt heb een goed contact opgebouwd. Ik praat en bel nog regelmatig met bijvoorbeeld Gerrie Koster, Bert de Vries, Herman Hazeveld, Henk Buikema en Klaas Adolfs. Maar ook met andere trainers heb ik een goed contact, zoals bijvoorbeeld Jaap Danhof van SC Loppersum. Ach ja, dat krijg je hè met voetbaldieren onder elkaar. Herman Hazeveld schonk mij tijdens het feest n.a.v. het stoppen bij het eerste elftal een FC Groningen shirt met daarop mijn naam en mijn favoriete rugnummer 10. Geweldig om mee te mogen maken.
Een beetje tevreden met de resultaten van de FC Groningen?
Niet bepaald. Ze spelen op dit moment niet best. Ik twijfel nog of ik voor volgend seizoen wel een seizoenskaart aan moet schaffen. En met mij meer denk ik. En dat komt niet alleen door het matige spel maar ook door de rare aanvangstijden waarop wedstrijden gespeeld worden. Soms vraag ik mij wel eens af of de goede tijden van weleer van onze FC ooit wel weer terug komen.
Men heeft het over een nieuwe sporthal in Middelstum, moet die er komen?
Toevallig hebben wij er twee weken geleden nog een vergadering over gehad. De meeste aanwezigen waren er wel voor. Zelf ben ik wel een beetje huiverig. Je hebt nu nog een eigen complex en een eigen kantine. Straks zullen ook de volleybal- en judovereniging gebruik gaan maken van de kantine. Er zijn nog genoeg vragen die opgelost moeten worden. Ook vind ik het jammer dat je wel een zaalvoetbalteam hebt maar dat deze niet in deze hal mag spelen. Daarvoor is hij te klein. Dit zal ongetwijfeld een geldkwestie zijn.
Hoe zie je de toekomst van de VV Middelstum?
Ik ben op zich best wel positief. We hebben veel jeugd en daarbij ook enige talentvolle A- en B-junioren die op korte termijn de overstap naar het eerste kunnen maken. Voeg daarbij het feit dat we met 3 F-teams de competitie ingaan en we ook nog kaboutervoetbal hebben dan denk ik niet dat we het zo verkeerd doen.
Wat wil je verder nog kwijt?
Ik wens iedereen nog veel voetbalplezier toe. En meld je bij vragen of problemen bij de persoon die er over gaat en ga niet via allerlei omwegen met anderen over je problemen praten. Ook vind ik het nog leuk om te vermelden dat ik bezig ben met een trainingskamp voor de wat oudere leden. Dit heeft een soort van reünie gehalte waarbij we op 7,8 en 9 juni Schiermonnikoog weer gaan aandoen. De eerste reacties hierop waren heel positief. Maar menigeen had toen ook al een biertje op, haha…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69