Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Rariteitenkabinet

Wat gebeurt er tegenwoordig toch veel. Het nieuws is bijna niet meer bij te benen. Unieke gebeurtenissen duikelen over elkaar heen en vechten elk om de nodige aandacht. Zo ging paus Benedictus eind februari met pensioen. En dat op 85-jarige leeftijd. Normaal sterft een dergelijk hoogwaardigheidsbekleder in het harnas, in zijn geval in een heilig gewaad. Maar voor het eerst in 600 jaar gaf de paus er bij leven en (in iets mindere mate) welzijn er de brui aan. We wensen meneer Ratzinger (zoals hij nu weer door het leven gaat) nog vele goede, gezonde en rustige dagen toe die hij al lezend, biddend en schrijvend door gaat brengen. Dat lijkt mij een mooi leventje toe, maar dit terzijde!

Over pensionering gesproken, dat zou ook net wat voor Silvio Berlusconi zijn. Maar daar is hij nog lang niet aan toe. Het zou toch niet zo zijn dat hij op 76 jarige leeftijd weer premier van Italië wordt? Deze man kruipt van corruptie- naar seksschandaal en alles wat daar bij hoort. Maar als je de vitaliteit hebt om het ‘gevecht’ aan te gaan met jonge, minderjarige meisjes dan heb je in elk geval nog energie genoeg. Raar volk die Italianen…

Of Jasper S. ook een voorliefde heeft voor jonge meisjes weet ik eigenlijk niet. Feit is wel dat hij momenteel volledig toerekeningsvatbaar bevonden wordt. Wat hem in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 bezield heeft om Marianne Vaatstra op beestachtige  wijze om het leven te brengen zal wel altijd een raadsel blijven. De familie van Marianne ging er op de pro forma zitting na enige slapeloze nachten eens goed voor zitten. Wat voor een bruut zou er wel niet binnen komen die zo’n moord kan plegen?
Maar zijn verschijning viel tegen. Vader Vaatstra noemde hem zelfs een schlemiel. Een klein iel mannetje, een grijze muis waarvan er 13 in een dozijn gaan en die in de verste verte niet op een stoere boer of brute moordenaar lijkt. Een rustige, op het oog heel normale man. Maar volgens Peter R. de Vries zette deze man ’s nachts regelmatig de bloemetjes buiten door op de fiets 36 kilometer te overbruggen naar Groningen om daar zijn lusten te bevredigen. Je moet er wat voor over hebben, en dan moet je ook nog weer terug fietsen. Had hij dit toen ook maar gedaan in 1999, nu rest ons alleen nog maar de vraag, waarom?
Misschien is dit ook wel een goede aanleiding om Koningsdag op 27 april te vieren i.p.v. Koninginnedag op 30 april. Als statement tegen de soms totale waanzin en idioterie die zich op deze aardkloot afspeelt. De voorbereidingen voor de troonsoverdracht zijn in elk geval al in volle gang. Dit vergt de nodige aandacht van onze regering, die het toch al zo druk heeft. En hoppa, er komen nog weer voor 4 miljard aan bezuinigingen bij…. Dat zal wel weer de nodige creativiteit vergen om deze miljarden weer ergens te voorschijn te toveren. Maar de diepste dip is geweest, volgend jaar trekt de economie weer aan! Dat is zeker te hopen want we kunnen wel weer enig goed (economisch) nieuws gebruiken.
Gelukkig merkte ik gisteren, wandelend met hond Zora, dat de lente weer in de lucht hangt. Verreweg het mooiste seizoen van het jaar met uitzicht op de zomer. Het lengen der dagen leidt uiteraard tot het verdringen van de duisternis althans voor een aantal uren per dag. Met sneeuwklokjes als ultieme bewijs dat de grootste kou uit de lucht is!
En wat te denken van de plannen die de visitatiecommissie Groningen gepresenteerd heeft. Als het aan hun ligt dan hebben we in 2018 nog maar 6 grote gemeenten over in onze provincie. De gemeente Loppersum maakt dan onderdeel uit van de havengemeente Eemsdelta. Mijn broer Jurrie zal hier wel slapeloze nachten van krijgen. Als inwoner van Kantens, gemeente Eemsmond, raakt hij maar zo zijn (Eems)havens kwijt. En daarbij de nodige inkomsten. Die gaan straks allemaal naar ons. Als compensatie mag deze gemeente zich wel Hogeland noemen. Binnenkort zal hij wel net zo veel kwijt zijn aan de gemeentelijke belastingen als wij. Hierbij hopend dat onze belastingen af nemen door een verhoging van de inkomsten. Benieuwd waar dit allemaal gaat eindigen….
Toch ook nog maar even een blik op onze eredivisie. En dan hebben we het natuurlijk over voetbal. Want wat is en blijft het spannend. Nog maar 9 speelrondes te gaan.
En iedereen rept dan over 9 finales. Met een top 3 die vlak bij elkaar zit en voor het eerst sinds jaren weer uit de traditionele top 3 bestaat. Met op het vinkentouw Vitesse waarbij vreugde (topscoorder Bony verkast niet naar Rusland maar maakt het seizoen af in Arnhem) en verdriet (het overlijden van clubicoon Theo Bos op 47-jarige leeftijd, op grootse wijze herdacht) heel dicht bij elkaar lagen afgelopen week.
Ik mag het misschien niet schrijven maar stiekem hoop ik toch op een landstitel voor Feyenoord. Ongeveer 5 jaar geleden was deze club al blij dat ze de play-offs haalden voor Europees voetbal om dan vervolgens weggevaagd te worden door bijvoorbeeld FC Groningen. Hoe anders staat de vlag er nu voor. Met een jong team dat bulkt van talent wordt momenteel fris, aanvallend en verrassend mooi voetbal gespeeld. NEC, toch geen kinderachtige ploeg, werd met 3-0 weggevaagd als ware het niets. Twaalf mei staat bij heel veel Feyenoord supporters rood omcirkelt, zou het naar 14 jaar weer gaan gebeuren?
Het past precies in het jaar grillige jaar 2013 tot dusver. Maar het geeft ook aan dat je met een verstandig, financieel beleid ver kunt komen. Dat je soms een stapje terug moet doen om weer grote stappen voorwaarts te maken. En deze wijsheden wens ik alle bestuurders toe, zodat ook de BV Nederland spoedig weer zal herrijzen. En dat alles aan de hand van Koning Willem en (is het straks Koningin?) Maxima!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69