Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Eke Hazekamp bekend van huiskamercafé Tinus & Eke

Eke Hazekamp bekend van het legendarische huiskamercafé Tinus en Eke
Eke, je woont nu sinds 2 jaar in het Hippolytushoes. Bevalt het je een beetje?
Ja, het bevalt me hier heel goed. Ik word goed verzorgd. Misschien wel een beetje te goed. Aardappeltjes met groenten, hete bliksem (stamppot zoete appeltjes) en ik ben gek op een kippenpoot, lekker hoor! Ik ben inmiddels flink aangekomen, van 85 naar 96 kg. Maar ik eet ook altijd mijn bord leeg hé. Als je soms ziet wat mensen hier weggooien, zonde toch? Eigenlijk moet ik wat meer naar buiten, maar het lopen gaat wat moeilijk. Ik kan moeilijk meer zonder rollator lopen.
Kom je de dagen een beetje door?
Geen enkel probleem. Ik heb het druk met puzzelen, lezen, gezellig praatjes maken met mensen, koffie drinken in de grote zaal en meedoen met allerlei spelletjes als bingo en bowlen. Nee, ik verveel me niet hoor!
Hoe oud ben je inmiddels?
Ik ben al weer 81 jaar. En in een goede gezondheid gelukkig. Ik gebruik wel tabletten voor de schildklier en suikerziekte maar verder geen klagen. Mijn moeder is bijna 100 jaar geworden dus ik kan nog wel even door.
Heb je nog steeds een fotografisch geheugen?
Ik ben heel goed in het onthouden van namen en data. Jij bent over 2 maand ook jarig. En dan volgt het hele lijstje met data waarop mijn broers, zussen en ouders jarig zijn. Je kon merken dat het enige tijd geleden was dat we dit rijtje bij langs geweest zijn. Normaal gebeurde dat één per jaar met oud en nieuw. Dus ze moest even op gang komen maar gedurende het gesprek kwamen alle verjaardagen wel weer boven drijven.
Mis je Westerwijtwerd en het café nog een beetje?
Een beetje, maar het valt best wel mee. Wel zou ik nog weer een keer naar Westerwijtwerd willen. Ik ben er sinds het overlijden van Tinus nog wel een paar keer geweest. In het café was het altijd gezellig maar op het laatst werd het met mijn gezondheid ook wat minder hè. Gelukkig hadden we hulp bij het schoonmaken. Wel deed ik altijd de bestellingen bij Tiemen van Dijken maar Tinus ging ook wel eens boodschappen doen.
Hoe heb je Tinus leren kennen?
Ik kwam zelf uit Uithuizen. Tinus is geboren bij de molen in Westerwijtwerd. Toen ik een keer in Middelstum op bezoek was bij mijn oom en tante (Horlogemaker Bouwman) ging ik fietsen door Middelstum. Op het kruispunt bij Mentheda riep Tinus toen tegen mij dat ik maar even moest stoppen. Er stonden nog wel wat meer jongens. Maar Tinus was de man. En zo is het een beetje ontstaan. We hebben 6,5 jaar verkering gehad. Tinus kwam één keer per week op de fiets naar Uithuizen. Na ons trouwen zijn we direct in het huiskamercafé gaan wonen.
Wat was Tinus voor een man?
‘Doe kenst hem wel joa’. Hij was altijd bezig, met de molen, met de brug, met het café en met het vegen van de straat. Verder was hij altijd in voor een geintje en hij was gek op vrouwen hè. ‘Hij dee d’r niks mit hoor’, maar had wel altijd gein met ze. En hij was gek op voetballen kijken in de voorkamer, Ajax was zijn club.
(Dat hij gek op voetballen was dat weet ik nog wel. Ik drukte een keer op een zaterdagavond tijdens de reclame de tv uit toen hij voetballen aan het kijken was. Dat was niet te best. Ik weet ook nog wel wat Eke toen zei: ‘Die jongen van Koster is een beetje vervelend Tinus hè. Dat was tijdens mijn wilde jaren zeg maar…). 
Hoe lang hebben jullie het café gehad?
In totaal bijna 51 jaar.
Dat moet een prachtige tijd geweest zijn?
Ja, het kon heel gezellig zijn. Zo kwam 1 x per maand de Dikkensclub op bezoek. Dan gingen ze samen boeken lezen. Piet Kruizinga kwam altijd om de dag langs. Samen gingen we dan dobbelen. Ook Ronnie schoof dan regelmatig aan. Tinus was niet zo’n goede verliezer, hij was dan niet te genieten.
Wat was het hoogte- en wat was het dieptepunt?
Dieptepunten kan Eke (gelukkig) niet opnoemen. Bij de hoogtepunten moet Ronnie haar ook even helpen. De jaarlijkse vergadering van de ijsclub was altijd heel gezellig en bij de Noorderrondritten zat het café ook altijd stampvol. Sowieso wisten de schaatsers het café in de winter wel te vinden.
Gelukkig had Theo Boomsma mij van te voren al de naam van Kees Beton genoemd. ‘Die woonde daar bij Thybaut op de hoek. Hij kwam een keer met een stel vrouwen in het café voor Tinus zijn verjaardag en die vrouwen liepen hier op den duur naakt door het café heen’. ‘Maar zet dat er maar niet in hoor’. Dat zal ik niet doen Eke.
Vele beroemde gasten mogen ontvangen?
KV Mechelen is een keer met de hele selectie geweest na een wedstrijd tegen het regioteam. Volgens Ronnie was Aad de Mos toen trainer. Het zat toen tot aan de keuken toe vol. Maar de mensen kwamen overal vandaan. En ze vonden het altijd heel erg mooi en bijzonder in het café. Ik heb ook nog wel fotoalbums die opgestuurd zijn door mensen die in het café geweest zijn.
(Uiteraard hebben we deze even in mogen zien. Ook liet Eke ons fotoboeken zien over Tinus zijn reizen naar Indonesië waar hij twee keer geweest is. Tinus zijn broer is daar overleden en begraven tijdens de 2e Wereldoorlog).
Vaak in het nieuws geweest?
Ja, hier zijn in de loop der jaren heel wat televisieploegen en mensen van kranten geweest. Geen flauw idee wie allemaal, het zegt me niet zoveel.
Wat wil je verder nog kwijt?
Amen, haha! Ik mocht vroeger graag naast je vader en moeder wonen. Al met al bijna 25 jaar. En Gerda is 4 december jarig en Aukje 31 december…..
Op het eind weet ze alle verjaardagsdata weer. Maar wat is ze moeilijk te sturen. Als ik haar een vraag stel dan is ze zo uitgepraat over die vraag. Maar dan ratelt ze weer verder over die en die en die is familie van die en die heet van voren zo. Inmiddels weten Ronnie en ik alle ins en outs van de bewoners van het Hippolytushoes.  
Binnenkort moeten we er nog even weer heen. Eke heeft geen zin om computeren te leren. Dus zal ze dit interview normaliter niet kunnen lezen. Maar we hebben beloofd om het uit te printen en aan haar te geven. En ze verwacht nog wel een aantal mensen hoor. Die haar in Westerwijtwerd hebben beloofd dat ze bij haar langs zouden komen als ze in het gebouw zat. Hans Wibbens is er al wel geweest met Jan Nico. ‘Hans wilde wel komen maar dan moest er wel bier in de koelkast staan’. En dat is ook helemaal goed gekomen. De overheerlijke gehaktbal ontbrak, de dobbelstenen ook, Tinus helaas ook maar voor de rest was het gezellig toeven bij Eke! 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69