Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Een koninklijk één-tweetje

Hoe heeft ze het zo uit kunnen zoeken. Onze koningin. Om juist op het moment dat de Groninger bevolking massaal in het verweer komt tegen de gevolgen van de bodemdaling in De Boshal te Loppersum haar afscheid aan te kondigen. Zal ze aan haar bezoek aan Loppersum tijdens Koninginnedag 1990 toch niet zo’n warm gevoel overgehouden hebben als ze toentertijd uitstraalde?

Of was dit moment haar ingefluisterd door premier Rutte? Om even de aandacht van de gevolgen van de gasboringen weg te nemen. Maar waarom dan niet toen de Drenten vochten voor hun hunebedden, de Friezen voor hun tocht, de Amsterdammers voor Schiphol of de Rotterdammers voor hun haven?

Wie het weet mag het zeggen. Toen het nieuws uitlekte dat er om 19.00 uur een extra nieuwsuitzending zou komen met mededelingen omtrent de Koningin pakte menig nieuwszender hun spullen in om met gierende banden weer westwaarts te keren….
Het leverde wel unieke momenten op. Burgemeester Rodenboog ging niet voor in gebed maar zette wel het Wilhelmus in. Vers één en zes wel te verstaan. En zo kreeg seculerend Nederland ook nog iets mee over ‘Het schild ende betrouwen’. Het Gronings volkslied vond gretiger aftrek en dit was het enige moment van de avond dat Minister Kamp met zijn mond vol tanden stond. Ik neem aan dat hij dit niet verwacht had anders had hij ongetwijfeld de tekst uit het hoofd geleerd.
Want Henkie deed het goed hoor deze avond. Vrouw Kamp kan trots zijn en voorlopig weer rustig slapen. Kamp kreeg vanuit de zaal de nodige complimenten voor zijn charmeoffensief om af te reizen naar het Hoge Noorden. En hij had zich terdege voorbereid. Alle kritische vragen wist hij vakkundig te pareren. Zelfs de beschuldiging een gladde prater te zijn bracht hem niet van zijn stuk. En zoals voorspeld werden geen concrete toezeggingen gedaan. Eerst aanvullend onderzoek afwachten, een zorgvuldige afweging maken en dan bijpassend beleid ontwikkelen. Keurig verhaal, niets mis mee. En na afloop mocht hij zelfs handtekeningen uitdelen. Leuk volkje, die Groningers, moet hij gedacht hebben….
Ook directeur Bart van de Leemput van de NAM had zich ongetwijfeld een heftiger avondje voorgesteld. Hij was niet trots op zijn voorgangers. Dat de boringen los stonden van de bevingen was iets waar hij absoluut niet achter kon staan. Het vertrouwen terugwinnen en ruimhartig vergoeden was het credo! Beschaafd volkje, die Groningers, moet hij gedacht hebben. Geen boegeroep, geen rotte tomaten, taart of eieren, zelfs geen podiumbestorming. De emoties werden keurig onder controle gehouden, de ME kon rustig thuis blijven. En de burgemeester? Hij stond erbij, keek ernaar, kreeg applaus en waardering voor zijn daadkrachtig optreden van de afgelopen maanden. Het zal vast niet door zijn zangtalent zijn gekomen…. ‘Het enige wat ik kan doen is de heren die naast mij staan op het podium goed in de gaten houden’, zo sprak hij. De vinger aan de pols houden, zogezegd! Controleren of ze hun mooie woorden en toezeggingen ook omzetten in concrete daden! En wel zo snel mogelijk graag. Want 3.4 werd door Kamp bijgesteld naar 3.6. En 5.0 ligt op de loer. Niet te veel aan denken, brrrrr…….
Wat kreeg Beatrix een hoop lof over haar heen toen ze aankondigde om te stoppen. Als ze dat had geweten dan had ze het vast vaker gedaan. Op 75 jarige leeftijd en na 33 jaar trouwe dienst vindt ze het welletjes. Tijd voor leuke dingen, tijd om van het leven te genieten. Haar optreden en betrokkenheid tijdens nationale trauma’s als de Bijlmerramp, Volendam, Enschede en Apeldoorn werden geroemd.
Binnenkort wordt het koninklijk toverstokje overgedragen aan zijne Koninklijke Hoogheid, prins Willem Alexander. Voormalig enfant terrible, brokken- en gewone piloot, prins pils en de swingende hockeymeisjes, wat hebben we wat beleefd met hem. Maar hij heeft de laatste jaren uitstekend aan zijn imago gewerkt. Het pilsje werd ingeruild voor een glaasje water. En dat allemaal dankzij een buitenlandse toptransfer. Maxima stal binnen korte tijd de harten van alle Nederlanders, zelfs de voorstanders van De Republiek der Nederlanden gingen om. Onschuldig poetste ze alle blundertjes van onze kroonprins weg. ‘Hij is gewoon een beetje dom’. Niets meer en niets minder. Na een triple A’s op de wereld te hebben gezet heeft ze nu alle tijd om W.A. te soufleren, te compenseren, te camoufleren, uit de wind te houden en waar nodig extra aan te vullen.
Het gaat helemaal in orde komen denk ik. Goed, Koningsdag op 27 april is even wennen maar over 30 jaar is dat net zo’n traditie als Koninginnedag in het verleden. Met een prachtige afscheidsspeech nam Beatrix alvast een voorschot op haar nakend afscheid. Menig traantje werd weggepinkt in de huiskamer. De koningin slikte op het laatst een brokje emotie door. Een mooie snik, die 33 jaar staatshoofdschap symboliseerde. Het ga u goed, nog veel gezonde, mooie en bovenal rustige jaren toegewenst!
Op het Torentje drinken Markie, Henkie en Bea vrijdag alvast een borreltje. Groningen werd door een prachtig één-tweetje buitenspel gezet. Voorlopig althans. Want Albert waakt over de Ommelanden als onze Koningin over Nederland! Eén telefoontje van Rodenboog moet genoeg zijn om Mark en Henk weer in vliegende vaart naar ons gebied te krijgen. De vinger aan de pols! Daar brengt zelfs Beatrix straks geen verandering meer in. Of, nee toch, ik krijg ineens een nachtmerrie over een staatsbegrafenis. Niet te veel aan denken, brrrrr……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69