Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Het jaar 2012 in vogelvlucht

Mijn broer Wiebrand komt als vertegenwoordiger heel vaak bij ondernemend Nederland in de winkels.’Het zijn hectische tijden’, merkt hij vaak op tijdens verjaardagsfeestjes maar door de frequentie van deze uitspraak neem ik hem meestal voor zoete koek aan. Maar onlangs voegde hij er nog een quote aan toe: ‘Wat vroeger in één jaar veranderde, verandert nu in één dag’. Een interessante gedachtegang en misschien ook wel waar. Want wat is er weer een hoop gebeurd in  2012, dat zal eenieder beamen. En hoe ouder je wordt, hoe meer de tijd je door de vingers glipt. Als droog zand door droge vingers…. Time is a train, makes the future the past.
Mensen reikten tot grote hoogtes (Andre Kuipers) maar konden ook diep en hard vallen. Met het laatste werd zelfs een record verbroken door Felix Baumgartner maar het kabinet Rutte I en het Nederlands elftal konden er ook wat van. Nederland kleurde weer ouderwets oranje deze zomer maar na 3 verloren poulewedstrijden tijdens het EK stond ons soms het schaamrood op de kaken. En nu blijkt dat ze ook nog niet fit genoeg waren…… Gelukkig kunnen we ze door dit laatste nieuwsfeit niet betichten van dopinggebruik. Dan waren er wel anderen dit jaar, denk in dit geval maar aan Lance Armstrong. Ongelooflijk eigenlijk, je zou zo graag geloofd hebben dat deze klasbak op water en brood zijn 7 tourzeges bijeen gefietst had. Heel naïef om dit te denken.
Gelukkig hebben we de noorderlingen nog. Gepast oranje trots waren we op de gouden medailles van Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo. Misschien waren we ooit ook wel trots op de NAM en onze gasvoorraden. Maar met dezelfde snelheid als waarmee de gasvelden leeggepompt worden neemt het aantal scheuren in onze huizen toe. Gelukkig hadden Miranda en ik in augustus een vooruitziende blik want tijdens de grote aardschok zaten wij op grote hoogtes in Tsjechië te genieten van een rustige en veilige vakantie. Maar uiteraard krijg je via de sociale media alles mee. We werden gerustgesteld door onze overburen die tijdens het natellen concludeerden dat alle etages van ons huis (wel 3 stuks) nog aanwezig waren. De NAM en het KNMI toonden zich de meesters van de nuance. Met het uur nam de hoogte (of diepte) van de schok af. Wel veel gratis reclame hierdoor voor de Groninger Bodem Beweging.
En door de almaar voortrazende economische crisis is menig Nederlander niet meer zeker van zijn baan of zit werkloos thuis. Zelf ben ik ook al bijna 2 jaar aan het kwakkelen met een noodsprong als (aankomend) tekstschrijver als gevolg. Door een half jaar bij een zoutwinningbedrijf werkzaam te zijn geweest ben ik wellicht zelf ook schuldig aan de bodemdaling. Daarna volgde nog een kortstondig avontuur bij een sociale werkvoorziening maar hun slogan ‘Kansen voor iedereen’ sloeg niet echt op mij geloof ik. Wel een spannend avontuur beleefd op de A7 door een lekke band maar gelukkig had ik Vrouwe Fortuna aan mijn zijde…. Maar wanneer één deur dicht gaat heb je ook weer de mogelijkheid om een andere deur te openen! ‘Live your dream’, kijken wat 2013 ons op werkgebied gaat brengen….
Naast donkere tijden gelukkig ook wel de nodige lichtpunten gezien. Dat zicht heb je ook wel nodig voor de juiste balans. De donkere tijden slaan natuurlijk op het overlijden van Miranda haar vader na een kort ziekbed. Het was voor het eerst dat ik zo’n rouwproces van dichtbij meegemaakt heb. Moeilijk voor ons als gezin om met zo’n verlies om te moeten gaan. Lang heb ik hem niet gekend maar ik vond het bewonderenswaardig hoe hij om ging met de tegenslagen die hij in zijn leven gekend heeft. Hij bleef tot het einde toe een vriendelijke man vol met humor. We zullen hem blijven missen!
De lichtpunten sloegen bijvoorbeeld op ons feest ‘Tweehonderd jaar Berkenlaan’ die we in goede gezondheid vieren mochten. Niet alleen ik maar ook nog eens 4 straatgenoten zagen het jongere broertje van Abraham dit jaar. Een week later ook groot feest op landgoed De Bont waar wel veel hele en halve Abrahammen gehuldigd werden. Een hoop plezier met vele dierbaren wat wil je nog meer. En nu we het toch over dierbaren hebben, het belang van een AED binnen handbereik werd nadrukkelijk bewezen met Het Veld der Engelen als mooi eerbetoon. Ralfie en alle redders, bedankt!
Ook heel mooi, de feest- en lichtweek in Middelstum die ons  Berkenlaansters, naast allerlei gezamenlijk genoten heerlijke en gezellige maaltijden,  ook 2 prijzen opleverden. En natuurlijk het geuzenlied ‘Daar in de Berkenlaan waar alle berken staan’. Ik denk dat de melodie van dit nummer wel weer enige tijd in bepaalde mensen hun hoofden rond blijft galmen nu ze dit gelezen hebben.
Vijftig tinten grijs sloeg misschien niet alleen op de erotiserende uitstraling van Christian Grey (u merkt het, ik ken mijn klassiekers) maar ook op het weer in januari. Door de overvloedige regenval stond een gedeelte van laag Noord Groningen blank en werden Woltersum en Ten Boer wereldnieuws. En, om de snelheid waarmee zaken tegenwoordig gaan nogmaals te benadrukken, een maand later sloeg de Elfstedenkoorts toe en werd de voorzitter van deze Friese bevroren water beweging (de oudere broer derhalve van de eerder genoemde Groninger Bodem Beweging) op slag een bekende Nederlander. Toch benieuwd hoeveel mensen nu zijn naam nog weten….
Gelukkig veranderde niet alles in 2012. Obama bleef gewoon president van Amerika net zoals Ajax, Barcelona en Spanje gewoon weer kampioen werden en Rutte Minister President van Nederland bleef. Gelukkig verkocht hij zijn ziel niet weer aan de blonde duivel Geert Wilders maar is hij nu innig verstrengeld met Politicus van het Jaar Diederik Samson. Eens kijken of deze verrassende combi het wel vier jaar vol houdt.  We gaan in dit geval in het belang van Nederland maar voor duurzaamheid denk ik.
En natuurlijk zou ik nog vele zaken aan de kaak kunnen stellen. Maar ik ben bang dat ik dan nog meer gras weg maai voor de voeten van onze Koningin. Zij werd bij de kabinetsformatie ook al vakkundig buitenspel gezet, stel je voor dat ze straks ook nog niets nieuws te melden heeft voor haar Kerstrede omdat ik alle nieuwsfeiten al benoemd heb. En ze heeft toch al een zwaar jaar achter de rug want wij zijn het skiongeval in februari van haar zoon misschien al weer bijna vergeten maar zij zeer zeker niet!
En zo heeft ieder huisje zijn kruisje. Velen komen daar momenteel nog eens extra achter want juist in deze tijd wordt het gemis van dierbaren nog eens nadrukkelijk voelbaar. Aan eenieder de taak om om te zien naar onze naasten. Dankzij de sociale media kan dat tegenwoordig veel sneller en vaker want een tweet is snel geplaatst net zoals een bemoedigende krabbel op facebook of in een gastenboek zo gezet is. Maar of dat nu de intentie is van Kerst daar moeten we maar eens over na gaan denken na de ongetwijfeld overvloedige maaltijden die we gaan nuttigen en het vuurwerk waar we ongetwijfeld weer voor gaan zorgen tijdens oud en nieuw.
Ik hoop dat 2013 ons allen veel goeds brengt, maar dat we af en toe ook eens op de rem trappen (daarbij hopelijk niet getroffen wordend door een bumperklever) en tijd nemen voor onszelf om te onthaasten of voor een ander om te bemoedigen. Verdorie, moet hare majesteit toch weer op zoek naar een nieuwe slotzin voor haar Kerstrede. Digitale, maar nederige excuses hiervoor.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69