Jeroen, kun je jezelf in het kort even voorstellen?
Jeroen Berkenbosch is de naam, 42 jaar, getrouwd met Yvonne en trotse vader van Sophie (2 jaar) en de negen weken oude Tobias. Ik ben opgegroeid in Leens en daarna door de studie verhuisd naar de stad Groningen waar ik ook geboren ben. Eerst woonde ik in een studentenflat in Vinkhuizen, later zijn Yvonne en ik in een appartement gaan wonen. We zijn zes jaar op zoek geweest naar een geschikte woning op korte afstand van Groningen en vonden die twee jaar geleden in Winsum waar we nu met veel plezier wonen.
De start van jouw journalistieke carrière begon misschien wel met de oprichting van Leensweb?
Ja, de jongerenwebsite Leensweb zag rond 2000 het levenslicht. Ik was hiervan de oprichter en zorgde samen met een stel vrienden voor de content. Dankzij mijn MBO-opleiding technische informatica op het Alfa-college in Groningen kon ik de website maken waarop we allerlei foto’s van diverse bijeenkomsten en evenementen plaatsten.
Aanvankelijk waren die foto’s alleen afkomstig uit Leens en de directe omgeving maar we werden ook steeds vaker uitgenodigd tijdens evenementen in de regio. Zo zijn we bijvoorbeeld wel op Sunsation geweest maar ook op de vlaggetjesdag in Zoutkamp en het hele carnavalsgebeuren in Kloosterburen. Leensweb.nl trok steeds meer bezoekers en dat stimuleerde ons weer om telkens nieuwe items te plaatsen. Ik ben er al met al een kleine tien jaar bij betrokken geweest en heb hier enorm veel plezier aan beleefd.
Ook de gekozen studierichting op de Hanzehogeschool bracht je in die richting?
Na het Alfa-college te hebben afgerond, ben ik op de Hanzehogeschool Multimedia en Vormgeving gaan studeren. Een brede studie en ik leerde er ook de eerste grondbeginselen van het filmpjes maken en deze vervolgens monteren.
Ik heb zelfs nog een aantal maanden op de RUG gezeten met als studierichting Theater maar dat was toch niet helemaal mijn ding. Toen ik op Hyves een mooie vacature langs zag komen van RTV-Noord, heb ik hier succesvol op gesolliciteerd en ben ik gestopt met mijn studie.
De NCRV werd je eerste werkgever?
Dat klopt niet helemaal want dat was OOG-radio. Voor OOG heb ik eerst een jaar lang het radioprogramma Piekuur gemaakt en toen besloot ik met een stel andere enthousiaste radiomakers het programma Snappower te maken. Ik was naast presentator ook verantwoordelijk voor de eindredactie. Dit alles vond zo rond 2007 plaats.
Door mijn vrijwilligerswerk voor Leensweb werd ik vervolgens door de NCRV genomineerd als vrijwilliger van het jaar en die eervolle titel heb ik vervolgens ook daadwerkelijk in de wacht gesleept. Als regiocorrespondent voor de provincie (Noord)Groningen ben ik daarna ook voor de NCRV aan de slag gegaan en wel voor het radioprogramma Plein 5. Dit was overigens geen betaalde functie maar ook vrijwilligerswerk. Wel heel leuk om dit een jaartje of vijf te doen.
En toen kwam RTV Noord in beeld?
De vacature voor een jonge hond voor hun internetredactie kwam ik dus op Hyves tegen en deed mij, na een positief sollicitatiegesprek, besluiten om te stoppen met mijn studie. Het was in de tijd dat het hele internetgebeuren een steeds grotere vlucht nam en ik heb mijn eerste werkmaanden/-jaren vooral gebruikt om de RTV-Noord website verder te ontwikkelen, inclusief het nodige programmeerwerk. Dit heb ik tot 2010 gedaan.
Wat zijn je werkzaamheden in de loop der jaren zoal geweest?
In de eerste jaren was ik dus druk bezig op de internetredactie, waar ik samen met een paar collega’s korte filmpjes maakte, om deze vervolgens na het monteren online te brengen. In 2010 transformeerde RTV Noord verder en kreeg ik de kans om mij door te ontwikkelen tot verslaggever. Een expert uit België heeft mij en een aantal collega’s middels gerichte cursussen verder geholpen in het maken van filmpjes en hoe deze vervolgens optimaal te bewerken.
Tegenwoordig ga ik dus vaak alleen in mijn werkgebied op pad om 1 of 2 items per dag verder uit te werken. Ik doe dus zowel de interviews als het camerawerk en maak hier vervolgens een item van die ’s avonds tijdens Noord Vandaag wordt uitgezonden en ook online via de website verspreid wordt. Deze week ben ik bijvoorbeeld druk met de mogelijke locatie voor het nieuwe gemeentehuis in Winsum. Ik ben hiervoor naar de voorlichtingsbijeenkomst en de raadsvergadering geweest en heb ook met meerdere omwonenden gesproken.
Noem eens enige interessante nieuwszaken die je als verslaggever zijn bijgebleven in al die jaren?
Daarin kan ik een onderscheid maken tussen het harde en het zachtere nieuws. Om met het eerste te beginnen, dan denk ik bijvoorbeeld aan de casinobrand in Groningen en aan het hele Project-X gebeuren in Haren. Daar maakte ik in de heetst van de strijd, samen met een cameravrouw, een reportage waarvan de beelden vervolgens de hele wereld over gingen. Toen de dijk bij Woltersum op doorbreken stond en de inwoners geëvacueerd werden, ‘smokkelden’ enige achtergebleven dorpelingen ons het dorp in.
Wat betreft de zachte kant schiet mij direct een werkbezoek van enige dagen aan het Amerikaanse Boston te binnen. Het was in de tijd van de herindeling en het ontstaan van de nieuwe gemeente Het Hogeland. In Boston hadden ze een mobiel gemeentehuis waarmee ze de verschillende stadsdelen ingingen en hier mocht ik een verslag over maken.
Ook ben ik voor Delfsail vanuit het Noorse Bergen enige dagen op een schip meegevaren die havenstad Delfzijl aandeed. En ik heb tijdens de Tour de France enige jaren de Tour du Nord mogen doen waarbij we op zoek gingen naar Groninger wielerverhalen in de Tour. Zeker in het jaar dat Bau en Lau, Bauke Mollema en Laurens ten Dam, het zo goed deden, was dit heel speciaal om te doen.
Wat is je werkgebied?
Kort gezegd, de gemeente Het Hogeland, het Waddengebied en Schiermonnikoog. Natuurlijk word ik ook elders wel ingezet maar in deze regio heb ik in al die jaren natuurlijk een mooi netwerk opgebouwd waardoor je soms ook wel opvallend nieuws toegespeeld krijgt.
Ik ben blij dat Schiermonnikoog ook onder mijn werkgebied valt. Weliswaar een Fries eiland maar wel eentje die steeds verder ons gebied ‘inwandelt’. Voor mij helemaal een speciale plek want hier zijn Yvonne en ik drie jaar geleden ook op het strand getrouwd.
Je hebt ook al enige documentaires op je naam staan toch?
Klopt. Ik heb al een aantal minidocumentaires voor televisie mogen maken. Zo heb ik onder andere onderzoek gedaan naar de herkomst van de eierbal en heb ik een serie gemaakt over bijzondere huizen die te koop stonden in onze provincie.
De documentaire uit 2023 waarin de zanger Burdy centraal stond, was mijn eerste langere documentaire waarin ik hem ook langere tijd als zanger, buschauffeur en als raadslid heb gevolgd. Dit idee kwam uit mijn eigen koker en omdat Bert zo open en toegankelijk is, werd dit een heel mooi portret, opgetekend vanuit meerdere invalshoeken.
En met Joyce Kranenborg heb ik in het verleden meerdere series gemaakt onder de noemer ‘Most es kieken’. Onderwerpen uit die tijd waren bijvoorbeeld de carnavalsfeesten in Ter Apel en Kloosterburen en we hebben ook afleveringen gewijd aan het fenomeen schuurfeesten.
Als ik je vraag naar je werkhoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?
Bij de hoogtepunten komen de buitenlandse trips direct naar boven. Maar ook de items in de regio zijn heel leuk om te maken. Dit komt zeker door de inwoners die je soms met open armen ontvangen en vaak graag aan een interview mee willen werken.
De dieptepunten waren het verlies van dierbare collega’s, Anja Otto en Jan Been. Twee fijne en enthousiaste collega’s waar ik zeker tegen opkeek en in mijn beginjaren veel van heb geleerd.
Heb je nog mooie werkanekdotes?
Ooit was Okkie Smit mijn ingang bij Noord en dat had ook een reden. Hij deed in de zero’s samen met Janine Abbring altijd in de zomerperiode het ‘Rondje Noord’ en één van de items was om vanuit Leens naar Zoutkamp te kanoën. Het was in de tijd dat ik bij Leensweb zat en altijd in was voor mooie avonturen en dus wilde ik graag mee op de trip.
Ik kon hiervoor de kano van een kameraad van mij lenen, maar na tien meter was die al zinkend. Hij had namelijk een lek met cement gedicht maar dat pakte niet goed uit. Voor mij dus een kortstondige trip maar ik kon wel laten zien dat ik altijd in was voor leuke items.
Nog tijd voor hobby’s?
Dat is naast filmen en fotograferen, mooie reizen maken. Voor ons trouwen zijn Yvonne en ik een paar keer naar Zuid-Amerika gevlogen waarbij zeker de regio Patagonië, dat zich uitstrekt van Chili tot Argentinië, echt ontzettend mooi was. Onze eerste reis was naar Costa Rica waar we gingen backpacken, ook een onvergetelijke ervaring.
Waar staat Jeroen Berkenbosch over 10 jaar?
Ik hoop dat RTV Noord tegen die tijd nog steeds toonaangevend is op nieuwsgebied in de provincie en dat ik dan nog steeds goede en informatieve journalistiek voor deze omroep mag bedrijven. Voor mij is dit het mooiste werk wat er is. Wij zijn hier momenteel in De Tirrel en dus hoop ik dat mijn kinderen hier in de toekomst een leuke schooltijd tegemoet gaan. Want naast het werk, geniet ik ook zeker van het gezinsleven.
Wil je verder nog iets kwijt?
Dat ik het een eer vind dat ik, in navolging van Niiwino en Joyce, door jou geïnterviewd heb mogen worden, haha. Sowieso zijn dergelijke verhalenwebsites, waaronder ik bijvoorbeeld ook www.mijnhogeland.nl reken, voor ons ook een mooie bron van (achtergrond)informatie. En met mijn achtergrond bij Leensweb weet ik hoe leuk het is om allerlei items te plaatsen en te kijken hoe die in de smaak vallen. Ik ga zo nog even verder met monteren, jij kijkt hier nog maar rustig even rond in De Tirrel!