Ze had al tranen in haar ogen toen ze iedereen welkom heette in een grote aardappelschuur ergens in Eppenhuizen. De officiële presentatie van het boek “Gewoon doorgaan” moest nog beginnen maar aan alles merkte je dat dit geen feestje was. Een dikke honderd mensen waren naar Eppenhuizen gekomen om deze boekpresentatie mee te maken. Ik was ook aanwezig om een foto te maken voor de krant.
“Lieve tante Jannie wat ben ik trots op je”, begon ze haar toespraak. Nog geen jaar (september 2013) geleden stierf Jannie Mulder aan een vreselijke vorm van borstkanker. Tijdens haar ziekte stuurde ze regelmatig lange mails aan al haar familieleden en vrienden. Indrukwekkende mails die schommelden tussen hoop en vrees.
Met uiteindelijk die laatste dodelijke mail waarin ze iedereen vertelde dat ze wel wilde doorgaan maar dat het gewoon niet meer lukte. Ze zou sterven op de leeftijd van nog geen 53 jaar. Het was een prachtige kunstzinnige vrouw die ook nog graag de velden rondom haar prachtige grote boerderij schilderde. Overal in de grote boerderij hingen haar kleurrijke schilderijen. Niet zoals in een museum in dure vitrines met lampen erop. Nee, in gewone doodordinaire aardappelkisten.
Piet van Dijken (presentator RTV Noord) zou het eerste exemplaar in ontvangst nemen. En nu moet ik eerlijk zeggen: Ik heb altijd behoorlijk de pest gehad aan Piet van Dijken. Met zijn “Rondje Herestraat” en al die andere onzinprogramma’s. Ik had altijd het idee dat hij iedereen voor de gek had.
Maar plotseling zag ik een heel andere Piet van Dijken. Geen presentator of artiest maar een mens van vlees en bloed. Ook Piet van Dijken verloor zijn vrouw door die vreselijke ziekte Borst Kanker.
Het was doodstil in die grote aardappelschuur toen hij open en eerlijk vertelde over de ziekte en al die operaties die zijn vrouw moest doorstaan. Hier en daar hoorde je een snik toen hij vertelde over die verminkte borst van zijn vrouw… “Ik hield van de borsten van mijn vrouw….ze waren ook voor 50% van mij”, zei hij……
“En toen ze zo verminkt waren… het verband er in de douche voor het eerst af mocht, hield ik er nog meer van”. Zelden heb ik iemand zo open en eerlijk over de ziekte van zijn of haar partner horen praten. Was dit dezelfde Piet van Dijken van RTV Noord? Ik kon het bijna niet geloven.
’t Was tijd om het eerste exemplaar te overhandigen en dat gebeurde. De weduwnaar van Jannie Mulder kwam naar voren om Piet het eerste exemplaar te geven. Een heftruck had een dikke stapel boeken de schuur in gereden.
Woorden waren er genoeg gezegd. De beide mannen (vreemden voor elkaar) vielen elkaar in de armen om elkaar even heel stevig vast te houden. Gewoon doorgaan….maar dat kan, denk ik, soms verrekte moeilijk zijn.