Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Alfons Heerema kan met Noorderlicht Reclame Team doorgroeien op Edama in Uithuizen!

Alfons, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Alfons Heerema is de naam. Ik ben in 1973 geboren in Winsum. De plaats waar ik samen met mijn jongere zuster genoten heb van een zorgeloze jeugd. Tegenwoordig woon ik in Middelstum. Ik heb een relatie met Cathia. Vanuit een eerdere relatie trotse vader geworden van twee prachtige dochters Derian (23 jaar) en Jazlijn (18).

In 1996 begonnen als signmedewerker bij Noorderlicht Reclame Team, destijds nog gevestigd in Warffum. Na het overlijden van de eigenaar heb ik mij ingekocht binnen het bedrijf waar ik inmiddels volledig eigenaar van ben.

Vroeger ooit gedacht dat je in de reclame terecht zou komen?

Nee man, ik wilde vrachtwagenchauffeur worden of ambulancechauffeur. Voor het rijden op de vrachtwagen heb ik een chauffeursopleiding gevolgd en behaalde al mijn benodigde papieren. Na mijn militaire dienstperiode ben ik eerst wel in de transportsector terechtgekomen maar dat was toch niet helemaal mijn ding.

Hoe kwam Noorderlicht Reclame Team in 1996 op je pad?

In dat jaar wilde ik inderdaad een werkswitch maken en toen zag mijn moeder een mooie vacature in de krant staan. Bij Noorderlicht Reclame Team, toen nog gevestigd in Warffum, zochten ze namelijk iemand met twee rechterhanden. Noorderlicht kende ik eigenlijk alleen maar van het feit dat ik er vroeger met mijn vader wel eens kwam om kentekenplaten op te halen.

Ik besloot te solliciteren en was van de acht sollicitanten de enige zonder signervaring. Prima te kneden dus en dat gaf uiteindelijk de doorslag. En zo ben ik op 23-jarige leeftijd in de signwereld terechtgekomen en dat voelde vanaf het eerste moment goed.

De toenmalige eigenaar leerde je de fijne kneepjes van het sign-vak?

Nee, het was de latere eigenaar Einar die mij bij de hand nam en mij het vak leerde. Einar was dik tien jaar ouder dan ik en had dus al de nodige ervaring. Ik zeg altijd dat het ongeveer twee tot vier jaar duurt voordat je ons vak helemaal in de vingers hebt. Dit mede omdat wij zo breed georiënteerd zijn en alles op het gebied van reclame kunnen realiseren.

En toen kreeg je door omstandigheden de kans om de zaak over te nemen?

Einar werd in 1998 eigenaar van Noorderlicht Reclame Team en niet veel later verhuisde het bedrijf naar Uithuizermeeden. Einar en zijn vrouw hadden zelf geen opvolger voor het bedrijf en we bespraken wel eens de optie dat ik op termijn het bedrijf van hen over zou nemen.

Dat kwam in 2016 ineens in een stroomversnelling terecht toen Einar onverwacht overleed. Ik was al bekend met de hele bedrijfsvoering – planning, in- en verkoop, het klantcontact, administratie enz. – vandaar dat ik naar voren geschoven werd om de kar te gaan trekken. Een hele verantwoordelijkheid inderdaad maar omdat ik bekend was met alle facetten heb ik mij hier vanaf het begin volop in gestort.

Twee jaar later, in 2018, heb ik mij in het bedrijf ingekocht en sinds 2022 ben ik enig eigenaar. Voor mij persoonlijk een heel mooi hoogtepunt hoewel de aanleiding wel heel verdrietig was. We hadden met zijn allen de overdracht natuurlijk liever op een andere, meer natuurlijke, manier doorgevoerd maar het lot besliste anders.

Deze zomer kwam er nog een mooi hoogtepunt tot stand?

Dat klopt inderdaad want vlak voor de bouwvak zijn we vanuit Uithuizermeeden overgegaan naar dit nieuwbouwpand, gevestigd op het bedrijvenpand Edama in Uithuizen. Dat was nodig ook want ‘op Meij’ waren we volledig uit ons jasje gegroeid. We hebben daar de mogelijkheid tot uitbouw onderzocht maar dat lukte niet. Via, via kwam ik in gesprek met de oorspronkelijke eigenaar van dit stuk grond, waar in het verleden Luchtenberg Carrosserie zat, en we kwamen overeen dat ik dit gedeelte van hem over kon kopen.

De gemeente Het Hogeland stelde zich vervolgens in de vergunningentraject heel constructief op waarna relatief snel met de bouw kon worden begonnen. Vlak voor de bouwvak zijn we inderdaad overgegaan en nu worden de puntjes op de i gezet qua afwerking. Maar ik heb geen moment spijt gehad van deze stap die ik als een nieuw hoogtepunt ervaar en ook het personeel is blij met het feit dat ze veel meer ruimte hebben om hun werkzaamheden uit te voeren. We zijn namelijk van 150 naar 450 m2 bedrijfsruimte gegaan.

Waaruit bestaat jullie dienstenpakket eigenlijk?

Zoals eerder reeds opgemerkt zijn we zeer breed georiënteerd en in overleg is veel te regelen. Van visitekaartjes tot gevel- en lichtreclame en alles wat daar tussenzit. Denk hierbij aan autobelettering, bewegwijzering, bebording, spandoeken, vlaggen, reclamezuilen, stickers, keukenwrap, warmtewerende folies en naadloos fotobehang.

En welke dienst zou je nog extra onder de aandacht willen brengen?

Dan ga ik voor de keukenwrap, iets waar steeds meer vraag naar komt. Stel dat je nog een redelijk nieuwe keuken hebt maar je bent zat van de kleur. Dan kunnen we middels wrapping de keuken transformeren tot een op het oog geheel nieuwe keuken in de door de klant gewenste kleuren. En dat op een relatief goedkope manier. Niet alleen leuk voor de klant maar ook een mooie klus voor ons eigen personeel.

Wie zijn jullie klanten en waar zijn ze zoal gevestigd?

Van particulieren (denk aan de keukenwrap) en z.z.p.-ers tot, bij wijze van, multinationals aan toe. We doen bijvoorbeeld veel voor de gemeenten Groningen, Het Hogeland en Midden-Groningen. En dat van die multinationals is ook niet overdreven want voor een groot Frans bedrijf hebben we laatst logo’s geplakt op twee van hun onderzeeërs.

Ook Defensie wist ons te vinden toen ze hun schip waarmee ze militair materiaal vervoeren van stickers wilden voorzien. Daarover meer bij de anekdotes. Zeer divers inzetbaar dus en dat vooral in de drie noordelijke provincies.

Hoe groot is het personeelsbestand inmiddels?

Ik heb drie mannen en 1 vrouw in dienst dus we doen al het werk met zijn vijven. Jeroen werkt inmiddels al weer zestien jaar voor ons als vormgever/ontwerper. Hij doet dit samen met Daniëlle die zo’n anderhalf jaar aan ons verbonden is. De werkplaats wordt bemand door Koos en Jurriën. Ik ben heel content met deze fijne, én jonge, club mensen!

Nog leuke sign-anekdotes?

Bouwbedrijf Sietsema is klant vanaf het eerste uur bij ons met zijn bedrijfsbussen. Bertil Sietsema kwam er pas jaren later achter dat zijn logo op een van zijn eerste busjes er per ongeluk omgekeerd op was gekomen. Dat was eerder nooit iemand opgevallen. Toen hij ons hierover belde, bood ik uiteraard direct aan om dit te herstellen maar hij vond het op deze manier veel te leuk en bleef gewoon met het busje rondrijden.

Toen ik door iemand van Defensie gebeld werd, vertelde hij dat ze een bootje gekocht hadden en of ik die van stickers wilde voorzien. Het bleek uiteindelijk om een schip te gaan met een lengte van 193 meter! De buitenkant moest met een hoogwerker onderhanden worden genomen en de andere kant vanaf de kade en wel op ongeveer 35 meter hoogte….

Nog tijd voor hobby’s?

Daar moet je tijd voor vrijmaken natuurlijk en daarbij is dit werk gelukkig ook nog steeds mijn hobby. Wanneer we in de weekenden vrij zijn dan gaan Cathia en ik graag wandelen in de natuur. Onze favoriete wandelroutes bevinden zich in Lauwersoog, Zuidlaren en omstreken en de omgeving van Sellingen. Vaak maken we wandelingen van zo’n acht tot twaalf kilometer. Daarbij mag ik graag klussen in en om het huis en we trekken er graag met de caravan op uit.

Waar staat Alfons Heerema met Noorderlicht Reclame Team over 10 jaar?

Lekker op dezelfde voet verder gaan, daar ga ik voor. Ik hoef niet heel veel groter te worden en heb ook niet de ambitie om nog een zaak over te nemen. Over 10 jaar ben ik trouwens 61 maar ik ga net zo lang door met werken totdat ik het niet meer leuk vind. Nog steeds help ik af en toe nog lekker mee op de werkvloer en dat blijft leuk om te doen!

Wil je verder nog iets kwijt?

Gelukkig valt het hier op het platteland nog wel mee maar de lontjes van mensen worden steeds korter en er is onderling steeds minder respect voor elkaar. Het zou allemaal wel wat vriendelijker en respectvoller mogen wat mij betreft. En prima wanneer je enige linkjes naar onze sociale mediakanen opneemt hoor!

Hierbij de linkjes: www.noorderlicht-reclame.nl / https://www.facebook.com/noorderlicht.reclame / https://www.linkedin.com/company/noorderlicht-reclame-team-bv/posts/?feedView=all /. Binnenkort zijn we ook weer op Instagram te volgen. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69