Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

TromgeROFFEL voor Voedselbank het Hogeland, deel XXIII

Volgens mij Wieb is het na een half jaar weer de hoogste tijd voor een Hogeland Voedselbank update?!

Een half jaar geleden alweer Bert? Allememaggies wat gaat de tijd snel. Dat komt ook door de hectische tijden waarin we zitten natuurlijk. Zo heeft het onlangs aangetreden kabinet alweer allerlei bezuinigheden aangekondigd en dat baart ons de nodige kopzorgen.

Want helaas treft een flink aantal bezuinigingen uiteraard onze klanten. Waar je dan aan moet denken? Nu ja, alleen al van die stijgende zorgkosten worden onze cliënten bepaald niet vrolijk. Dat gaat weer om tientallen euro’s per jaar. Wij verwachten daarom een stijging van het aantal gebruikers van de voedselbank.

Over Voedselbank het Hogeland gesproken, jullie zijn bezig met een professionaliseringslag?

Hoewel de voedselbank een vrijwilligersorganisatie is, wil het bestuur toch enigszins professionaliseren. Er wordt bij de voedselbank inmiddels gewerkt met zo’n 60 vrijwilligers en dan mag een en ander allemaal best wat professioneler. Zo is er recentelijk een computerprogramma  in gebruik genomen voor onze cliëntenadministratie.

Klanten van de voedselbank hebben allen een pasje ontvangen met daarop een barcode. Bij entree van de voedselbank wordt dit pasje gescand. Wij kunnen dan direct zien wie de klant is, hoe zijn/haar gezinssamenstelling is, enz. enz.. En door al die gegevens kunnen wij als voedselbank dan weer beter inspelen op de vraag wat voor producten wij vooral in moeten zamelen.

Zestig vrijwilligers inmiddels al, daar zijn jullie vast blij mee?!

Absoluut, hiermee knijpen we onze handen dicht hoor. En wij doen dan ook graag wat voor onze vrijwilligers terug die zich geheel onbezoldigd voor ons inzetten. Een jaarlijks uitstapje bijvoorbeeld naar een leuke attractie in de buurt. Dit jaar ging dat vrijwilligersuitstapje naar Openluchtmuseum het Hogeland in Warffum  waar een stukje Groninger geschiedenis verduidelijkt wordt. We hebben er met zijn allen een prachtige en leerzame dag beleefd.

Hoe zit het trouwens met het aanbod van producten?

Sinds de coronaperiode ontvangen wij aanzienlijk minder voedsel van de supermarkten. Voedselbank het Hogeland is er echter in geslaagd hiervoor allerlei initiatieven te ontwikkelen om deze tekorten aan te vullen. Zo worden wij gesteund door diverse kerkgenootschappen, maar ook door scholen en particuliere initiatieven. De PKN-kerk in Uithuizen bijvoorbeeld, die maandelijks in een 40-tal straten voedsel inzamelt, is daarin koploper. Hulde voor deze vrijwilligers die zich met ziel en zaligheid inzetten voor de medemens.

Wat ook tot een bijzondere inzamelingsactie geleid heeft is de inzameling van allerlei soorten fruit, onder andere afkomstig van particulieren. Dit heeft ons inmiddels al zo’n 1.500 kg appels en peren opgeleverd. Veel appels blijken zogenaamde ‘valappels’ te zijn. Het mooie hieraan is dat we deze kunnen laten uitpersen tot gezonde appelsap.

En uiteraard zamelen jullie nog steeds DE-koffiepunten in?

Zekers, er wordt op vele plekken in het Hogeland fanatiek Douwe Egberts koffiepunten gespaard. Dat is gunstig voor onze cliënten want voor elke ingezamelde 800 punten krijgen wij een gratis pak koffie van DE. In 2023 leverde de spaaractie een recordaantal van 1,8 miljoen punten op. Tezamen goed voor maar liefst 2.250 pakken koffie. De doelstelling voor 2024 is 2 miljoen spaarpunten. Een ambitieus streven inderdaad maar we zijn op de goede weg.

En wat is dit keer je slotakkoord?

Je verwacht weer een leuke afsluiter zeker? Ik zal je niet teleurstellen hoor. Want niet alleen binnen ons gebouw, gezeteld aan Lombok 1 in Winsum, zetten we de puntjes op de i. Een tweetal vrijwilligers van onze voedselbank heeft zich buiten ontfermd over de tuingrond rondom ons gebouw. Door wekelijks een dag aan tuinonderhoud te besteden, ziet de omgeving van het gebouw er weer heel netjes uit.

Daarbij is de directe omgeving van Voedselbank het Hogeland door aanplant van enkele bomen en struiken ook nog eens vergroend en “opgeleukt”. Een feestje is het nog steeds niet voor onze cliënten om langs te komen maar we proberen een bezoek wel zo aangenaam mogelijk te maken. Kom binnenkort gerust een keer weer langs om te zien hoe mooi het is geworden….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69