Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Joeri Zwart over ‘De kracht van slim trainen’

Joeri, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Joeri Zwart is de naam, 36 jaar, gelukkig getrouwd en trotse vader van dochter Nine die bijna een jaar oud is. Geen optimale combinatie overigens met onze overige huisgenoten, te weten drie katten en een hond. Geboren in Zoutkamp, op mijn dertiende naar Winsum verhuisd en door de studie op mijn achttiende in Groningen terechtgekomen. Ik ben de trotse eigenaar van Joeri Zwart Personal Training in Groningen waarbij 1 op 1 begeleiding om de vitaliteit, leefstijl en gezondheid te bevorderen de boventoon voert.

Volgens mij was je qua eerste studiekeus aanvankelijk niet van plan om personal trainer te worden?

Tijdens mijn middelbareschooltijd wist ik eigenlijk niet goed wat te worden maar ik was goed in de economische vakken. De brede opleiding Bedrijfseconomie aan de Hanzehogeschool in Groningen kwam hierdoor op mijn pad en die heb ik ook afgerond. Maar de minor psychologie die ik daarna aan de RUG volgde had meer mijn interesse.

Via mijn stage ben ik bij een bedrijf terechtgekomen die artikelen en rapporten schreef over de aandelenbeurzen. We spraken hiervoor diverse analisten, vermogensbeheerders enz.. Hier ben ik na mijn studie eerst aan het werk gegaan. Het bedrijf verhuisde op den duur naar Amsterdam maar ik kon vanuit huis blijven werken. Tijdens de economische crisis ging het aantal werknemers van vijftien naar drie maar toen het weer wat beter ging, wisten we marktleider te worden. Voor mij een ideaal moment op na zeven jaar met dit project te stoppen.

Tussendoor heb ik ook nog zeven jaar modellenwerk gedaan, van mijn 18e tot mijn 25e. Hier ben ik op straat voor gevraagd en dat was voor die tijd heel leuk om te doen. Maar ook dat had ik op den duur wel gezien.

Tijdens de studie ging jouw interesse wel steeds meer uit naar het sporten en het menselijk lichaam toch?

Ik heb eigenlijk mijn hele leven wel gesport, zo heb ik bijvoorbeeld op voetbal gezeten. Als je in mijn begin twintiger jaren mijn boekenkast zag dan stonden daar tien keer zoveel boeken over sport en gezondheid in dan bedrijfseconomische.

Waar mijn collega-studenten in het weekend ’s avonds en ’s nachts de stad ingingen, struinde ik als een echte autodidact internet af om maar zoveel mogelijk wetenschappelijke studies te lezen die betrekking hadden op het sporten en de invloed hiervan op het menselijk lichaam en de mentale gezondheid. Veel van die stof was in het Engels maar dat kon mij niets schelen. Als een spons zoog ik alle beschikbare informatie op. Doorspitten, observeren hoe het er in de praktijk aan toegaat en hieruit conclusies trekken die afweken van de gangbare theorieën.

Dat leidde zelfs tot contacten in Amerika?

Mijn nieuwsgierigheid ging inderdaad zo ver dat ik in de periode 2008 tot 2015 heel wat slechte skypegesprekken, qua verbinding dan, met Amerikaanse deskundigen heb gevoerd over trainingsvormen die zich toespitsen op de drie voor mij heel belangrijke pijlers effectiviteit, efficiency en veiligheid. Arthus Jones, volgens velen is er nooit een groter intellect geweest op het gebied van fitness, revalidatietraining en bodybuilding, was hierbij mijn grootste voorbeeld.

Hem kon ik niet meer spreken want hij is 2007 overleden. Maar wel heb ik veel gesprekken gevoerd met gerenommeerde medewerkers van hem die internationaal gezien in de prijzen zijn gevallen. Ik had hen niets te bieden qua expertise maar stuurde ze wel ‘brutale’ mails met daarin de vraag of ik met ze in contact mocht treden. Dat lukte vaak en sommige van die experts brachten tientallen jaren ervaring met zich mee.

Vanuit al die gesprekken en mijn eigen studies volgde ook een eigen visie over hoe je het lichaam het beste kunt trainen. Ik merk dat er qua onderwijs nog steeds met oude opvattingen wordt gewerkt die wat mij betreft inmiddels zijn achterhaald. Je wilt een voorbeeld? Te vaak hoor ik dat actief bezig zijn in de sportschool tot extra kracht óf extra spiermassa leidt maar toen tweelingen hierop getest werden door ze verschillende specifieke oefeningen te laten doen gericht op een van beide aspecten bleek hieruit eindelijk geen verschil te ontstaan.

En later tot het schrijven van een boek?

Toen ik voor mijzelf begon, kreeg ik heel veel vragen over mijn trainingen en voedingspatronen. Ik was hierin zo enthousiast dat ik maar zo urenlang aan het praten was. Dat moet anders, zo bedacht ik mij en ik ging bezig met het schrijven van een document die al snel de vorm van een halve boek aannam. En dan kun je ook gelijk een volledig boek schrijven natuurlijk waarbij de kracht van slim trainen als uitvalsbasis gold.

Het doel was om het boek in China te laten drukken en vervolgens zo’n honderd exemplaren te bestellen om hier uit te delen. Maar omdat ik half dyslectisch ben, lag het boek voor controle bij meerdere uitgevers en daar viel die zo op dat er een aanbod kwam om hem hier in Nederland uit te brengen. De reacties waren zo positief dat er een tweede deel verschenen is en deel drie ligt inmiddels op de plank te wachten om uit te worden gegeven.

Wanneer ben je met je eigen onderneming Joeri Zwart Personal Training begonnen?

Vanuit mijn passie ben ik in uiteindelijk in 2014 voor mijzelf begonnen. Met als uiteindelijk doel om expert te worden in het helpen van die mensen die vanuit zichzelf niet verder komen. Dat mogen ook ‘extreme casussen’ zijn qua gezondheid of overgewicht, geen probleem. Al snel kreeg ik vanuit ziekenhuizen, fysiopraktijken en revalidatiecentra potentiële klanten toegewezen. Dan weet je dat je iets goed doet.

Het smaakte naar meer en ik wilde een team om mij heen creëren waarbij we leidend zouden worden in Nederland met het aanbieden van hoogwaardige 1 op 1 trainingen gericht op fitheid, gezondheid en leefstijl. Een ambitieus streven inderdaad maar die drive zat en zit zeker in mij.

En hoe heeft zich dit in de loop der jaren ontwikkeld?

Ik heb in eerste instantie de samenwerking gezocht met een bestaande sportschool maar dat leidde al snel tot een ledenstop. Vervolgens kon ik zelf een pandje huren hier vlakbij aan de Vechtstraat. Ik ondertekende een huurcontract van vijf jaar maar na één jaar groeiden we ook hier al uit ons jasje.

En toen bleek, na enig speurwerk van mijn vader, dit pand aan de Geulstraat vrij te komen. Het andere pand werd onderverhuurd en we verkasten hierheen. Inmiddels bestaat ons team uit vijftien personal trainers die allen een interne opleiding hebben ondergaan. Eerst door mij maar inmiddels ook door andere teamleden. Het oogt nu nog vrij rustig maar op piekmomenten is het al weer zoeken naar gaatjes qua beschikbaarheid van de toestellen.

Je aanpak richt zich op korte maar intensieve trainingen?

Zoals eerder verteld willen we graag uitblinken in effectiviteit (we zijn zeer resultaatgericht), efficiency (het afgewerkte programma kost relatief weinig tijd) en veiligheid (door ervaren en intern opgeleide trainers in te zetten). We zijn niet op vermaak en de nieuwste trends ingericht, daarvoor verwijzen we mensen graag door naar een netwerk van concullega’s, maar gaan puur voor het resultaat.

Bij ons is er volledige betrokkenheid en persoonlijke interactie. Een sessie duurt maximaal drie kwartier en je volgt maximaal twee per week. Ik vermoed dat 85% van ons klantenbestand voor één keer per week gaat. Of je nu voor 50 kg afvallen komt of slechts een paar, voor iedereen is er een gerichte programma.

We maken hierbij gebruik van een dertigtal uiterst gevoelige medische toestellen die je nergens anders in Nederland ziet in sportscholen en fitnesscentra. Deze toestellen zijn afkomstig uit Amerika en inmiddels staat hier voor een klein vermogen aan apparatuur.

Waarbij ook gekeken wordt naar het voedingspatroon?

Als je je fit wilt voelen en wilt afvallen dan moeten we wel naar je voedingspatroon kijken. 95% van het te behalen resultaat heeft met de psyche van de mens te maken, slechts 5% zit hem in de voeding. We gaan er vanuit dat de mensen die hier binnenstappen intelligent genoeg zijn om zelf te snappen wat gezond is en wat niet. Wij proberen de vinger te krijgen achter de trigger die er voor zorgt dat mensen gaan overeten.

Dat doen we onder andere door onze cliënten lijsten in te laten vullen over wat ze dagelijks eten en wanneer ze dat doen. Dat leidt vaak al tot het besef en het inzicht waar het fout gaat. Daar gaat het dan ook over in de persoonlijke gesprekken die soms half psychologisch van aard zijn. Stress kan bijvoorbeeld een belangrijke trigger zijn om te veel te eten.

De mensen die de trainingen ondergaan, voelen zich er goed bij?

Inmiddels bestaat ons klantenbestand uit zo’n zeshonderd personen. Deze worden deels doorverwezen door artsen en fysiotherapeuten maar vinden ons ook door mond-tot-mond-reclame en een goede vindbaarheid in Google.

Wij committeren ons aan hun doelen, bijvoorbeeld zoveel kilogram lichaamsgewicht moet er af, en gaan hiermee aan de slag. Dat de mensen zich er goed bij voelen blijkt wel uit het feit dat ze blijven komen, ook wanneer het gestelde doel bereikt is. Want als je met een work-out van drie kwartier gezond en fit blijft dan is dat natuurlijk het overwegen waard.

Als ik je vraag naar jouw werkhoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?

Mijn grootste teleurstellingen zitten hem niet in financiële zaken. Maar wanneer je merkt dat mensen die voor je werken liegen en bedriegen dan is dat zeer teleurstellend. Dat raakt mij maar op dat soort momenten weet je dat je nog naïef bent. Dit zijn dus leermomenten.

In mijn hoofd ben ik altijd gericht naar de toekomst. Enige jaren geleden heb ik aan mijn teamgenoten gevraagd hoe ze zich hun ideale werkomgeving voorstelden. Dat leidde tot een ‘three-year-picture’ waarin zaken als een chillruimte, uitstekende medische apparatuur en vrije hoekjes waar men zich terug kan trekken naar voren kwamen. Eind vorig jaar kwamen we tot de conclusie dat we dat hier hebben kunnen verwezenlijken!

Heb je nog mooie werkanekdotes?

Ik heb inmiddels veel mensen mogen begeleiden, ook topsporters. Uit eigen ervaring en observatie heb ik kunnen constateren dat veel 50+-ers meer discipline en doorzettingsvermogen hebben dan menig topsporter. Die hangen door hun talent eerder achterover dan dat ze er vol voor gaan. De oudere mensen hebben vaak pech met hun metabolisme of hun spieren maar houden het wel veel langer vol.

Waar staat Joeri Zwart over 10 jaar?

Ik voel de verplichting naar mijn team en de organisatie dat we nog meer uit moeten blinken in de 1 op 1 zorg. We zitten hier al weer bijna aan ons plafond waardoor de noodzakelijke rust lastiger wordt. Daar zal op termijn een oplossing voor moeten komen zodat we nog verder door kunnen groeien, zowel qua trainers als mensen die langskomen. Wat dat betreft willen we de absolute leiders worden qua hoogwaardige begeleiding.

Wil je verder nog iets kwijt?

Prima om enige linkjes in het verhaal op te nemen: www.joerizwart.nl / https://www.facebook.com/joeriHIT / https://www.instagram.com/joerizwart/. Ik hoef verder niets over mezelf kwijt. Wel wil ik jou bedanken voor dit interview en mijn waardering uitspreken voor de manier waarop jij, door jouw werk, een bewonderenswaardige toewijding toont en een positieve en betekenisvolle impact hebt op de samenleving.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69