Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Siegard en Sandra Zijl over de onderneming TGSI en het Topcon-dealerschap

Siegard en Sandra, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Siegard: ‘Je hebt een op en top Bedumer voor je zitten. Ik ben er geboren, getogen en nooit meer weggeweest. Vijftig jaar jong, getrouwd met Sandra en samen zijn we de trotse ouders van twee dochters: Nicole (17) en Leonie (bijna 14). Als je mij naar mijn hobby’s vraagt dan zal ik zeggen dat mijn werk ook mijn hobby is.’

Sandra: ‘Ik ben geboren in Stedum maar was nog geen jaar oud en toen verhuisde het gezin Van den Berg al naar Bedum. Ik word aan het eind van het jaar 50, ben net als Siegard trots op onze twee dochters en vind qua hobby’s veel dingen leuk om te doen, onder andere lezen en lekker creatief bezig zijn. Siegard en ik zijn trouwens beide vrijwilligers bij volleybalvereniging DIO Bedum waar beide dochters spelen.’

De land- en bouwmeetkunde had al vroeg jouw interesse Siegard?

Ik heb een technische opleiding genoten maar je rolt niet bewust in dit specifieke wereldje. Dat ontstond op mijn zeventiende toen ik via, via een vakantiebaantje kreeg bij wat nu MUG Ingenieursbureau in Groningen is. Ik heb in die tijd de cursus meten- en uitzetten en landmeten gevolgd, en heb alle benodigde kennis al doende in de praktijk opgedaan. Omdat deze specifieke techniek mij interesseerde, ging mij dat makkelijk af. Ik ben nooit meer uit deze branche weggegaan.

Je hebt eerst langere periodes bij twee werkgevers de nodige ervaring opgedaan?

Ik heb eerst dik tien jaar bij MUG gewerkt en na een opsplitsing van het bedrijf ging ik als maatvoerder bouw verder bij Total Geo Service. Vijf jaar later werd Total Geo Service opgesplitst en ging ik verder bij Total Geo Service Instruments. Daar deed ik naast alle technische instrumentenkennis ook de benodigde verkoopvaardigheden op.

En van daaruit ontstond in 2013 TGSI (Total Geo Service Instruments)?

De overstap naar zelfstandigheid is iets wat mij al jaren bezighield. Ik was op den duur de enige medewerker van TGSI en kreeg de kans om dit bedrijf over te nemen. In 2012 heb ik mij met TGSI ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een jaar later waren alle voorbereidende werkzaamheden achter de rug en kon ik zelfstandig volop los met TGSI. En van die beslissing heb ik nooit spijt gehad.

Jij regelt de administratieve gang van zaken binnen TGSI Sandra?

Ik regel inderdaad bijna alle administratieve zaken binnen de onderneming maar de facturatie laat ik graag aan Siegard over hoor. Daarnaast ben ik vaak op kantoor aanwezig voor bijvoorbeeld het in ontvangst nemen van allerlei pakketten wanneer Siegard er niet is. En ik houd mij ook bezig met het websitebeheer en de berichtgeving op de sociale mediakanalen.

En dat doe je vanuit je eigen onderneming toch?

Ooit ben ik qua zelfstandigheid begonnen als mede-eigenaar van Mijn Secretariaat. Dit was in 2007 en dit heb ik zo’n 7 jaar gedaan. Ik heb in die tijd veel geleerd maar het aansturen van allerlei personeelsleden was niet helemaal mijn ding. Sinds 2016 run ik in mijn eentje Check Office Support. Ik ben in te huren voor onder andere de administratie, tekstverwerking en coach- en organisatietrajecten en hier maken verschillende opdrachtgevers gebruik van. Dat leidt tot een leuke en gevarieerde mix aan opdrachten dat ik door mijn flexibiliteit prima kan combineren met het gezinsleven en het vrijwilligerswerk.

Siegard en ik zijn niet alleen getrouwd maar werken ook op zakelijk gebied prima samen. Of dat altijd lukt? Och ja, we hebben ooit samen een huis verbouwd en we zijn nog steeds bij elkaar. Wat dat betreft vullen we elkaar ook binnen TGSI prima aan.

Waaruit bestaat jullie dienstenpakket?

Kort samengevat: de verkoop, reparatie, kalibratie en onderhoud van nieuwe en gebruikte (meet)instrumenten. We zijn onder andere Topcon-, Levelfix, Machinecontrol- en Eijkelkampdealer. Allemaal gevestigde namen in de wereld van de land- en bouwmeetkunde.

Wie zijn zoal jullie klanten?

We leveren aan een zeer brede klantenkring. Van gemeenten tot het waterschap, van kabel- en leidingbedrijven, loonbedrijven, hoveniers tot aan allerlei bouwaannemers. En dit is nog maar een kleine greep uit de in elf jaar opgebouwde connecties. Het gaat inmiddels om een mooi aantal klanten en elk jaar komen hier wel weer wat bij door positieve mond-tot-mondreclame uit het meetwereldje zelf. Zowel binnen als buiten de regio.

Dat kan ook alleen om kleine instrumenten gaan hoor zoals een lader of scheurmeter. Maar vele nieuwe klanten komen via de twee webshops binnen. We zitten inmiddels door heel Nederland. ‘Waar de vraag naar instrumenten is, daar zitten wij!’

Jullie zijn dé Topcon-dealer van (Noord)Nederland via Topcontools.nl?

Dat klopt wel omdat we in staat zijn om een totaalplaatje te leveren. Sandra: ‘Siegard zijn grote voordeel is dat hij zelf uit het wereldje komt en de kennis van de meetinstrumenten bij vragen of problemen ook prima via de telefoon over kan dragen. Soms hangt hij maar zo een uur met een klant aan de lijn die een laser gekocht heeft en met allerlei specifieke vragen over de werking zit. Zijn service- en bereikbaarheidsgraad gaan wat dat betreft heel ver en daarbij neemt hij bijna dertig jaar ervaring mee.’

Van duimstok tot geavanceerd meetapparatuur, jullie verkopen alles toch?

Het gaat inderdaad om honderden artikelen die via onze beide webshops te verkrijgen zijn. Wij leveren bouwlasers, total stations en GPS-systemen. Daarnaast hebben we een ruim assortiment in machinebesturing en theodolieten. Dit alles wordt ondersteund door accessoires en toebehoren.

Mocht je trouwens zelf overwegen om Topcon-dealer te worden dan kan dat ook prima via ons. We zien dit niet als concurrentie maar als een extra kans want wij kunnen alle benodigde materialen leveren en daarbij ondersteunen bij reparatie en onderhoud.

Als ik jullie vraag naar jullie TGSI hoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?

Eigenlijk kunnen we alleen maar hoogtepunten benoemen. Uiteraard heb je in het begin van een dealerschap wel zoiets van, ‘komen de klanten wel?’. Zo’n beginperiode qua zelfstandigheid is zeker spannend. Maar in een dikke tien jaar tijd hebben we toch maar een mooie klantenkring opgebouwd. Wie had dat in 2013 kunnen denken?

Siegard: ‘En dat is vooral gelukt door dicht bij mezelf te blijven. Ik ben geen agressieve verkoper maar wel heel servicegericht. Door zonder al te veel bla, bla kwaliteit en een hoge servicegraad te leveren is natuurlijk ook een soort van verkooptechniek die blijkbaar aanslaat.’

Hebben jullie nog mooie werkanekdotes?

Sandra: ‘Die drukte leidt ook wel eens tot stresssituaties hoor. Zeker toen Siegard zijn rijbewijs door te hard rijden werd ingetrokken, toen was het wel even paniek. Maar door de inzet van enige familieleden qua leveringen is het toch gelukt om alles rond te breien.’

Siegard: ‘Ik dacht dat ik zo’n shoarmaboertje in een dikke BMW achter mij aan had zitten te bumperkleven maar toen ik hem vanaf Martiniplaza tot vlak voor Bedum nog steeds achter mij had zitten, wist ik op den duur hoe laat het was. Voor mij dus te laat en ik was mijn rijbewijs een tijdje kwijt. Dat is zeker een leermoment geweest.’

Waar staan jullie met TGSI over 5 a 10 jaar?

Dat is lastig om in te schatten hoor. Waarschijnlijk redden we het nog steeds met ons beiden want goed personeel ligt niet voor het oprapen. Veelal lukt het ons goed om alles te regelen en te organiseren maar qua onderhoud en kalibratie heb je in de bouwvakvakantie en tijdens de kerstperiode echt piekmomenten van topdrukte. Maar in TGSI zit zeker groeipotentie en er valt nog veel meer uit te halen dus wie weet wat er in de komende jaren nog staat te gebeuren.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Jij hebt je twee A4-tjes vol toch? Siegard: ‘Daarbij moet ik zo nog naar verschillende klanten, onder andere voor demonstraties van enige meetinstrumenten.’ Sandra: ‘Neem gerust de linkjes naar onze website en socialmediakanalen weer op hoor. Op die manier krijgen potentiële klanten een goede indicatie wat er bij ons zoal te verkrijgen is.’

Check dus gerust de websites www.tgsi.nl en www.topcontools.nl. TGSI is ook via Facebook en Linkedin te volgen: https://www.facebook.com/TGSI.nl / https://www.linkedin.com/company/total-geo-service-instruments-tgsi/. Je kunt ook altijd even langs komen op onze locatie in Bedum. We zitten sinds vier jaar aan de Industrieweg 7. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69