Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Met Anna Beerda van Wasserij Raccoon terugkijken op bizarre weken!

In maart was ik bij Anna Beerda in Zoutkamp voor een uitgebreid Babbelen met Bert-interview. Ze gaf destijds aan enorm veel zin te hebben in de overgang van haar wasserij van Zoutkamp naar industrieterrein Haarlanden in Ulrum. Een verveelvoudiging qua bedrijfsruimte en daarbij ook de capaciteit om bijvoorbeeld paardendekens te wassen. Een droom die eindelijk uitkwam. Maar na enige weken werd haar droom een nachtmerrie door brand in de loods. Gelukkig is ze inmiddels weer los in Zoutkamp. De hoogste tijd voor een terugblik….

Hoe is het nu met je Anna?

Het gaat nu weer een stuk beter dan enige weken geleden. Ik ben blij dat ik weer los kan met de wasserij en vooruit kan kijken. Door het hoogseizoen is het nu topdrukte bij ons en ook Danny heeft het met Beerda Isolatie onveranderd druk. Gelukkig had hij door alle drukte nog maar heel weinig spullen overgebracht naar Ulrum. Tijd om op vakantie te gaan is er dus niet maar dat geeft niets hoor. We pakken middels dagjes uit onze quality-time met de kids wel.

In april kwam een lang gekoesterde wens uit?

Dat klopt, begin april werd Wasserij Raccoon in Ulrum in gebruik genomen. De overstap vanuit Zoutkamp verliep nagenoeg vlekkeloos, ik kon daar mooi tot het eind aan toe doorwerken. Natuurlijk was het in het begin met al die nieuwe machines wel even zoeken naar de juiste instellingen en doseringen en natuurlijk had ik in het begin wat last van kinderziektes qua apparatuur.

Maar dat hadden we begin mei onder controle en daarbij was het inmiddels hartstikke druk geworden in Ulrum. Net toen ik dacht dat we eindelijk volle kracht vooruit konden, sloeg het noodlot toe!

Wat gebeurde er?

Op 15 mei kwam de timmerman langs voor nog wat afrondende klussen in de loods. Toen hij de deur opendeed kwam hem een grote rookwolk tegemoet. Hij deed direct de deur weer dicht en sloeg alarm. Zelf was ik de avond ervoor pas om 22.00 uur weggegaan toen alle was gewassen en gedroogd was en ik alle machines uitgedaan had. Iets wat ik altijd doe want zeker bij het drogergebruik is er door de ontstane warmte altijd kans op gevaar.

Zelf zijn Danny en ik na de melding direct naar de loods gespoed en daar sloeg de schrik om ons om het hart. Gelukkig was de ruimte zelf hermetisch afgesloten, anders was de kans groot geweest dat de hele pand direct al reddeloos verloren was geweest. Nu had de brandweer de zaak snel onder controle. Maar door de enorme rook- en roetontwikkeling en de hitte kon zowel het pand als alle nieuwe machines direct afgeschreven worden.

En dan gaat er heel wat door je heen….

Tja, het was een verschrikkelijke gewaarwording natuurlijk. Later heb ik hier heel wat traantjes om gelaten. Maar tijd om er direct bij stil te staan was er eigenlijk niet eens. Want naast alle schade was daar natuurlijk ook nog al die was van al onze klanten.

Ik heb ze direct met lood in de schoenen diezelfde middag nog opgebeld om ze de verschrikkelijke situatie uit te leggen. Gelukkig reageerde het grootste gedeelte heel begripvol ondanks het feit dat ze zelf ook moesten schakelen natuurlijk want ook al het schone wasgoed was door de rookontwikkeling niet meer bruikbaar.

Wat is er precies gebeurd?

Daar zijn ze nu nog mee bezig om dit uit te zoeken. Maar het heeft er alle schijn van dat de brand in de bakken met schone was ontstaan is en dat is natuurlijk wel heel bijzonder. Waarschijnlijk heeft er in een van die bakken een wasstuk gezeten met daarop een soort van brandbare olie die door de ontstane droogwarmte uiteindelijk toch is gaan broeien. Je hoort bijvoorbeeld ook wel eens dat schilderdoeken in de zon spontaan kunnen ontvlammen. Maar zoals gezegd zijn ze daar van de verzekeringsmaatschappij nog met allerlei schade-experts mee bezig. En dat is een tijdrovend proces dat helaas nog maanden kan gaan duren!

Wat al wel zeker is dat de huidige loods helemaal moet worden afgebroken en daarna weer opnieuw opgebouwd. Dit omdat de spanten door de hitte bol zijn komen te staan. Voordat alles afgehandeld en opnieuw opgebouwd is, zijn we vermoedelijk zo nog dik een jaar verder. Maar het is niet anders, je doet hier niets aan.

En dus zat je noodgedwongen werkloos thuis?

Ja man, en ik kan al zo makkelijk stilzitten….. De muren kwamen dus al snel op mij. Zeker ook door een schuldgevoel terwijl je er helemaal niets aan kon doen. Vanuit verschillende kanten werd ons nieuwe bedrijfsruimte aangeboden, dat was allemaal heel lief bedoeld. Maar je hebt hierbij wel goede en passende aansluitingen voor de machines nodig natuurlijk.

Inmiddels ben je gelukkig weer los?

Gelukkig bleek de nieuwe huurder van onze oorspronkelijke ruimte aan de Oude Sluis in Zoutkamp bereid om één ruimte op te schuiven waardoor Wasserij Raccoon op zijn oude locatie kon worden opgestart. Ik was sowieso hartstikke blij dat ik weer los kon en daarbij zijn bijna alle oude klanten teruggekeerd. En nu het weer verbetert, merk je ook dat het in Zoutkamp qua toeristen drukker wordt. Steeds meer campinggasten en booteigenaren brengen een zak met vieze was langs om deze de dag erna weer schoon op te halen.

Ik kan nu mooi alle dagen lekker aan de slag en ik vermoed dat deze topdrukte nog wel tot eind september doorzet. Dat ik langere dagen moet maken, de wascapaciteit hier is slechts een derde van de capaciteit in Ulrum, kan mij niets schelen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ja, dat ik heel blij ben dat we na enige beroerde maanden weer vooruit kunnen kijken. Alle mensen die ons op wat voor manier dan ook geholpen hebben, heel hartelijk dank hiervoor! En we zijn super dankbaar dat bijna al onze oude klanten weer bij ons teruggekomen zijn. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69